Смъртоносната война срещу наркотиците във Филипините

От избирането на новия президент през май са избити 603 души
4 авг 2016 22:33, Елка Василева
25
Смъртоносната война срещу наркотиците във Филипините
Снимка: Reuters

Хора, убити насред улицата и осакатени трупове, откривани на запустели места: месец след встъпването в длъжност на филипинския президент Родриго Дутерте, борец срещу престъпността, терорът във филипинските бидонвили нараства заедно с броя на човешките жертви, пише Ноел Селис от Франс прес.

В кампанията си бившият кмет на южния град Давао обеща до шест месеца да сложи край на наркотрафика и престъпността, които разяждат неговия архипелаг, и да избие хиляди престъпници, ако се наложи.

Месец след встъпването му в длъжност целта още не е постигната, но идването на власт на този адвокат, чиито изказвания наблягат преди всичко на необходимостта да се подобри обществената сигурност, предизвика впечатляваща вълна от насилие.

Стотици загинаха под куршумите на полицаи или мирни граждани, които си играят на отмъстители с благословията на президента.

Една картина резюмира изстъпленията на тази кампания: под светлината на телевизионните камери, под ужасените погледи на зяпачите, събрали се зад жълтите полицейски ленти, млада жена, коленичила на улицата, прегръща тялото на своя любим, току-що убит от неизвестни. "Съпругът ми беше невинен. Никога не е направил нищо лошо на никого", заявява седмица по-късно Дженилин Олайрес за Майкъл Сиарон, 30-годишен водач на велорикша. Убийците му бяха хвърлили до трупа му картонена табела, на която с големи букви беше изписано: "наркодилър".

Пародия на "Пиета"

Данните, съобщени тази седмица от полицията, показват, че от встъпването в длъжност на Дутерте на 30 юни са убити 402 души, заподозрени в наркотрафик. Това число не включва убийствата, извършени от цивилни.

Най-голямата филипинска телевизия Ей Би Ес - Си Би Ен съобщава, че от избирането на Дутерте през май са избити 603 души, от които 211 са станали жертва на неизвестни въоръжени лица. Сравняването на тези цифри показва нетно увеличение на броя на убитите - основателно или не - от силите за сигурност след встъпването в длъжност на новия президент.

На практика всяка вечер загиват хора при полицейски акции срещу предполагаеми укрития на наркотрафиканти. Властите твърдят, че всички заподозрени са били въоръжени и са убити, защото са се съпротивлявали на арестите.

Но убийствата, извършени от мирни граждани, също са многочислени. Някои жертви бяха убити насред улицата. Рано сутрин на запустели места се откриват тела, чиито лица са покрити с ленти скоч. Често наблизо има бележка, която ги обвинява в наркотрафик.

В края на миналия месец Дутерте защити непримиримото отношение срещу престъпността - програмата, с която беше избран.

Между другото, той окачестви снимката, показваща болката на г-жа Олайрес след убийството на съпруга й, като пародия на "Пиета", скулптурата на Микеланджело, изобразяваща Богородица, която държи на коленете си сваления от разпятието Исус Христос.

Сиарон е гласувал за Дутерте

"И ето го, мъртъв и представен във вестника като Исус Христос, чието тяло лежи в скута на Богородица", иронизира той.

Описан като наркодилър, Сиарон далеч не е имал начина на живот на наркобарон. Бедняшкото жилище от ламарина и шперплат, в което е живеел с г-жа Олайрес, се крепи нестабилно на стълбове над непокрит канал за отходни води.

"Понякога нарочно се опитвахме да спим до късно, за да имаме грижата само за обяда и вечерята", призна тя пред АФП преди погребението на съпруга си.

Майкъл Сиарон, разкрива тя, е един от 16-те милиона филипинци, гласували за Дутерте през май.

Разрастването на насилието доведе и до това, че десетки хиляди хора, взимащи наркотици и дребни трафиканти направиха признания пред местните власти и обещаха да влязат в правия път.

Според полицията така са постъпили 565 806 души.

Мнозина от тях все още носели гривни с името на Дутерте, раздавани масово в предизборната кампания.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Филипининаркотици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Филипинец преди 7 години
Преди 2г. Посетих един пандиз там , казва се ирауан,на остров палауан. Имат Хабав плаж и нещо като ресторант , пандизчиите готвят сервират и т.н . Та си говорих малко с тях, единия беше с 17г присъда за кражба на кола , другия беше с доживотна - збил се с комшия бутнал го оня паднал на другия ден умрел от нещо, та моя човек получил лайф сентанс. Това е много преди датурте. Да си беден филипинец там не е добре , иначе хората са добри но много намръщени и сиви , предполагам всекидневна борбазаживо
16
0
 
8
 
! Отговори
Генерал Пин преди 7 години
Понякога и един човек е достатъчен за да спаси цяла държава и да я поведе към просперитет. Но болни, либерални и комунистически мозъци това няма как да го "вденат", а само злини и беди носят на почтенните хора
15
1
 
9
 
! Отговори
Snorky преди 7 години
Смел и достоен човек, който си държи на думата! Във *** през този и миналия век не се е раждал такъв.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само тъка требва. Колко смет има у софее за помитане.
13
9
 
17
 
! Отговори
който търси намира преди 7 години
Появи се втори герой като Пиночет.Крещяща нужда има Европа и България от такива достойни хора.
12
1
 
28
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
И у нас има бая за трепане включително и от лъскавите костюмари по жълтите павета и точно заради това дума не се отваря за такива мерки.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bravo !uvi... pri nas triabva I parlamenta da se...proveri
10
6
 
7
 
! Отговори
аноним преди 7 години
Има един такъв случай в историята = Нарича се СВЕТА Инквизиция . Как ще познаем своите ? - Избийте всички бог ще познае своите ! ако не е престъпник след съответна обработка ще си признае всичко и ще иска да умре
9
7
 
16
 
! Отговори
anon преди 7 години
Ясички викат браво докато си мислят че те няма да са обявени за престъпници. Убити са не престъпници, а хора обявени за престъпници. Да сте чули някой да обвинява мафиоти не се случва защото няма да оцелее. Пак случайни хора ще умират включително и такива де то викат "браво " сега. Ще има и отмъщения от типа този ми спря на място за паркиране значи е престъпник. и след това няма да има закон и престъпление само ИЗТЪПЛЕНИЕ
8
17
 
24
 
! Отговори
Колио преди 7 години
На времето в Бьлгария кумунистите са прочистили мьршата така и ефекта е бил поразително добьр вярно че тук там са си заминали и невини но 90% са си били за трепане така че евала на призидента.
7
0
 
45
 
! Отговори
Сминдух енд чесън преди 7 години
Ние престъпниците ги вкарваме в правия път като ги правим политици
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рано или късно всяка система има нужда от рестарт. Световната икономика така работи. За филипинците това е рестарт, президента може да не оцелее, но положителен ефект за държавата ще има. Прожлемът е кога ще рестартираме ние, защото от ww2 насам само леки токови удари получаваме, но нищо съществено.
5
7
 
8
 
! Отговори
до1 преди 7 години
До АнонименТе нямат нормално електричество и канализация живеят в ламарини и шперплат,,,,да вземем да вземем пример от тях а :)?
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква прочувствена статия за малко да се разплача. Така трябва да се случи в БГ. Много *** има за почистване.
3
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние имаме такъв случай в историята си - Стефан Стамболов.Единствен политик който въвежда "закон за изтреблението на престъпници".
2
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо крайно належащо в страната на мутрите, ромите и беззаконието България..Пример- магистрала тракия, мутра заплашва шофьор на автобус... 50-те пътника слизат и чупят кратуната на самозабравилия се бок'лукПосле оставят трупа му до лъскавия мерцедесИнстант джъстис... Аз съм ЗА
1
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересен подход. Да видим дали носи ползи и да вземем да го приложим? То е ясно, че без collateral damage няма да се мине, но в името на крайната цел защо не.Щом навсякъде по света хората масово гласуват за подобни крайни доктрини скоро ще стане нещо глобално...