Бетон и мащаб: Архитектурата на Северна Корея

Липсата на реклами и билбордове позволяват да се види красотата на сградите
16 авг 2016 12:14,
67

Снимка: Raphael Olivier

Северна Корея със сигурност е донякъде енигматична за онези, които не са я посетили. Строг процес по взимане на виза, достъп само от Китай... не е лесно да се добере човек до страната.

Все повече хора обаче го правят и малко по малко надигат завесата на страната, където Ким Чен Ун властва със строга ръка.

Фотографът Рафаел Оливие обаче не се съсредоточава в снимане на огромните монументи и статуи в страната. Неговият фокус е различен - той снима архитектурата. Ледена пързалка, която отвън изглежда като космически кораб. Боулинг зала, застинала в 80-те. Извитите стени на салон за красота.

Фотографът се съсредоточава в липсата на "визуално замърсяване". Оливие обяснява, че липсата на големи билбордове, реклами и други външни "замърсители" позволяват да се види архитектурата в най-чист вид.

"Никога не съм се чувствал толкова впечатлен пред някоя сграда, както в Северна Корея. Всичко е толкова специално. Няма реклами, билбордове, малки кафенета и други неща - нищо не може да те разсее от самата структура", обяснява пред "Daily Mail" фотографът.

"Всичко е от масивен бетон и излъчва сила и енергия", обяснява той.

Оливие иска да се върне, защото е изпуснал нещо. Следващият път иска да запише звукът на улицата.

"Искам да уловя онази призрачна, меланхолична музика, която звучи по улиците. Можете да я чуете из целия град!", обяснява фотографът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малкото хора на снимките са от привилегированите там, масата е по заводите, мините...и лагерите.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
izglejda chisto i podredeno, NO ulizite prazni, friziora niama hora, v baseina syshto kato prizrachen grad.
36
0
 
1
 
! Отговори
Сравняваме преди 7 години
До Станой от АхелойАми, Станое, снимките предизвикват сравнения и размисъл.
35
0
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 7 години
Това значи ли че ти си *** в сравнение с корейците?
34
1
 
0
 
! Отговори
Петков преди 7 години
Смятаааай, тези да не са ги хакнали с някоя неутронна бомба?
33
0
 
6
 
! Отговори
Дай да им покажем преди 7 години
Факт е, че ако правите снимки в София с цел да представите добре града, е трудно да намерите толкова голямо външно пространство без окъртване, дупки, неподдържани фасади.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 45Защо си мисля, че си сбъркан импо? Я тичай при мамма!
31
1
 
9
 
! Отговори
76218 преди 7 години
До АнгелАнгеле, призрачни са селата и доста от провинциалните градове в България. Не просто няма хора по улиците, но и действително са обезлюдени и се рушат. Официално загубихме 2 милиона от 9, неофициално са повече.А населението Сев. Корея има достатъчно и продължава да расте. Никой не е дошъл отвън да създаде тия строежи и да ги поддържа. Такъв е ритъмът на живот, когато всеки работи или учи. Хората не са по улиците.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София си е направо свинярник в сравнение с Пхенян.
29
2
 
15
 
! Отговори
Напомня преди 7 години
Няма хора, защото е снимано през работен ден. И тук беше така, денем всички непенсионери бяха на работа, учениците на училище. Не можеше да срещнеш шляещ се човек, много часове улиците бяха буквално празни. Блоковете не бяха красиви, но между тях по закон имаше отстояние. Пълно отсъствие на реклами, спомням си колко дразнеха първите, които се появиха.Напомня България отпреди 1989. Имаше и големи недостатъци, но българската собственост върху всичко в страната ги изкупваше. Не стана по-добре.
28
13
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Къде са хората,превозните средства?Къде е животя ?Тва е някакав призрачен град .Тръпки ме побиват !!!!
27
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Колажчето 11 кърти. Ледена пързалка, пързаелящте се по къси ръкави.
26
2
 
5
 
! Отговори
Художника преди 7 години
Все едно гледам София по Бай Тошовско време .Навсякъде панелки ,паметници и красиви мавзолеи .90% си 40г назад и има едни 10% модернизация .Чувствоо е някак странно .Все пак това което гледата е най-хубавото от СК
25
2
 
3
 
! Отговори
Комуна преди 7 години
Относно риска при разширение на комуната, знаем че го има, но се надяваме че има достатъчен брой честни комунисти, а и търтеите които се опитат да се промъкнат ще бъдат изгонени овреме. Все пак при по-голямо комунистическо общество, ще зависим по-малко от некомунистическия свят около нас. Което е главната цел в крайна сметка.
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От снимките лъха на посттоталитаризъм. Липсва живот.
23
0
 
2
 
! Отговори
До Комуна преди 7 години
А жена ти за общо ползване ли е? Ако е млада и хубава ставам комунист.
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като погледна "големите славянски" съюзници на СССР Иран ,Азърбайджан,Турция и Северна Копея ми се плаче.
21
3
 
0
 
! Отговори
Комуна преди 7 години
По въпросите по долу, живеем в съотвествие със законите на РБ. Плащаме данъци на къщите, ДДС на всичко което купуваме от външния за нас пазар. Относно дейностите в селото, там реално няма стопанска дейснот, защото всички се трудят доброволно така че никакви данъчни не ни притесняват. Има още доста подходящи села, така че ако има желащи и са истински комунисти, могат да се направят още комуни. Предвиждаме и обединение с други като нас .
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КомунаВ САЩ и развите страни има много комунистически предпирятия. Това са малки фирми от по 5-6 човека, високо квалифицирани най-вече бивши слижители на големи фирми като IBM и подобни които всички работят и после сами решават как да разпределят принадената стойност която са произвели, кой колко да получи, колко да се реинвестира - както е дефиницията за комунизъм при Маркс. Но това е приложимо само за малки фирми с квалифицирани хора чиито продукт е търсен на пазара.
19
7
 
7
 
! Отговори
всичко си имат преди 7 години
само без храна, услуги и забавление ;)