Путин и Ердоган със заявка за руско-турско-ирански съюз

Базата за взаимодействие може да е сирийският въпрос
10 авг 2016 21:46, Елка Василева
126
Путин и Ердоган със заявка за руско-турско-ирански съюз
Снимка: Reuters

Владимир Путин и Реджеп Ердоган направиха заявка за създаване на руско-турски съюз, в който да се включи и Иран. С което изглежда поизплашиха Запада.

Лидерите на Русия и на Турция се срещнаха в Санкт Петербург, взимайки със себе си на преговорите доста многобройни делегации. Включването на някои преговарящи направо бе изненада. Владимир Путин, например, пристигна с президента на Татарстан Рустам Миниханов, а Реджеп Тайип Ердоган в последния момент качи в самолета си директора на националната разузнавателна служба МИТ Хакан Фидан.

Поради практически пълния "разгром" на армията и масовите оставки в турския кабинет Фидан изглежда е единственият турски "силов шеф", запазил влияние върху ситуацията в страната. Това впрочем бе потвърдено в Санкт Петербург, когато двамата лидери преминаха към преговори при закрити врата и към тях наред с турския разузнавач се присъедини началникът на руския Генщаб Валерий Герасимов, пише Иван Преображенски от Росбалт.

Още по темата

Участието на силови шефове в петербургската среща бе неизбежно. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер естествено е прав да се съмнява дали Русия и Турция могат в най-близка перспектива да формират военен съюз, алтернативен на НАТО. Според някои намеци обаче такива опити има.

И не става дума само за руско-турски съюз, а за създаване на един вид регионален блок, в който евентуално да влезе и Иран. Мнозина наблюдатели отбелязват, че Путин едва ли случайно се срещна с Ердоган точно на 9 август, в деня след завръщането си от Баку, където руският лидер преговаря не само с азербайджанския президент Илхам Алиев, но и с иранския им колега Хасан Рохани.

В навечерието на срещата Путин-Рохани ирански представители заявиха, че трябва да се обсъди между другото и помощ за Турция. Доскоро подобни изявления изглеждаха напълно невъзможни, защото турско-иранските отношения бяха не просто конкурентни, а открито враждебни. При това не само заради разминаващите се позиции за Сирия, където Турция бе сред инициаторите на опита да бъде свален режимът на Башар Асад - съюзник както на Иран, така и на Русия.

По този начин сирийският въпрос може да се превърне от ябълка на раздора в база за взаимно разбирателство и взаимодействие между Русия, Турция и Иран. Той е дотолкова важен и мащабен, а противоречията до ден-днешен - толкова големи, че основното време на петербургските преговори не стигна, за да обсъдят Путин и Ердоган проблема във всички подробности. В крайна сметка, както заяви руският лидер на пресконференция след главната среща, президентите се разбраха да се съберат отново вечерта, този път в тесен кръг, с участието на хора от националните тайни служби, за да си поговорят за Сирия. И по-точно, с оглед на руското и турското (а също иранското) влияние в региона - да вземат решение за бъдещето на Башар Асад и за методите, чрез които ще бъде възстановено единното политическо пространство в тази страна.

Не бива впрочем да забравяме и за икономическите компоненти на срещата. За да посочим основния, стига само да напомним, че руската делегация за преговорите включваше шефа на енергийното министерство Александър Новак, министъра на транспорта Максим Соколов, Алексей Улюкаев, оглавяващ министерството на икономическото развитие, и президента на Газпром Алексей Милер.

Следователно нищо чудно, че след преговорите Путин потвърди реанимирането на проекта за газопровод "Турски поток", а изграждането на АЕЦ "Аккую", договора за което бе подписан по-рано от Русия, ще получи статут на "стратегическа инвестиция". Колкото до мерките за икономически натиск, наложени от Москва след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските военни миналата година, те постепенно ще бъдат вдигнати. Което също надали е неочаквана новина.

Интерес буди по-скоро доста сдържаният тон на двамата президенти след петербургските преговори. Студенината между тях вероятно учудва многобройните руски и чуждестранни коментатори, пророкували едва ли не бавно изграждане на военен съюз, насочен срещу ЕС и дори срещу САЩ. На практика даже руските санкции срещу Турция, както заяви икономическият министър Улюкаев, ще бъдат отменени чак след година или две.

С други думи, явно още нямаме "любовна дружба". Най-вероятно по същата тази сирийска причина. Позициите на Русия и на Турция са сближени до такава степен, че те могат вече открито да обсъждат, например, бъдещето на Башар Асад. Но не и дотолкова, че да се споразумеят за това бъдеще. В края на краищата, да не забравяме, че отношенията между двете страни - също както в епохата на монархическа Европа - изцяло зависят от стремително гаснещото и също така стремително възраждащо се приятелство между двамата владетели. А това надали е твърда и стабилна основа за руско-турско приятелство - независимо от днешното стремително сближаване между двете страни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
5
 
! Отговори
СЕИР БГ. преди 7 години
Селяни докато вие си чешете езиците,Москва и Анкара ще си правят бизнес.Газопроводи,атомни централи,търговия,а вашият вожд може да се моли на Ердоган да му купи реакторът.Щото иранците не го искат.Не разбрахте ли че тия двамата може да ги наричате диктатори,ама са най-големите политици.Зад тях стоят десетки милиони симпатизанти.Зад Боко стаят 900 000 роми.А зад Роско стои Боко.Сега Путин ще се срещне и с Тереза Мей,а ония вашите господари триполовите Жан Клод и Барозу,Сталинка и ко.ша го папкат.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братско-славянски съюз. Да живей!
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е трудно да останеш русофил след подобни новини!!!!
66
0
 
3
 
! Отговори
Vangelis Stavros преди 7 години
До Русия не е славянскаЗа т.н. варяжка теория си абсолютно прав, само да добавя, че в следващите няколко века генофондът им е значително "подобрен" и обогатен от татарските орди. Само погледнете скулите и дръпнатите им очички.
65
5
 
7
 
! Отговори
Русия не е славянска преди 7 години
Не може русия да говори за славянски съюз, защото руснаците не са славяни и никога няма да станат.Те са угро-фини, със скандинавки произход са, прогонени са в руските степи от своите роднини викингите, защото не можели да спазват установените правила и били крайно некадърни.Прочетете за племето Руси, за варягите.Нищо славянско няма в тяхната кръв.
64
0
 
4
 
! Отговори
Това го слушахме преди 7 години
Краят на Запада все се предрича от над 50-60 години, така говореха комунистите.Но се оказа че на изток от държавите пропаднаха и обедняха - Русия, Турция...ЕС и да се разпадне пак ще са богати западните държави, но Русия винаги ще е бедна и причина за това е народа който я населява. Русия е бедняшка страна през цялата си история. Турция ще се превърне в Египет - малко икономика и много ислям, а в добавка и бойците на ПКК.
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка умря Хилари е по зле и от обезяната
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
края на Сащ е близо , ще трябва да обявява фалит
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да се вземат,щом се обичат
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
три азиатски държави,нормално,може да прибавят и северна корея
59
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората си гледат интереса а запада нищо не може да направи както и в Украйна нищо не можа
58
1
 
17
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Това се нарича подготовка за преразпределение на геополитически сили за предстоящия сблъсък(война), започва формирането на двата блока
57
11
 
7
 
! Отговори
Джукър преди 7 години
Двамата най-големи лъжци и лицемери се ужоварят. Хахаххааххаахах Играта прeeби другарчето ще добие нови измерения. Какво стана с "обединява е на славянския свят...", "с Русия сме, защото сме славяни.." С Русия и ....*** на едно. Айде ***, извъртето го така, че всъщност това е поредния гениален и най-вече доблестен ход.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 102Парите и властта могат да братосат всики!
55
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция ще обеднее много, сега губят млрд месечно.Да приемат бедняшката рубла и да гладуват. Само това им остава.Но пък Ердоган ще ги храни с ислям.
54
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа, иранските шиити и турските сунитити ще станат като братя, това никой не го вярва. Турция мачка шиитското малцинство, а Иран не одобрява това.Или всичко ще се промени за 1 нощ ?!Нееее, така не стават тия неща.А псевдо православното жуже ще ги държи за ръцете ?Нищо няма да излезе.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ко, ще ходиш да им демонтираш заводите, може би... Ще ти се наложи и в Китай да ходиш...
52
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двамата диктатори искат да се надлъгват. Хубав цирк предстои
51
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без Запада Турция е само пустиня.Заводите и са западни, стоките си продава на запад.Сега всичко това почва да изчезва.За Турция се очертава глад и бедност, също като в Русия.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По вашата логика, ЕС е още п-голям враг...

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe