Тръмп: Може и да не гарантираме отбраната на страните от НАТО

Претендентът за Белия дом похвали Реджеп Ердоган
21 юли 2016 13:00, Елка Василева
38
Тръмп: Може и да не гарантираме отбраната на страните от НАТО
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Доналд Тръмп заяви в интервю, че ако стане президент на САЩ, може да не гарантира отбраната на съюзниците от НАТО в случай на нападение, пише в. "Ню Йорк таймс".

Републиканският претендент за Белия дом представи крайно изолационистко виждане за външната политика, което може да разруши основни стълбове на политиката на САЩ във външните работи и сигурността след Втората световна война и да заплаши съществуването на НАТО, коментира британският в. "Дейли телеграф".

Тръмп заяви, че няма да оказва натиск върху Турция или други авторитарни съюзници във връзка с извършвани чистки срещу политически противници или потискане на гражданските свободи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Според Тръмп САЩ трябва първо да "оправят собствената си каша", преди да се опитват да променят поведението на други държави. "Не мисля, че имаме право да изнасяме лекции. Вижте какво се случва в нашата страна. Как да изнасяме лекции, когато хора хладнокръвно стрелят по полицаи?", заяви той в интервю в Кливланд, където протича конгресът на Републиканската партия.

По въпроса за ангажимента на САЩ да защити съюзниците от НАТО в случай на нападение Тръмп каза, че най-напред ще погледне какъв е техният принос към алианса. Той отново подчерта твърдолинейния националистически подход, характеризиращ кампанията му, като заяви, че ще накара съюзниците да поемат разходите за отбраната, които САЩ поемат от десетилетия, ще анулира отдавнашни договори, които смята за неизгодни, и ще преразгледа понятието партньор на Америка.

Тръмп, който очаква да приеме номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ, каза, че останалата част от света ще се научи да се нагажда към неговия подход. Бих предпочел да мога да продължа съществуващите споразумения, заяви той, но само ако съюзниците спрат да се облагодетелстват от американската щедрост, която по думите му САЩ вече не могат да си позволяват.

Тръмп каза, че ще отстоява своя девиз "Америка на първо място" и че е готов да се откаже от Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада, ако не бъдат договорени доста по-добри условия.

Той дори постави под въпрос дали като президент автоматично би разпрострял гаранциите за сигурността, които дават увереност на страните от НАТО, че имат зад гърба си пълната мощ на американската армия.

Попитан за заплашителните действия на Русия, които тревожат балтийските държави, Тръмп каза, че в случай на руско нападение срещу тях ще реши дали да им се притече на помощ едва след като провери дали те изпълняват своите задължения към САЩ.

Той отново се закани да изтегли американските войски, разположени в различни части на света. "Ние харчим цяло състояние за армията, за да изгубим 800 милиарда долара", заяви Тръмп и се позова на търговските загуби на САЩ. "Това не ми изглежда много умно", заяви той. "Ако ние решим, че трябва да защитаваме САЩ, винаги можем да изпратим" войски от американска територия и "това ще бъде доста по-евтино", каза Тръмп.

Той похвали все по-авторитарния, макар и демократично избран турски президент Реджеп Тайип Ердоган. "Аз му отдавам голямо признание, че успя да обърне така нещата", каза Тръмп, имайки предвид опита за преврат миналата седмица. "Знаете, някои хора казват, че той е бил режисиран. Не мисля така", заяви Тръмп.

Попитан дали Ердоган използва опита за преврат, за да извърши чистка срещу политическите си врагове, Тръмп не призова турския лидер да спазва върховенството на закона или западните стандарти за правосъдие. "Когато светът вижда колко лоши са Съединените щати, а ние започваме да говорим за граждански свободи, не мисля, че сме много добър посланик", каза той.

Тръмп изрази увереност, че може да убеди Ердоган да положи повече усилия в борбата с групировката "Ислямска държава". Но правителството на американския президент Барак Обама ежедневно се сблъсква с реалността, че кюрдите, които са едни от най-ефективните сили, подкрепяни от САЩ в борбата с "Ислямска държава", са нападани от Турция, която се страхува да не би те да създадат отцепническа държава.

Според Тръмп отстраняването на сирийския президент Башар Асад не е толкова важен въпрос като борбата с "Ислямска държава". Белият дом също достига до подобен извод, макар да не го заявява открито.

"Асад е лош човек. Той извършва ужасни неща", каза Тръмп, но подчерта, че "Ислямска държава" е много по-голяма заплаха за САЩ.

Той заяви, че се е съветвал с двама бивши републикански държавни секретари на САЩ - Джеймс Бейкър и Хенри Кисинджър, от които е почерпил доста познания, но не изказа нови идеи за националната сигурност, които те да са го насърчили да проучи.

Тръмп изтъкна необходимостта от финансиране на голямо подсилване на армията, като се започне от модернизиране на американския ядрен арсенал. "Ние имаме множество остарели оръжия. Имаме ядрени оръжия, които дори не знаем дали работят", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещстно Кики чакащо чадъра на азиатците,
30
2
 
6
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Разсъжденията на Тръмп се доближават до тези на Сидеров, които до някъде приемам. Друг е въпросът дали ще направи това което казва. Сигурността на България ще е под въпрос. Надявам се Русия отново да разтвори огромния си чадър за нашите глави,но това не е сигурно.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28 "Майкоооу, Бойка Борисова е светлинни километри" ... Кви светлинни километри бре - На магистралното море или на лентичката на ножичката "кръц парички кръц".
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп ако не си разбрал Нато-космато е бюрократична ПИРАМИДА както и ЕС-кеннефа.Всички радетели за ТЯХ са обикновенни сътрапезници с неутолим апетит.
27
1
 
14
 
! Отговори
avram преди 7 години
уникален тип !!! размъти здраво републиканското котило и *** са в потрес. такъв човек й липсваше на Америка. няма дума , която да е казал да не е вярна. говори като бизнесмен а не като политолог и политик, които ни баламосват с празни приказки от които нищо не се разбира. дано да го изберат. тогава турция ще ни превземе и ще разберем, че само Русия някога е можела да ни гарантира независимост. зашото сега СОЛОМОНПАСИЛИЗАЧИТЕ си мислят че НАТО е гарант. Никакъв гарант не е . Слава РОССИИ
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най -великият американски горбачов.чао американска мечта, иде истинската америка-държава от четвъртия свят
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тоя ще ми става президент?? Майкоооу, Бойка Борисова е светлинни километри пред тая мамалигава перука
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и да не гарантираме оцеляването на Тръмп, когато излезе извън ЮеСеЙ
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много умело с пропаганда се опитват да ви втълпят, че това видите ли щял да бъде най-лошият президент на САЩ. Точно обратно. Видях логика във всяка негова дума от статията. Това може би ще бъде най-добрият президент, който щатите са имали от 100 години и на всичко отгоре милиардер - т.е. такъв човек не може да се купи от еврейските финансови кръгове по никакъв начин. Клинтън е много по-лошият вариант за САЩ и света, защото ако тя стане президент, със сигурност ще има войни и нестабилност.
22
2
 
17
 
! Отговори
Имхотеп преди 7 години
Aко Турция ни aнексирa,a товa ще стaне зa един кaлендaрен ден,СAЩ ще и нaпрaвят зaбележкa,формaлнa протестнa деклерaция и може би ще зaмрaзят сметки нa Ердогaн в стрaни в които той нямa тaкивa !
21
1
 
15
 
! Отговори
аС преди 7 години
Аз да попитам: В случай на конфликт, не дай Боже, България- Турция, кого ще подкрепят Щатите ?! Жокер ? Кипър ?
20
1
 
7
 
! Отговори
Хехе преди 7 години
Абе десен, объркал си статията. Тука е за Тръмп и за визията му към съюзниците в НАТО.
19
14
 
7
 
! Отговори
Десен преди 7 години
Голямата мечта на русоРОБИТЕ-неудачници - да им върнат текезесетата и по цял ден да симулират работа. Колко хубаво се живяло в големия затвор наречен тодорживкова България, където те стрелят с картечници на границата и те карат да манифестираш под челнобилски дъжд. Не ви щем нито жилото, нито меда, МОНГОЛЦИ.
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да. С такова заглавие започваме да се молим да изберат Хилари Клинтън.
17
14
 
4
 
! Отговори
Десен преди 7 години
русоРОБИТЕ, жертна на смесени бракове между българи и ***, умират от радост че Тръмп може да бъде избран и да остави България без защита срещу руско-турските имперски апетити. С погача ли ще посрещате на дунава червената орда, родоостъпници?
16
2
 
14
 
! Отговори
Ман Юнайтед преди 7 години
Първо: Вие никога не сте я гарантирали!!!Второ: Това се очертава, като един от най-лошите президенти на САЩ, които света някога е виждал.Но американците са по-прости и от българите, така че....Трето: Ще се окаже, че европейските лидари от години лижат *** на САЩ, а няма да получат нищо в замяна освен проблеми.Не, че до сега не е било така, просто сега ще е официално, кои са глупаците.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиците дават такива обещания, които никой не може да ви обещае !!!
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие луди ли сте, нали всичко е заради изборите и това да убеди електората, след това сащ си карат по старата програма и сценарий, той е само за пред хората, като залъгалка, да отвлича вниманието, накрая винаги победители са олигарсите и корпорациите.
13
2
 
25
 
! Отговори
Пророк Мунчо преди 7 години
С Тръмп или без него, САЩ са обречена държава. Остават и не повече от 10 години. Расовото напрежение в Щатите е ОГРОМНО, независимо от пропагандата по медиите. В момента, в който *** станат 40-45% (а той е близко), Щатите ще станат гето като ЮАР.Да не говорим, че Китай и Русия вече изобщо не се съобразяват с Щатите и армията им и е въпрос на няколко години да се откажат от долара. Тогава балонът ще се спука и всичко ще отиде по дяволите с невероятна скорост.
12
2
 
19
 
! Отговори
:) преди 7 години
Тръмп още ли не е разбрал, че НАТО е създадено, за да имат оправдание американосите, когато окупират дадена страна? Ако разбута НАТО, как ще крадат от Европа и останалите колониии, а? Как ще се извършва "демократизацията" на богатите на природни ресурси държава?