Защо се провали превратът в Турция?

Ердоган поиска категорична подкрепа от поддръжниците си и я получи
16 юли 2016 21:34,
240
Защо се провали превратът в Турция?
Снимка: Reuters

За няколко часа в петъчната вечер изглеждаше, че турската армия ще сполучи в това, което  прави от десетилетия насам – да се намеси със сила и да свали от власт всяко управление, за което има подозрения, че не следва завета на Кемал Ататюрк и принципите на светската държава. Войници бяха заели позиции и контролираха ключови обекти в столицата Анкара и мегаполиса Истанбул.

Още по темата

От президента Реджеп Ердоган нямаше и следа, посочва БиБиСи. Само премиерът Бинали Йълдъръм се опитваше да внася уверение, че заговорниците няма да успеят в опита си за преврат. Но за всички е ясно кой е силният човек в страната, въпреки че според конституцията именно министър-председателят трябва да е носител на властта.

Колкото по-дълго беше държан встрани Ердоган, толкова по-голям ставаше шансът за успех на преврата. Но военните, повели пуча, не успяха да спечелят нужната обществена подкрепа и да убедят останалите висши армейски ръководители, че президентът вече не е фактор.

Така се стигна до пристигането на Реджеп Ердоган на летището в Истанбул. В момента, в който самолетът кацна, беше ясно, че с преврата е свършено – правителството си връщаше контрола върху ситуацията, а и очевидно повечето високопоставени военни бяха зад Ердоган. Президентът дръпна силна реч, от която следваше само едно – държавният глава получи категорична подкрепа от своите избиратели, своите поддръжници.

Той настоя хората да излязат по улиците, за да се противопоставят на превратаджиите в Анкара и Истанбул. И те го послушаха. Именно хората взеха обратно контрола на летището в Анкара и държавните радио и телевизия от ръцете на военните.

Самият Ердоган посочи, че е имал и късмет. Според него хотелът му е бил бомбардиран само минути след като го напуснал в посока Истанбул.

Факт е, че немалко военни са участвали дейно в опит за сваляне на правителството. Танкове излязоха по улиците, основни мостове по Босфора бяха блокирани.

При все това началникът на щабовете генерал Акар не е бил запознат с плановете за преврат, нито пък главнокомандващия армията в Истанбул. Ръководителите на военноморските сили и спецчастите също се обявиха  против бунта.

Според мнозина анализатори превратът е приключил още преди да започне. Дори опозицията се обяви против действията на военните с позиция, че “страната е видяла достатъчно преврати”.

Факт е, че превратаджиите от страна на армията не са по-голямата част от военните в Турция. И усилията им трудно щяха да завършат със сваляне на правителството.

Сега Ердоган сочи към основния си враг от години насам влиятелния проповедник Фетуллах Гюлен, който избяга в Съединените щати, но запази сериозно влияние в родината си. Поддръжниците на Гюлен определиха опита за преврат като “странен и интересен”, но отрекоха да са замесени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
английския весник мирър има видео и снимки как хеликоптер стреля по цивилни на моста и обезглавяване на войниците, ако кликнете на подчертаните думи в статията ще видите матерялите mirror.co.uk/news/world-news/turkey-coup-live-updates-explosion-8431256
18
1
 
12
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Бетер турска работа! И за войници не стават вече. Да спрямо България имат огромна армия, но я да се ступат с Русия или К------Не знаеш какво поражение им нанеса Сирийската Арабска Армия в понеделник, като ошашавени са. Смята се, че загубите в Сирия са една от причините за решението за преврата.
17
3
 
16
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Ако бях турчин щях да гласувам за него. Слава богу, че преврата не успя. Сега нека изловят метежници------------Не си турчин, защото такава нация няма, но за сметка на това ставаш за ибрик.
16
0
 
10
 
! Отговори
Езиковед преди 7 години
Всико е казано- пишман бабаит, по точно не може да се преведе. Те турците имат много богат опит да описват ситуация като тази сега - патарлама язък.
15
1
 
19
 
! Отговори
Момо преди 7 години
В момента гледам CNN Turk.Дават проправителствен митинг в Истанбул и се опитват да го изкарат многоброен. Всъщност като се загледаш отстрани редиците оредяват доста, а и прави впечатление, че показват само от една гледна точка.Определено се опитват да манипулират масите чрез медиите.
14
1
 
16
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
За нас е винаги добре кривите глави да самоизбиват - така желаещите мъст се увеличават в геометрична прогресия!Успех на следващият преврат в Турция!
13
5
 
2
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Сега от българската страна на плета се чува настървеното квичене на криводзурлатите Ердоан'омразци, а от турската - квиченето на метежниците!! Ой ой ой!!!----------То по-хубаво да си кривоздурлат, отколкото кривоглав!
12
2
 
10
 
! Отговори
Социолог преди 7 години
Турците го искат тоя, точно толкова, колкото ние искаме Винету, но какво да се прави реши ли управляващата върхушка от САЩ да поддържа своите протежета на власт - няма кой да ги спре...Истината е, че и двамата са диктатори и двамата печелят избори с купуване на гласове и манипулиране на изборни процеси и резултати.
11
23
 
3
 
! Отговори
слава богу! преди 7 години
Демокрацията в Турция победи! Нека всички да поздравим Ердоган с бързото справяне с метежа и голямото хладнокръвие, което прояви в решителните минути. Под неговото мъдро ръководство Турция стана модерна европейска страна с развита икономика. Турците масово застанаха на страната на демокрацията и Ердоган. Ердоган е най-великият турски държавник след Ататюрк. Ако бях турчин щях да гласувам за него. Слава богу, че преврата не успя. Сега нека изловят метежниците и най-строги наказания да им наложат.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NAKRYA SHTE STANE OT IGRACHKA PLACHKA.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много умно го изигра Ердоган. С един удар успя да набеди всичките си опоненти, че се опитали преврат и да ги премахне.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е сега, след арменския геноцид ще има кюрдски. В Кюрдистан се води истинска гражданска война, но журналистите няма да я покажат.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От турчин и чепата тояга не става та камо ли превратаджия. И затова се иска акъл бе джанам, анаданму.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега ще има и перестройка в турската войска ли е аскер ли е, ама армия не е, щом едни полицаи ги одумкаха.
5
2
 
31
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Нищо не се е провалило! Всичко си мина по план.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защоте е подготвен и направен от турци.
3
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Провали се защото турците са с Ердоган. А турците не са мишки.
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ''провалил'' се е. Сега Ердо ще върне Турция с 1000 години назад.
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защото беше постановка която не можеше да направи нищо друго освен да се провали...