Навършват се 71 години от бомбардировката над Хирошима

Светът не трябва да допуска повторение на тази трагедия!
6 авг 2016 10:58, Анисия Иванова
99
Навършват се 71  години от бомбардировката над Хирошима
Снимка: Reuters

Япония отбеляза днес 71-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над Хирошима, предадоха световните агенции.

С минута мълчание в цялата страна беше почетена паметта на жертвите на бомбардировката. Десетки хиляди местни жители, политици, общественици и представители на делегации от 91 държави присъстваха на възпоменателна церемония в Парка на мира в центъра на Хирошима.

Кметът на града Кадзуми Мацуи призова световните лидери да последват примера на американския президент Барак Обама, като дойдат на посещение, и да премахнат ядрените оръжия.

Тази година Обама стана първият президент на САЩ, посетил Хирошима. По време на визитата той призова ядрените сили, включително своята страна, да имат куража да изоставят логиката на страха и да се стремят към свят без атомни оръжия.

"Думите на президента показаха, че той е бил докоснат от духа на Хирошима, който отказва да приеме "абсолютното зло", заяви Мацуи, имайки предвид оръжията.

В края на Втората световна война САЩ пуснаха атомна бомба над Хирошима на 6 август 1945 г. Десетки хиляди хора бяха убити мигновено, а около 140 хиляди загинаха до края на същата година.

На 9 август САЩ пуснаха атомна бомба и над Нагасаки, отнела живота на над 70 000 човека, а Япония капитулира шест дни по-късно.

"Отново призовавам лидерите на всички държави да посетят градовете, над които бяха пуснати атомни бомби", заяви Мацуи, цитиран от БТА.

Японският министър-председател Шиндзо Абе каза, че световната общност не трябва да допуска повторение на трагедиите в Хирошима и Нагасаки.

"Ще направя всичко възможно за изграждане на свят без ядрено оръжие", заяви той на възпоменателната церемония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
В коя държава в Европа паметника на чужд окупатор е най-големият и доминиращият над останалите . Жалка картинка , а като прибавим , че и основният ни храм Патриаршеският носи името на един полутатарин който дори в Русия няма еднозначно значение за самите руснаци. И ние се тупаме в гърдите , че сме една от най-старите християнски държави в Европа . СРАМ И ПОЗОР
19
4
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
20 Ти нали си от село и града не си знаеш ццървул
18
3
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
SpaceX, Значи искаш да разрушиш паметника във Варна на Българо-съветската дружба, където има каменни образи на български жени които дават хляб и сол на руските войници???Ти си родоотстъпник!Това не ти е паметник на Альоша...правиш ли разлика?
17
6
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
ПИТАМ Как може в суверенна и независима България най-големият паметник в столицата и да е на окупатотора - *** , най-големият паметник в хилядолетен Пловдив е мужика Альоша , най-големият паметник в морската ни столица да е тази могила с турско име между другото Вас ви питам червени червеи и вас псевдонационалисти и патрЕоти
16
2
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 15 SpaceX, Каква могила? Я разкажи, че ми стана любопитно на колко мара си!
15
3
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Коя е тази "могила", дето сме трябвало да я взривяваме, че не ми стана ясно?----------------------Парк-паметника на българо-съветската дружба е най-големия паметник във Варна. Разположен е на могилата Турна тепе, на 110 метра надморска височина. 16 Сега стана ли ти ясно
14
4
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
12 Веднага ти казвам: Сталин е извършвал зверства срещу собствения си народ! ФАКТ! Но не е бил агресор срещу чужда държава и граждани без преди това да са го нападнали. Там е огромната разлика. В Турция сега Ердоган като коли и беси наред, къде е ООН? Кажи Бееее?
13
3
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
14 Така е, Сталин е бил изключително неприятно изненадан когато са му съобщили в Потсдам новината .Тогава е разбрал , че се разминава с пролетаракста Революция в Западна Европа
12
13
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
9, Я кажи нещо за хамериканските летци които имат паметник в София? М? Кажи, бе, соро.соиден кре.тен?-------------------------------10 Червена слуз . Има загинали летци и имат право на войнишки паметникНо няма загинали червеноармейци и за това трябва да взривим *** в центъра на София а, вие гагаузки *** от Варна трябва да изравните със земята онази могила дето се е извисила на града Окупаторите докарали ни комунизма не могат да имат такива паметници
11
13
 
1
 
! Отговори
Осведомен преди 7 години
До не....знаещите или по скоро неграмотни путлерасти САЩ и СССР са били съюзници през ВСВ!Така,че Съветският Съюз е съпричастен с бомбандировките на Хирошима и Нагазаки!Освен това зверствата на Червената армия са съпоставими с тезо на японците на завзетите от тях територии,а за репресиите на Сталин през 30-те когато между 15 и 30% от съветските граждани са репресирани и за чудовищните зверства извършвани от режима на Сталин срещу населението на СССР нещо да кажете?
10
1
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
9, Я кажи нещо за хамериканските летци които имат паметник в София? М? Кажи, бе, соро.соиден кре.тен?
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
8 На теб ти е всичко руско , там е разликата цццървул
8
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 6 SpaceXАз за разлика от теб, не деля народа си на софиянци и провинциалисти. Всичко в България ми е скъпо! Понял, доби.тък?
7
1
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 6 SpaceXАз за разлика от теб, не деля народа си на софиянци и провинциалисти. Всичко в България ми е скъпо! Понял, ***?
6
11
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
2 *** атакаист пак за София се е загрижил ,а бе цццървул гледай си собствената си *** .
5
13
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
3 А за 45 годишната комунистическа диктатура ти другарю трябваше да бъдеш изпратен в *** при прасетата
4
11
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Любимата тема на родните червени миротворци и борци за световен мир
3
2
 
43
 
! Отговори
?!?! преди 7 години
За това си действие ръководителите на САЩ трябваше да бъдат изправени пред специален трибунал, така както бяха съдени германските лидери за престъпление срещу човечеството. Какво стана тогава - хамериканците съдиха фашистите за нечовешките им концлагери, а в същото време извършиха престъплението на хилядолетието - две атомни бомби над мирни граждани - жени, деца, възрастни невинни хора бяха изпепелени! И досега не са се извинили!!!! Кои са античовеците?
2
2
 
39
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
А колко години се навършват от бомбардировките на хамериканските летци над София през ВСВ където убиват 2500 софиянци и разрушават инфраструктурата на половин София? М?Че даже и паметник имат тези в столицата ни, а иначе паметниците на руски войници ви пречат у нас, а? ОЛИГО.ФРЕНИ СОРО.СОИДНИ!
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпление срещу човечеството извършено от САЩ, но тъй като са от страната на победителите във ВСВ, никой не ги съди!