Русия и Турция – брак по сметка?

"Правда": Позицията на Кремъл е позиция на силата
27 юли 2016 21:00, Елка Василева
252
Русия и Турция – брак по сметка?
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Вече е насрочено посещение на турския президент в Русия. Путин ще разговаря с Ердоган на 9 август в Санкт Петербург. Нямаме вяра на Ердоган, но днес без съмнение е в негов интерес да подобри отношенията със страната ни. Което го превръща в наш временен съюзник с оглед да разцепим "сплотената позиция" на Запада, пише Любов Люлко в "Правда". Какво още може да уредим покрай това?

Кои са днешните съюзници на Ердоган?

Ердоган се убеди наскоро кой не му е съюзник. През първите минути след съобщението за преврат Джон Кери отби номера, споделяйки в Москва мъгляви надежди, че "в Турция ще бъдат запазени мирът и стабилността". Рияд и Доха го поздравиха два дни след провала на преврата, Москва обаче реши да не изчаква, за да изрази позиция, и го подкрепи. "Русия ни даде безусловна подкрепа при опита за военен преврат. Благодарни сме на президента Владимир Путин и на всички официални лица в Русия за тази подкрепа", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Същевременно турските лидери пряко обвиниха Вашингтон, че укрива богослова Фетхуллах Гюлен, организирал според Турция несполучливия преврат. Това бе причина автор на "Милли газете" да предположи, че превратът в страната е "произтичал от тревогата" на известни сили "във връзка с нормализирането на руско-турските отношения и е бил сигнал, отправен към Русия".

Докато Държавният департамент на САЩ препоръчва на своите дипломати да напуснат Турция, руското правителство обсъжда доколко са готови турските курорти да посрещат руски туристи.

Докато Държавният департамент на САЩ призовава Ердоган да не се възползва от несполучилия военен преврат, "за да заграби още повече власт и да обуздае демокрацията", руското външно министерство се въздържа от коментар по тези въпроси. Руското ръководство не е разтревожено и от решението на Анкара да въведе смъртно наказание. Това е вътрешна работа на Турция.

Решаваща роля за турския президент навярно е изиграло това, че значима фраза, заявена от Турция, изчезна от заключителното комюнике на двудневната среща между финансовите министри и управителите на централните банки от страните в Г-20. "Да се укрепва върховенството на закона е от фундаментално значение за трайно развитие и ние подкрепяме усилията на турското правителство да осигури икономическа стабилност и процъфтяване", се казваше в първоначалния текст на проекта.

В нагласите на Турция прозира явен антиамериканизъм, а да не забравяме, че страната е голям съюзник на САЩ, критично важен с оглед да се задържи американското господство в нестабилния регион. Но за да могат американците и занапред да поддържат останки от някогашните връзки с Ердоган, ще трябва да платят наистина много - в пряк и преносен смисъл.

Позицията на Русия е позиция на силата

В отношенията с Русия дори абсурдният момент, че турските военни летци уж са решили сами да стрелят по руския Су-24 и че те също са заговорници, подсказва, че Ердоган явно иска да върне нещата там, където са били.

Какво пък, стига Турция да положи усилия за промяна на позицията си в Сирия, да се откаже от искането за сваляне на Башар Асад и от подкрепата за "Джебхат ан Нусра", Русия ще трябва да се насочи към укрепване на отношенията с тази страна. Още повече че Турция е в силна икономическа зависимост от Русия. Ние сме в по-силна позиция.

Трябва да кажем на Ердоган: "Ако искаш туристи, ако искаш да си продаваш доматите на нашите пазари, ако искаш "Турски поток" и атомна електроцентрала - раздвижи цената и условията на сделката". Без да забравяме естествено и мащабното сътрудничество на Анкара със Запада и САЩ, както и факта, че Турция все още членува в НАТО.

За Путин връщането на Турция сред партньорите ни също е много важно. Неслучайно забраната на "Росавиация" върху въздушния трафик с Турция изтрая по-малко от седмица. Освен уреждане на сирийския проблем Русия може да получи и алтернативни маршрути за доставка на газ в Европа. Изграждането на АЕЦ "Аккую" също е важен проект за "Росатом", доколкото спомага за внедряване на технологии в региона.

Какво могат да направят Русия и Турция заедно

Първо, пробиваме с общи усилия моралната и материалната блокада, наложена от западните страни. Второ, нормализираме съседските си отношения. Трето, заедно решаваме сирийския конфликт. Ислямизацията (върховенството на шериатските над светските закони) на Турция не бива да тревожи Русия кой знае колко, това е вътрешен въпрос и процесът среща доста противници в самата страна. Да се оправят сами.

Русия трябва да се тревожи от разпространението на тероризма, от изгледите за нестабилна Турция, за Турция, разпаднала се на няколко държави. А трябва да имаме предвид и друго - че "джамаатът на Гюлен" е американски проект, ориентиран към ислямския свят и по-специално към мюсюлманското население в Русия, в тюркоезичните републики от Средна Азия и в самата Турция.

"А колкото дали да имаме вяра на Ердоган, политиците нямат такова понятие, те не вярват на никого", коментира за "Правда" Михаил Мейер, руски историк тюрколог.

"Единственото сигурно нещо е неговият интерес от подобряване на отношенията с Русия точно сега. Защото практически бе отхвърлен и от Изтока, и от Запада, и от Севера, в смисъл от Русия - казва експертът. - И като човек, който се канеше да стане единствен, според него самия, съюзник на ЕС, днес той е в критично положение. Много важно е за него да открие сила, която да го подкрепи или да подобри отношенията си с него. Всъщност такъв е и стремежът му според мен. Тогава Турция ще има доста добри отношения с Иран и Русия - ето вече и по-сериозен пробив на все още негативното обкръжение" около страната на Ердоган.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: Русиятурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече ме интересува България. Да не забравяме че навремето Живков смени имената на българите с турско самосъзнание, и ги разсели да не са на едно масто, защото е имало претенции към южна България. Според правата на човека там където има голямо малцинство може да се отцепят. Видяхме какво стана с нашите съседи, само ние се отървахме но докога. Наште *** нищо не пряват по въпроса, а в крайните южни точки даже незнаят български вече. Затова имаме нужда от политици, а не мутри и администратори
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РОССИЯБългаро руски продажници...
59
4
 
1
 
! Отговори
SpaceY преди 7 години
До SpaceX какво общо има тук Манчестър Юнайтед?
58
6
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
путин него интересува никои той иска народа да му добре нефта пада. летният сезон валутата стои почти не мърда като свърши летният сезон валутата ще скочне ряско .да може народа му да ходи на почивка по чужбина това да ви е на ясно господа гладни българо-американци-продажници
57
3
 
2
 
! Отговори
Анон преди 7 години
До Анонимен 153Неграмотнико, в Русия няма казаци. Казаци има само в Украйна.
56
4
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
много неграмотни и не разбират от политика седят пред компа и си драскат и те мислят че нещо пишат .хитлер искаше славянските народи да са такива да им работят почти безплатно и да умет да четат .но неможа но леля ви ангела меркел ви превъхрна на роби които могат да четат и да пишат неграмотно.моите поздравления на меркел хитлер не успя с воина а тя икономически и политически успя макар че е учила в ссср- москва.и е въспитаничка на комунизма
55
8
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
хахахахаха вече съвсем се ошашавиха червените дяволи Мислят си че червеното знаме на Турция е тяхното червено знаме а полумесецът е острието на сърпа им
54
2
 
1
 
! Отговори
до 142 преди 7 години
От кога на халката й казват каишка! Аз си мисля, че взаимно ще си натегнат каишките!
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още по интересно ще стане, ако ЦРУ и Ердо са комбина и само разиграват въшливия мечок за носа.
52
5
 
4
 
! Отговори
тест преди 7 години
Брак по сметка?! Кой е младоженеца и кой - булката!Отговор А - по-високия е младоженецаОтговор Б - по-ниския е булката
51
5
 
9
 
! Отговори
Ясно преди 7 години
Хавата е такава: Ердо са извинява на Путин, защото му трябват пари от туризма и пр., ЦРУ спретват един пуч и искат да махнат султана без да го ликвидират- грешка Уотсън, Ердо яко се уплашва и се хвърля на връта на Путин и се моли за защита. Путин е трогнат и играта продължава докато следващият ислямист взриви един руски самолет.
50
3
 
6
 
! Отговори
Времена и нрави преди 7 години
На снимката другаря Путин показва какви дупенца като детско барабанче обича и то най-вече на спортисти, а Доганя го гледа от високо с насмешка като знае какви дупища обичат сънародниците му!
49
4
 
5
 
! Отговори
до 114 преди 7 години
Ако това е вярно за Ататюрк, както казват комшиите: Евалла! Машалла! Ашкулсум комшии!
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
комплексирани катурани против Русия, дерзайте дрипави отроци на въшкави пророци
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 118на който му е по-малък му влезе
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Rдоган и Rмалък!
45
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Иван ИвановНе се учудвам, честно казано.
44
4
 
2
 
! Отговори
до 118 преди 7 години
Излезе ли или му влезе?!
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като е брак кой е булката? Единият е с мустаци, значи другият.
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КраснодарскПред нетаняху не се изложи, излезе му три пъти по-голям