За или против Ердоган? Турците в Германия в шах

Берлин се притеснява от сблъсъци по улиците
Обновена: 25 юли 2016 20:57 | 25 юли 2016 20:55,
271
За или против Ердоган? Турците в Германия в шах
Снимка: Reuters, архив

Сред обиди, заплахи и доноси турската общност в Германия - най-голямата в света извън Турция - е до такава степен разединена след неуспелия опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, че буди безпокойство у германските власти.

След няколко дни на чистки в Турция германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер демонстрира твърдост: "Не искаме подобни конфликти (като в Турция) да дават отражение в Германия, изразяващо се в улично насилие".

Със своите около три милиона турци или граждани от турски произход страната търпи последиците от сътресенията, които преживява Турция след провалилия се държавен преврат, пише Франс прес.

Напрежението е особено изострено от Берлин до Рурския басейн заради многото привърженици в Германия както на турския президент, така и на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара в подстрекаване на осуетения преврат.

Заместник-председателят на Федерацията на полицейските служители (BDK) изрази "много, много сериозни" опасения, че положението може да се влоши.

Страх от сблъсъци

"Достатъчно е Ердоган да щракне с пръсти, за да излязат хората тук и да започнат ожесточени улични сблъсъци", предупреди Себастиан Фидлер пред телевизия Цет Де Еф.

Много германски турци бяха насърчени да издават членове на движението на Гюлен, обаждайки се на специален телефон, обявен от турското президентство, писа в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В Гелзенкирхен (Западна Германия) 150 привърженици на Ердоган атакуваха витрина на представителство на Гюлен. Няколко джамии, ръководени от организацията ДИТИБ, която е под шапката на турската Дирекция по религиозните въпроси, разлепиха листовки с текст: "Вън предателите на родината".

По време на метежа около 3000 симпатизанти на президента Ердоган се стекоха пред турското посолство в Берлин, развявайки турски знамена и с потрети на героите си.

В събота се състояха шествия, които протекоха спокойно, но омразата се отприщи в социалните мрежи.
А представителството в Европа на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), смятано в Германия за лоби на Ердоган, планира голяма демонстрация в подкрепа на турския режим за 31 юли в Кьолн.

"Всички, които критикуват Ердоган, автоматично биват смятани за поддръжници на Гюлен и на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК)", казва съпредседателят на партия Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход. "Ердоган може да прави каквото си иска в Турция, и това вече е достатъчно сериозно, но, ако обичате, не и в Германия!", допълва той.

Депутатът в регионалния парламент на Берлин Ерол Йозкараджа - противник на Ердоган - също твърди, че е подложен на оскърбления. "Лъжец, предател, последовател на Гюлен. . . цял куп глупости", казва пред АФП този член на Германската социалдемократическа партия.

Ердоган е много популярен сред диаспората

Още по-сериозни са заплахите според ръководителя на Фондацията за диалог и образование, която ръководи училищата и други институции на движението на Гюлен в Германия. "Опасно е да виждаш как и в Германия се води кампания срещу движението Гюлен чрез слухове и конспиративни теории", обясни Ерджан Каракоюн пред в. "Щутгартер цайтунг".

Турският президент се ползва с огромна подкрепа сред живеещите в Германия 1,55 милиона турски граждани. На парламентарните избори през ноември ПСР получи там около 60 процента от гласовете - повече, отколкото в Турция.

"Чрез пропагандата си и чрез медиите той създава сред имигрантите впечатлението, че е направил Турция силна", коментира Ерол Йозкараджа. "Те не чувстват принадлежност към Германия, тъй като тук не успяхме да ги интегрираме в обществото ни и в резултат на това се поражда феномен на идентифициране с родината", обяснява той.

Макар да са родени или в много случаи да живеят в Германия от десетилетия, много турци се чувстват всъщност много по-засегнати и заинтересовани от политическия живот в родината си.

Реджеп Ердоган, който е съвсем наясно с важността на вота на турците в чужбина, в последните години не посмя да организира предизборни митинги в Берлин или Дюселдорф.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ти си голем ***. По това време в САЩ е имало робство. И не само там.
63
19
 
15
 
! Отговори
! преди 7 години
русия и Турция - най-големите душмани на България! С единствената разлика, че по време на османското владичество сме имали повече права и сме били по-богати и по-свободни отколкото по време на съветското робство. Младите да помнят и да знаят, че няма по-ужасен бич от руския! Българите са обикаляли цял свят, за разлика от "свбодните" крепостни руснаци, живеещи в дупки със слама (землянки). Като са дошли тук са ни завиждали и не са знаели от какво ни освобождават. Това е Русия -една огромна ***
62
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като прочета, че турците донесли баните в европа и прихвам. *** римските терми у Варна не си ли ги виждал? И у София имадаже. То тогава турци не е имало още. Ех, че сте жалки и комплексирани.
61
2
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До СтаматЕ аз мисля доброто за Турция, но НЕ съм за Ердоган. Колкото по скоро си ходипо добре. Ще докара някоя война в Турция, че и покрай него ще пламнат държавите.Лесно е. Да пуска оставка и партията да избира нов лидер. Да се освободят журналисти, учители, декани.
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не, ти не си анадолец, че да те нарека комшу.Ти си българин мохамеданин и правилното обръщение към теб е именно брато т.е. братовчеде.Добре е да знаеш кой си на този свят и ако не си грамотен в понятията на РОДНИЯ си език, не си грамотен и в живота.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината, брато, е че сте много семпли.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е била всякаква.Въпросът е кой кой е днес.Да, Турция е 17 по сила икономика пред и след много европейски такива.Въпросът е каква е перспективата, брато. Турция принадлежи и на Европа, и на Азия, ако бяхте умни играчи днес, а такива е имало сред предците ви, щяхте да сте на келепир.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разцветът на Арабския халифат е благодарение на това, че арабите са ПРЕПИСВАЛИ от древните гърци.Като говорим за древност по НАШИТЕ и ВАШИТЕ земи са открити следи от цивилизация на 8 хил.години, което е повод за гордост.Що се касае за Османската империя помогнали са ви евреите с техните търговски умения, защото на острието на ятагана не може да се изгради стабилна империя-трябва си и стопанство-тук вече всички селяни са ви помагали.Днес не малка част от вас са селяни, щото няма кой друг, брато.
56
1
 
6
 
! Отговори
До 189 преди 7 години
Ще ти каже ами, като има повече акъл от тебе... ! А ти явно си по националност АНАДОЛЕЦ !ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
55
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мюсюлманската религия е ретроградна в много аспекти.Все едно някой западноевропеец да се бие в гърдите, че е последовател на Светата инквизиция.Хайде надскочете фа-лосите си и имайте смелостта да не се криете зад минаретата, а да покажете с какво сте допринесли за съвременната човешка цивилизация.Мюсюлманите пречите и застрашавате бъдещето на целия човешки вид.Щеше да ме е срам, ако имах нещо общо с тази културна общност.
54
0
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
"...тъй като тук не успяхме да ги интегрираме в обществото ни..."Ама вие наистина ли сте очаквали такова нещо ???!
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, което прави исляма страшно ***, е отношението към жените и нямам предвид бурките.Ако преди 500 г. хората са били 1-2 милиарда, днес сме над 7 млрд. т.е. раждаемостта трябва да се ограничи.В противен случай караме по схемата на Малтус с разликата, че днес имаме оръжия за масово поразяване.Винаги ще твърдя, че най-големият човешки грях е простотията, а агресивните ислямисти са много прости копе-лета.
52
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 7 години
Да са мислили, когато са ги пускали там, сега вече е късно !
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди всичко българи и турци сме си в пъти по-близки, отколкото с немците.Хайде престанете да се карате кой е по-, по-, най-набожен.Ако има Бог, той е един.Нека всеки го почита, както са го учили предците му и не забравя, че всеки човек има усещане за Бог и трябва да се уважаваме.Трябва и да сме наясно, че религията НЕ Е божие, а човешко дело и да сме по-критични в прочита и.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дон Трън каза точно обратното. Обяви се за екстрадиране на всички новодошли мюсли в САЩ. ... а после и в други страни.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успех и на теб. И не се завръщай, ако може.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В интересни времена живеем.А за ситуацията от дядо ми знам, че който ятаган вдига, от ятаган бива убит.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шах в Германия.... и мат.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен Дон Трън ще го набие на .. когато го изберат. А Килъри Кентон ще диша праха на чичо Трън.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти в к'во вярваш бе механико на квантове? Какво искаш да ни вмениш? Нещо прокламираш ли, защитаваш нечия кауза или как?К'ъв точно го играеш, я кажи...