Долу, но не и вън от играта, Меркел обмисля нова кандидатура

Ако канцлерът усеща напрежението, прави всичко да не го показва
66
Долу, но не и вън от играта, Меркел обмисля нова кандидатура
Снимка: архив, Ройтерс

Първата годишнина от съдбоносното решение на Ангела Меркел да отвори германските граници за стотици хиляди бежанци стана повод за внимателно разглеждане, критика и вихрушка от нови въпроси за лидерските й качества.

Какво си мислеше, когато радушно посрещна порой от мигранти с небрежното обещание "можем да се справим", питат германските медии.

Ще се кандидатира ли за четвърти мандат догодина при безпощадните критики от нейния традиционен баварски съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС) и спада на одобрението за нея? И, в по-близко бъдеще, може ли да удържи регионалните избори този месец, на които избирателите може да накажат консерваторите й и да осигурят нови победи на крайнодесните?

Ако Меркел усеща напрежението, прави всичко по силите си да не го показва. При пътуване до избирателния си район на балтийското крайбрежие в Източна Германия тази седмица, тя се срещна с производител на яхти, изслуша с внимание учени в изследователски институт за плазма и си хапна вурстчета с местни жители на централния площад в Грайфсвалд.

Тя посети провинция Мекленбург-Предна Померания, където днес са произвеждани избори, след седмица на интензивна дипломация, в която Меркел се срещна с 15 колеги от Европейския съюз, за да обсъдят реакцията на групата към Брекзита във Великобритания.

Германия, Европа и светът може да преминават през драматични промени, но, както гласи послание на лагера й, Меркел, остава константа - стабилна, малко скучна, но спокойна и най-вече - трудолюбива. За почитателите й това продължава да бъде нейната най-силна черта.

"Възхищавам се на гръбнака й, на дългосрочната й визия, на факта, че не се огъва, когато политическите ветрове задухат насреща й", каза Кордула Арлт, 46-годишна учителка от Валдорф, която пазаруваше на пазара в Грайфсвалд при посещението на Меркел.

За нарастващия списък на критиците й обаче, в това число баварският ХСС и печелещата популярност антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" (АГ), тя е инат и глуха за притесненията на обикновените германци.

Серия атентати в Германия през лятото, два от които извършени от бежанци, само задълбочиха възмущението в противниковия лагер на Меркел.

"Хората са изключително недоволни от бежанската й политика. Удивително е, че една жена може да вземе такова съдбоносно решение еднолично. Не сме монархия", каза Хелмут Шрьодер, 61-годишен безработен шлосер от Грайфсвалд.

Както доказват коментарите на тези избиратели, кризата с бежанците и отговора на Меркел са я превърнали от обединяваща, успокояваща фигура в Германия, която нежно бе наричана "мама", в поляризиращ образ, който предизвиква недоумение и дори ярост.

Социологическо приучване от тази седмица разкри, че 50 процента от германците не искат тя да се кандидатира за четвърти мандат догодина. Двама от всеки трима заявяват, че не са доволни от начина, по който реагира на кризата.

Въпреки това се очаква тя да се кандидатира и да спечели четвърти мандат през 2017 г. - нещо, което само Хелмут Кол, бащата на обединението на Германия, успя да постигне в периода след войната.
Меркел не говори много за намеренията си, отчасти защото съюзникът й ХСС я притиска да се откаже от бежанската си политика в замяна на подкрепа.

Съветниците й обаче намекват, че ще се кандидатира, защото смята, че най-големите й предизвикателства - бежанците, Европа след Брекзита и дигиталната трансформация на германската икономика - все още не са решени.

"Ще изглежда като нехайство, ако каже, че не иска да продължи при настоящото положение", каза един от близките й съветници пред Ройтерс, пожелал да остане анонимен.

Поддръжниците на Меркел отбелязват, че въпреки вълненията през миналата година, нейните консерватори все още се радват на двуцифрена преднина в социологическите проучвания пред левоцентристките си съперници от Социалдемократическата партия.

И докато популярността на Меркел пада рязко, тя все още се позиционира добре спрямо лидери на други големи държави. Както и няма видим наследник на дясното пространство в Германия.

Все пак Меркел изглежда нетипично уязвима през последните 12 месеца. Тя си призна някои грешки - провала да предвиди прилива на бежанци и поведението й при споразумението на Европейския съюз с Турция за мигрантите, което спря наплива, но, по думите на критиците, я направи уязвима към изнудване от турския президент Тайип Ердоган.

Оксфордският историк и писател Тимоти Гартън Аш смята изминалата година за доказателство, че Меркел може да губи политическия си усет.

"Меркел е крайно необходим лидер за Европа не само заради мястото на Германия, но и заради репутацията и опита й като ръководител. Но има универсален закон в политиката, според който 10 години са достатъчни. Когато лидерите се задържат по-дълго, започват да правят грешки. Така стана с Дьо Гол, Кол, Тачър и с Ердоган и Путин. Сега изглежда това се случва и на прагматичната, предпазлива Ангела Меркел", каза той за Ройтерс.

През последните седмици, германски медии педантично възстановяват събитията, довели до решението на Меркел в нощта на 4 септември миналата година да прекрати директивите за миграция на Европейския съюз и да допусне хиляди бежанци, лагеруващи в Унгария, да преминат в Австрия и оттам - в Германия. До края на 2015 г., един милион мигранти влязоха в страната.

Една година по-късно всички са съгласни, че тя е била права да допусне бежанците в Германия през онази нощ, за да избегне хуманитарна криза, но е осъзнала късно последствията от решението си и абсолютно погрешно е сметнала, че другите европейски страни ще споделят това бреме.

"Нямаше нито разбиране, че настроенията в Германия накрая ще се обърнат, нито подготовка за този момент. Месеци наред Меркел просто се закопаваше. Това беше огромен пропуск", каза висш депутат от Християндемократическия съюз (ХДС), работил в тясно сътрудничество с канцлера.

Политическите трусове все още се усещат. В неделя в Мекленбург-Предна Померания антиимигрантската АГ получи по-голяма подкрепа от ХДС на Меркел за първи път на провинциални избори в Германия. Две седмици по-късно се очаква подкрепата за партията й да стигне рекордно ниски нива на изборите в столицата Берлин.

"Нито едно от гласуванията няма да бъде приятно за ХДС. Но ние ще продължим. Това няма да отвлече (вниманието на канцлера) от предизвикателствата, пред които сме изправени в Германия и Европа", каза съветникът на Меркел. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето от тези т.н. бежанци са от мъжки пол в активна възраст. Защо ми се струва че утре танте Меркел ще им нахлузи по един шмайзер на врата и ще каже "давайте на изток, там е нашето и вашето жизнено пространство."Щото от историята не е научила нищо. Нашия народ може да е заспал но поговорките му са точни. Та такава за случая е -"Бит и е'ан насита нямат"
23
1
 
17
 
! Отговори
Darma преди 7 години
До пръцГениално, нали?Само дето трябва да се мисли за нова стена...аааааааа....огради с Германия. Полша, Австрия, Чехия, Дания, Швейцария...трябва да построят бая високи към Германия, защото ония ще започнат да прескачат в един момент. Франция няма нужда да строи стени - Френско-немският халифат е горе-долу завършен.
22
1
 
3
 
! Отговори
Darma преди 7 години
До Тaя е зa бесенеАми...тя вече я превърна! Няма да я свалят...даже ще я преизберат.
21
16
 
0
 
! Отговори
пръц преди 7 години
Жената която обедини Европа.Жената която накара източно европейци,централо европейси и западно европейци да се обединят около идеята-не на исляма в Европа.И това само с няколко думи от рода на -елате.Това е политик.играч,схемаджия,комбинатор.Без оръжие,обедени 500 милиона човека.От големия брат на изток,лодките.Или някой си помисли че германците и руснаците са толкова глупави че да започнат да се избиват отново.Ха.
20
0
 
31
 
! Отговори
Знайко преди 7 години
Във всяка нормална държава политик като Меркел би бил свален с въстание. Тук обаче имаме новина, която я хвали отново. Странното е, че на нея просто малк ои е паднал рейтинга вместо да бъде пометена от германците. Цяла Европа я ненавижда заради това, че покани тая *** в Стария континент.
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
долу дъртата
18
0
 
25
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Новината която произтича от г20 но се крие от *** е следната. Юнкер казва че е за продължаване преговорите със фащ за ттпи. Защото забележете е попитал всеки един министър председател на 28те по отделно и никой не е казал стоп! Кой питам е упълномощил нашия башибозук да подпише измамата на хилядолетието. Пак ще почне да се оправдава като всеки път че той не е разбрал или не са го разбрали. Избори идват долу групата за еничарство на Република България
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е важна победата- важно е участието. Олимпийският принцип. Или важно е кой ще брои бюлетините. Изборният принцип.
16
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от такива дето като се впият във властта и не си отиват докато не умрат. Брежнев, Путин и сие.
15
1
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
както ядете вурсчета с бира така ще се тьркалят тьпите ви глави по баварскитемаси сьсипахте европа и ар свят наи бедната дьржава бьлгария ще ви изгражда ограда за милиони да ви пази а вие яжте вурсчета хитлер сьсипа света сега меркелтози народ е прокьлнат от милионите жертви
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма никаква промяна в статуквото. Повторение на предишните резултати с единствената разлика, че крайнодесните са гласували за АзГ в следствие на което изпадат от местния парламент.
13
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-гнусна е и от Горбачов.
12
4
 
34
 
! Отговори
Лакомо д.., кръв с.. преди 7 години
Всички си мислят, че САЩ изнудват бабата с някакви компромати от подслушванията или подробности от нейното комсомолско минало; или дори, че е изперкала. Нищо подобно. На бабата най-вероятно е обещана голяма част от завладяна Русия и тя се вижда в ролята на новия фюрер. Германците в огромната си част, като махнем учените, са ***, алчни особи, които разпалиха две световни войни. Сега участват в подготовката на 3-та световна. Дано да се намери някой да им охлади ентусиазма преди да е късно.
11
0
 
42
 
! Отговори
нормален преди 7 години
Ква "нова кандидатура" кви 5евро. Тая досега трябваше да е затворена в клетка с последните двама "бежанци" в Европа и да я разкарват по площадите да я плюят хората, за опита й да унищожи бяла, християнска Европа, под прикритие на "толерантност" и "загриженост" и др. идиотии от арсенала на т.нар. "политическа коректност".
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таз е довиждане ))лошото е,че и нас ни напълни с доктори и инженери,като началник на баце! :-) :-)
9
40
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е за политиката, но е прекрасна жена.Жена, която може да направи един мъж щастлив.Ако не беше омъжена, щеше да е моя.Просто я предпочитам пред грозноватите българки.
8
1
 
54
 
! Отговори
! преди 7 години
След Хитлер, Меркел е най-лошото което можеше да се случи на Германия и Европа.
7
0
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Малко е по изостанала стзтията в Померания вече загубиха изборите днес на първо място са социалистите с 34% на второ крайно десните с 28% И на трето място партията на Меркел с 18% това се очаква и в другите провинции даже и по лошо.
6
0
 
52
 
! Отговори
Шматко преди 7 години
Oчакваите резултите от местните избори в Меклемург горна Померания ! Това ще е първият много звучен шамар за Меркел и останалите от политическото статукво . СЪВСЕМ СКОРО СЕ ОЧЕРТАВА ДА ИМА ВИДОВ ДЕН СЛЕД ТЯХ ДА СЕ ГОТВЯТ НАШИТЕ МИШОЦИ . НА НАРОДЪТ МУ ПИСНА ОТ БЕДНОСТ
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитлер де е Хитлер да я Бастардиса Източно Германската Сервитьорка Меркел