Скок на бежанците в ЕС след опита за преврат в Турция

Над 4000 души са се удавили. 260 000 новодошли в ЕС
3 авг 2016 07:30,
22
Скок на бежанците в ЕС след опита за преврат в Турция
Снимка: БТА, архив

Световната организация по миграцията съобщи вчера, че е регистрирала рязко увеличение на броя на нелегалните влизания в ЕС през Гърция от Турция след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли.

През последните две седмици на юли се отчита увеличение на влизанията през Гърция с 20%, уточнява организацията.

В седмицата след атентата през Егейско море в ЕС са влезли 480 души, а през последната на юли – 576. През същия период на българската граница са засечени съответно 513 и 504 незаконни влизания от Турция, твърди международната организация.

В петък еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос е уверил Гърция, че според Брюксел и след въвеждането на мерките срещу метежниците, ЕС продължава да смята Турция за сигурна държава що се отнася до закрилата на бежанците. Анкара може да продължи да връща сирийски и други бежанци, пристигнали на гръцките егейски острови в Турция, съгласно споразумението между Брюксел и Анкара от 20 март.

"Нямаме индикации за промяна на ситуацията спрямо бежанците и мигрантите и продължаваме да смятаме Турция за сигурна трета държава", потвърди говорителка на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Според доклада на Световната организация по миграцията основният наплив към България от началото на годината е от афганистанци, иракчани и сирийци. Тези, които се насочват към Гърция са предимно сирийци, пакистанци, иракчани и алжирци.

В началото на август броят на удавилите се мигранти надхвърли 4000 души, с 1000 повече от миналата година. 383-ма души са намерили смъртта си в Егейско море, останалите – в Средиземно.

2016 г. се очертава като най-смъртоносната за прекосяванията по море, като според експертите причината е, че трафикантите качват повече хора на лодките. На борда на 10-метрова гумена лодка обичайно има по 100 човека.
Три четвърти от смъртните случаи са регистрирани при прекосяване на Средиземно море при 60% от удавянията миналата година, сочи световната организация.

В Европа са регистрирани 26 смъртни случая на мигранти, загинали на сушата при 31 миналата година и едва 9 през 2014 г. Организацията по миграцията прави извод от това, че някои ограничителни политики, прилагани от ЕС, увеличават риска за хората, които искат да влязат в Европа.

7923-ма души са спасени само през последния уикенд в Средиземно море. 3621 души са прибрани в петък, 1144 в събота, 1188 в неделя и 1970 в понеделник от италиански военни и гранични кораби и частни съдове. Част от тях все още плават на борда на прибралите ги кораби и се очакват да пристигнат в Италия. Основната група, прекосяващи Средиземно море към Италия, са еритрейци, нигерийци и гамбийци.

Въпреки големия брой на хората, които продължават да поемат по море към Европа в момента, Световната организация по миграцията твърди, че приблизително същият е бил техният брой и през миналата година. За януари-юли 2015 г. в Италия са пристигнали 94 449 души, а тази – около 96 000.

От началото на годината през Гърция в ЕС са влезли 160 233 души при над 800 00 миналата година. 2476 мигранти са използвали западния средиземноморски маршрут през Испания.

Световната организация по миграцията твърди, че от началото на годината в ЕС са пристигнали 257 186 бежанци и имигранти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бай ***,натрапва се усещането,че циркът който се разиграва между Гюлен,Ердоган и Меркел,е добре разработен от Режисьора,за замъгляване съзнанието и на муслимите и на евростадата и на Шмъркел...за да стигне до Путин.Кой от тези,какво точно разбира и какво точно получава,е друга работа,НО ЯВНО,МОМЕНТНАТА СИТУАЦИЯ ГИ УСТРОЙВА.От едната страна прекалената осветеност,а от другата,прекалената тъмнина,зашеметяват погледа на управляваните стада и само много малко наблюдатели,виждат НЕЩАТА!
11
2
 
7
 
! Отговори
баи Ганю преди 7 години
През комунизма пиле не можеше да прелети границата ни, сега юруш от вси страни на кьораво,куцо и сакато към" обетованата" Европа.Повръщам от криво разбрана демокрация и свободия.Омаскарихме си държавата и народа.Лошото е че краят на този батак не се вижда и със всяка година ще става по лошо.
10
2
 
6
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Европейските ***.лоум.ници изсипаха 3 миларда пари за Турция чиста аванта.Вместо да ги вложат за огради и войска която с оръжие да пази от нашествениците!!!
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯКак дафне ги спасяват в морето. Човек е длъжен да помага на себеподобни в беда. Това го отличава от животните
8
2
 
16
 
! Отговори
Стратега преди 7 години
И ето как Турция се оказва в позиция да диктува условия ня Европа и без да е неин член
7
4
 
2
 
! Отговори
София преди 7 години
= Афганистан
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никъде няма да ходя. Тук е моята страна и Родина България и никой няма право да ми казва какво да правя или къде да ходя. Който не му харесва, вън.
5
3
 
7
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
След голкова милиони, взети от европейския занъкоплатец са намаляване на миграционния поток, се оказва, че няма никакво намаляване на числата през Средиземно море. Сделката с Ердоган се оказва единствената надежда за ЕС, за да не се срути стената на бента, както миналото лято. ЕС трябва да направи всичко, да го удържи до влошаване на времето поне
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако пък преврата беше успял тогава щяхте да видите бежанци
3
15
 
8
 
! Отговори
Turchin преди 7 години
Shtom evropa podkrepq pkk zashto Turciq da ne podkrepq bejancite. Evropa za kakva se misli :)
2
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците подкрепиха демокрацията, а тя предполага правото на всеки да се придвижва свободно където си иска. Демократична Турция защо да ограничава това право на мигрантите?
1
8
 
22
 
! Отговори
българина преди 7 години
Сигурен съм че Наследник на Тервел вече се е родил, въпросът е кога ще му дадем властта! От нас зависи. Не ме интересува нито ес гс мс ес и други съскащи ***. Не дойде ли българин на власт по добре всички да се изнасяне и този път може и да е на изток