Британска ядрена подводница удари търговски кораб

Инцидентът е станал вчера край Гибралтар
21 юли 2016 13:22, Елка Василева
50
Британска ядрена подводница удари търговски кораб
Снимка: архив, Reuters

Британска ядрена подводница от клас "Астют" се е сблъскала косо с търговски кораб край Гибралтар, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

"Има някои външни повреди по корпуса, но абсолютно никакви повреди на ядрения й реактор. Няма пострадали членове на екипажа в резултат на инцидента", се казва в съобщението.

Подводницата "Амбуш" не е носила ядрени оръжия и не е част от британския флот за стратегически балистични ракети, уточни говорител на министерството.

Още по темата

Сблъсъкът е станал, докато подводницата е била под вода и е изпълнявала тренировъчна мисия. По случая веднага е започнало разследване.

"Нямаме проблеми с безопасността", добави министерството. Не се казва нищо за състоянието на кораба, който е другият участник в инцидента.

"Амбуш" е една от най-новите и най-модерни попълнения в британския ядрен подводен флот. Тя е официално зачислена във военноморския флот преди 3 г. след успешни изпитания. Досега флотът е получил три подводници от този клас, а в строеж са още четири. Те са най-големите и най-мощни щурмови британски подводници, предназначени за морски бой и за нов тип съвместни операции и мисии, предвиждани от натовската стратегия след Студената война.

Предвидено е да носят тежки торпеда и крилати ракети "Томахок" с обсег до 2000 км и голяма точност на поразяване на целта (до няколко метра).

Ройтерс припомня, че в понеделник британският парламент гласува за обновяване на остаряващия британски стратегически арсенал за ядрено възпиране чрез замяна на подводниците "Трайдънт", носещи балистични ракети. Проектът е на стойност над 40 милиарда лири стерлинги и предвижда изграждане на 4 такива подводници след 2020 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
1
 
! Отговори
Пустиняк преди 7 години
Плава нали! Жертви няма. Курск къде се намира. Някой измъкна ли се жив? Както и още няколко руски подводници, чийто ядрени рекатори ще тровят хиляди години океаните. Номер 36. Да си неук не е лесно, щот не можеш да го разбереш и се перчиш с профанщината си. Британската флотилия и военни създадоха невиждана империя, която владееше население стократно по-голямо от собственото им. Не като руските завоевания, които са там, къде и мечки трудно живеят.
37
4
 
1
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
и десет пъти да го напишеш това за путинофилите, факта е резила е британски, дет се ксзва приказките ти са увяхнала салата на вмирисана пържолка. Какво ли си викаш,ех що не бе руска таз събмарина.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Григор 31 ""путинофил с изпилен мозък"" Аз пък се учудих, че имало сорросоидно зомби което може да чете и пише....ЗОмБИИ се ликува с лоботтомия !
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ядрения реактор е изпуснат(потопен) през отходната тръба на санпомещението на боцмана.
34
0
 
3
 
! Отговори
Ники13 преди 7 години
До Василев 23а според Вас какво точно демонстрираха калибрите в Сирия
33
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Корабът е бил изсраелски - засекретено!
32
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 7 години
имаше виц как командирът на подводницата дал заповед на рулевия да разсече кораба над нея и съответно рулевият врязъл перископа на подводницата в кораба.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
британските подводничари са били на съни биич и са помпали българско менте алкохол и българска бира .след това вече не ги търси .....
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37Аз вдявам разликата, но не зная дали ти вдяваш, че при удар, катастрофа, авария и т.н. са най-важни мащабността, степента на опасност и последствията. Анадъм?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
34, в заглавието не пише авария. Цитирам "Британска ядрена подводница удари търговски кораб". Ако намираш разлика де.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога пък англичаните са имали някакви традиции във военното дело? Пълни карикатури.
27
17
 
3
 
! Отговори
До Григор преди 7 години
Григоре, пак излязох прав! Не са поумняли! Чувал ли си този виц, в който дявола карал чрез различни предложения хората да скочат в една пропаст. Всички скочили, но само българина не се подлъгвал. И накрая дявола изчерпил хитрините си му казал: Абе ти май не можеш да скочиш.... Краят е ясен! Честито, путинофили с испилени мозъци, вие скочихте! Вие можете!
26
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари, хайде да не спорим! Напишете в търсачката "най-голама авария с атомна подводница" и да видим какво ще излезе. Споделете след това!
25
17
 
2
 
! Отговори
демократ преди 7 години
добре че подводницата не е руска че щеше да се потори Куркс
24
3
 
35
 
! Отговори
SS преди 7 години
Ако беха Рашките сега щеше да има пияници, некадърници, бездарници, *** нали се супер героите от НАТО, само се мълчи се и от време на време може по едно "ми случва се сега кво па толкова е станало"
23
17
 
1
 
! Отговори
До Григор преди 7 години
Григоре,Виждаш ли какво значи "путинофил с изпилен мозък" !? Казваш им че с минусите се регистрират, като такива и те не смеят сега едно минусче да цвъкнат! Да не са поумняли? Едва ли!
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе тия Англичани само поразии правят. Да вземат НАТО да им приберат подводниците да не правят глупости с тях. То това да не е игра на блъскащи колички.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калибара как лети само а фиууууууу сьбра комбалите на НАТО
20
1
 
22
 
! Отговори
... преди 7 години
Добре де разбрахме, че от екипажа на подводницата умрели нема! *** сега кажете колко са оцелелите от екипажа на кораба! Че за него нищо не се казва! Или и тук се спазва поговорката за умрелите или добро или нищо!
19
2
 
19
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До ВасилевНе знам дали руснаците имат крилати ракети дето поразяват целта с точност до 1м,обаче със сигурност имат такива дето прелитат по 2500км и удрят с точност от 10 м,което е напълно достатъчно при наличието на ядрен заряд.Освен това нямат нужда от GPS навигация.