Как мигрантската политика на Меркел ще спаси Германия

Тя изпрати послание, че страната ѝ не е във война с исляма
28 юли 2016 18:15, Бойчо Попов
59
Как мигрантската политика на Меркел ще спаси Германия
снимка: Ройтерс

"Политиката на отворени врати" на германския канцлер Ангела Меркел към имигрантите, бягащи от военни зони в Близкия изток, ще направи Германия в дългосрочен план по-безопасно място от терористични атаки, пише в свой анализ за британския Independent Робърт Веркайк.

Показвайки състрадание към стотиците хиляди мюсюлмански бежанци, германският канцлер изпрати послание към света, че Германия не е във война с исляма. Нещо повече - това означава, че по-голямата част от мюсюлманите, пребиваващи в Германия, имат всички основания да сътрудничат на със службите за сигурност в борбата срещу тероризма.

Това не е нещо, което може да се каже за маргинализираните и радикализираните мюсюлмански общности в западналите квартали на Брюксел или Париж, които отглеждат терористични мрежи, пише авторът.  

Ключът към борбата срещу тероризма е спечелването на сърцата и умовете на мюсюлманите, живеещи в тези общности, които са уязвими към радикализация от страна на сеещи омраза проповедници и терористични групи, като „Ислямска държава“ и Ал Кайда. И докато критиците на Меркел побързаха да я винят за неотдавнашните нападения в Бавария, може да се окаже, че действията ѝ вече са спасили страната от организирани масови убийствени атаки с взривове и пистолети, каквито имаше във Франция и Белгия. Тези атаки са с произход предградията на Париж и Брюксел, които се превърнаха през годините в инкубатори на тероризъм. За преодоляването на натрупаната там омраза и ненавист може да са необходими няколко поколения.

Разбира се, парижките предградия и предградието Моленбек в Брюксел са населени с мюсюлмани, които вече не чувстват, че са част от обществото. Много от младите възпитани там мюсюлмани са се отправи към Сирия и Ирак, за да живеят и да се борят в халифата. Тези, които са избрали да останат, продължават да сеят оплаквания срещу държавите, които изпращат все повече и повече полицаи в техните общности, за да разбират врати и да извършват арести.

Франсоа Оланд често е обявяван, че е във война с ИДИЛ. За много мюсюлмани, които се чувстват инкриминирани само заради религията си, може дори да изглежда, че френският президент им е обявил война.

Но истината е, че външната политика играе съществена роля за радикализацията и стимулирането на терористите. Това е урок, от който Франция се възползва по време на войната в Ирак, когато нейното правителство се противопостави остро на конфликта. През този период Франция не пострада от терористични атаки, докато Великобритания, която подбуждаше и имаше водеща роля във войната срещу Саддам Хюсеин, преживя тежки взривове в Лондон. Испания, в ролята си на гласовит поддръжник на войната, се изправи пред трагедията от взривените влакове във Мадрид през 2004 г.

Сега Франция и Белгия стават цели на сложни терористични операции, планирани от Сирия и Ирак, както и от джихадистите на местна почва, които са радикализирани допълнително в интернет. Ненадеждните френски и белгийски служби за сигурност се оказаха неспособни да  съберат пълна информация за тези пренебрегвани части на градовете. Това означава, че провалите на  разузнаването в атаките срещу Charlie Hebdo, в „Батаклан“, срещу транспортната система на Брюксел и Ница може да се повторят.

Критиците на Меркел твърдят, че обявявайки по-либерални правила за имиграцията за всички, тя е застрашила живота на обикновените германци. Но напоследък потокът от бежанци от военните зони в Европа не увеличава риска от тероризъм.

Твърдението се подкрепя и от факта, че и трите лица, търсещи убежище, които извършиха нападенията в Германия през миналата седмица, са влезли в страната много преди Меркел да обяви имиграционната политика на германското правителство през миналата година.

Нейният подход за „Отворените врати“ направи повече, за да защити Германия от тероризма, отколкото която и да е политика за борба с тероризма, защото той спомогна за уверяване на мюсюлманите (живеещи между германските граници и джихадистите, живеещи в чужбина), че германското правителство не е във война с исляма. И докато Франция и Белгия са уловени в един порочен кръг на все по-строги полицейски акции и нарастващ брой терористични атаки, Германия има шанс да изгради различно бъдеще, заключава Робърт Веркайк.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Меркел знае много добре какво прави , само дали ще и излязат сметките .
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пъклената цел на бабата май да направи европа като бейрут! Не й ли бият дизпата с европа е свършено!
16
2
 
47
 
! Отговори
евродебил преди 7 години
Все едно да си събуеш гащите, за да се защитиш от изнасилване
15
4
 
31
 
! Отговори
Любопитко преди 7 години
В Германия нямат ли си "Персин" та да пратят бабиш керата там, за да не вреди на Европа?
14
41
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Германия и Швейцария са двете най-безопасни държави в Европа в момента.
13
1
 
58
 
! Отговори
G преди 7 години
Защо няма изнасилени и взривени във Полша,Чехия или Унгария например? Та тези държави показаха висша форма на презрение към изповядващите исляма. По логиката на автора, Бойчо Попов, в тези държави трябваше да има най-много проблеми. Стига замазване на очите и слугуване на елита! И стига вече сте пробутвали този мит, че атентаторите не били бежанци от поканените! Сириеца и афганеца какви бяха? А тези,които не са са пример за провалена интеграционна политика и несъвместими културни ценности!
12
1
 
41
 
! Отговори
Любопитко преди 7 години
Любопитно ми е, когато завърши процеса на подмяната на германците с араби , християни с мюсюлмани, дали Германия ще бъде спасена?
11
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Натази логика да пуснем всички престъпници и по този начи ще преборим престъпността - старческата дименция не прощава на никого!
10
0
 
38
 
! Отговори
Когaто нaпишa преди 7 години
истинaтa,че крaвaрските *** сa турци и роми ме бaндвaт,зaщото товa е истинaтa,стрaхувaт се от истинaтa !
9
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахха, те изчадията, които палят и варят живи хора, или ядат сурови вътрешностите им как се трогват от политически послания! Истината е, че бабет е смъкнала кюлотите пред американските окупатори на Европа до глезените, навела се е силно напред и иска същото от нас. Игричките на пишмантолерастия, мултикултурализъм и човешки ценности ще водят до все по-голяма агресия от урковците и многи смърти на европейски граждани. Благодарим ти, бабет! Шмъркел е един от големите предатели на Европа!
8
0
 
45
 
! Отговори
хммм преди 7 години
Според мен статията е меко казано глупава, почти съм сигурен че вие лично сте си я писали, а този път не сте я копирали от вдругаде. Опитвате се да ,,анализирате,, как Германия с вкарването на толкова мюсюлмани вече не е под заплаха от тероризъм, или поне по-малко такъв. Аз това разбрах от прочетеното. Значи преди да ги вкарат тия е било по-опасно? Доколкото знам два от трите атентата във Франция са от вече второ и трето поколение мигранти. Направо е безсмислено да се опитвам да ви разбера...
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оооооо, лежете си вие на тази кълка, че ще ви пощадят от тероризъм, на резачките това им е играта, да се натикат в уредена държава колкото се може повече, докато зомби като бабет са баламосани с приказки за милосърдие.Дори да е вярно и да е така, няма дълго да е, поради простата причина, че мюслите ако не днес, скоро ще нападнат, защото те знаят, че ще стават все-повече. Проста аритметика.С две думи: голям автогол.
6
0
 
30
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Това, че политиката на правителството приветства мигрантите, съвсем не означава, че ще успеят да се интегрират и да се почувстват част от немското общество. За това се изисква много повече от разрешение за пребиваване, език, образование и работа. Маргинализирани общности, неуспели или непожелали да се интегират, неминуемо ще бъдат създадени, лесно биха залитнали посока ИД с новосъздадените си комплекси и точно те ще са най-рисковите, дори за държава "приятелски" настроена към тях.
5
0
 
36
 
! Отговори
Вече, преди 7 години
дa кaжеш,че си гермaнец е срaмнa рaботa,веднaгa те питaт : " A твойтa женa aшлaдисвaхa ли я мaврите,a тебе сaмия,a домaшния ти любимец ?
4
2
 
38
 
! Отговори
Меркел е демон, преди 7 години
слугa нa Сaтaнaтa СAЩ,по тяхно поръчение съсипвa стрaнaтa си и Европa !Aтентaти до дупкa зa вaс глупaци!
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за 30 г затриха тази страна Германия е мюсюлманска страна ,нищо добро не чака европейците
2
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мръсен англичанин вие вече не сте в Европа какво коментирате .
1
1
 
50
 
! Отговори
Лу Ферино преди 7 години
Точно заради такива ненормалници, анализатори, политици и хора Европа умря. Падна в ръцете на исляма. Как по-точно един терорист, живеещ в 1300-ната година, незачитащ нищо постигнато от света в който живеем, ще спаси Германия? Той не зачита успехите в технологиите, медицината, образованието. Отношението им към жените е варварско. Те знаят само да избиват, рушат и изнасилват. Стига, писна ми от облъчване и глупости.