Турция склонна на забавяне на визовата либерализация за ЕС

Това можело да стане не през октомври, а до края на годината
Обновена: 4 сеп 2016 08:56 | 4 сеп 2016 08:44, Елка Василева
89
Турция склонна на забавяне на визовата либерализация за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Турция е готова да приеме либерализиране на визите за пътувания в ЕС до края на годината вместо през октомври, както бе първоначалната й цел, съобщава германският вестник "Велт ам Зонтаг", като се позовава на турски правителствени източници, предаде Ройтерс.

Анкара заплаши да се откаже от сделката за мигрантите с ЕС, ако не получи през октомври облекчения за пътуванията на гражданите й в ЕС, но турският министър за ЕС Йомер Челик омаловажил тази заплаха на среща вчера със служители от ЕС.

"Велт ам Зонтаг" цитира висши турски представители, запознати с преговорите с ЕС, които казали, че Анкара вече гледа благосклонно на забавяне до ноември или декември. Те обаче настояли, че Турция ще изпълни заканата си, ако не получи визовите облекчения до края на тази година.

Вестникът твърди също, че двете страни са изгладили разногласията си по прилагането на турското антитерористично законодателство, което ЕС постави като условие за безвизови пътувания.

ЕС, който разчита на Анкара за обуздаване на мигрантския поток, се опитва да намали напрежението с Турция, след като критикува мерките, предприети от президента Ердоган след опита за преврат. Челик казал вчера, че Анкара ще се придържа към споразумението за мигрантите, но че не е "рационално" да се очаква от Анкара да смекчи антитерористичните си закони в момент, когато води битка с "Ислямска държава" в съседна Сирия и с кюрдски бунтовници на собствена територия.

ЕС се притеснява, че Турция използва антитерористичните си закони за разправа с критиците на Ердоган, посочва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
svilen преди 7 години
Do lavsko sarceBil li si vav turcia nedey da prikazva6 gluposti.vav bg nyamali iznasilvaniya ?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен18; Същия референдум да съдържа и въпроса :" Приемате ли България и Румъния да станат пълноправни членове на шенгенското пространство?"
23
13
 
7
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
ОТПАДАНЕТО НА ВИЗИТЕ ЩЕ Е ФАТАЛНО ЗА БЬЛГАРИЯ----ДИРЕКТНО СТАВАМЕ ОФИЦИАЛНО ВИЛИАТЕТ НА ТУРЦИЯ КОЯТО И СЕГА ВКАРВА ЕЖЕДНЕВНО ТУРСКИ СЕМЕЙЦТВА В БЬЛГАРИЯ ПОДФОРМАТА НА ..БЕЖАНЦИ КОИТО СА ГОТОВИ ДА РЕЖАТ БЬЛГАРСКИ ГЛАВИ НЕ СПЕТЕ БЬЛГАРИ ---
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като дадат безвизов режим на 70 милиона турци и на 70 милиона украинци и глей ко става.Като се втурнат и ще залеят всичко. Излишъка от работна ръка ще доведе до намаляване на заплатите и мизерия за европейските работници. Ама това си е дюшеш за европейската олигархия. Както се казва Един печели друг губи.
21
11
 
10
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 7 години
Да ще бъде в края на годината-на коя година обаче?И какво право има азиатската държава Турция за ЕС?
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безвизов режим с Турция ще означава увеличаване на сив пазар на труда, повече млади европейци останат без работа, куп джихадисти атентатори ще напълват ЕС, ще имаме стотици дори хиляди азсъмница, азсъмшарли, азсъмкьолн и т.н.!!!
19
17
 
8
 
! Отговори
ко? не! преди 7 години
Качеството на живот се измерва с индекси, най-често използвания у HDI (human development index). Турция е много по-назад от нас, просто са по-първобитни.
18
13
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
До АнонименЕдна част от критиците на Ердоган в момента берат душа в северна Сирия смазани от турския аскер, а другата част от критиците му блuжaт рани у форуми.----------В северна Сирия т.н . аскер воюва заедно с подкупени от него банди ислямисти. Направи си извода за какъв "аскер" става въпрос!
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Международната политика маааалко се различава от пазарлък на Капалъ чаршия :))) И стоката "бабабитлък" нещо не се търси!
16
21
 
16
 
! Отговори
*/* преди 7 години
Изказването на Борисов във Варна.....Под рамката на Османската империя е било най-спокойно на Балканите, но сега сме под рамката на Европейския съюз", категоричен бе премиерът по повод военния преврат в Турция...Особено спокойно е било в Батак и Перущица...след като са ги изклали.
15
15
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Турция склонна за забавяне, Путин изразил съжаление за замразените отношения със САЩ... Омекнаха нещо азиатските бабаити, а?
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турска работа ,махленски пазарлък - " ти шам пуснеш ли *** , или ша та насилвам ? ".Те им казват има условия , те отговарят има , ама у вашата къща искам да ходя с моите си условия. С такава политика до никъде няма да я докарат.Ще се направят референдуми в Европа и хората масово ще гласуват срещу Турция.Ако правителствата откажат референдуми просто ще дойдат на власт ултра дясни парти фашисти и схемата я знаете. Срещу обединена Европа в гнева си никой никъде няма шанс, камо ли някъв си насрадин .
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се приемат нови държави в ЕС само след общоевропейски референдум. нека всеки жител в този съюз да изкаже мнението си.
12
14
 
22
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
Турция може да е добре икономически, но като манталитет са си още в средновековието. В Турция всеки ден има случаи на изнасилени момиченца от бащите си, убити майки, убити дъщери и тн, общо взето развита икономическа страна с варварско население.
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не я мислете Турция, за нея визите на са такъв проблем, какъвто си мислите, това е част от надлъгването.
10
10
 
10
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Още за колко неща ще склони Турция. То не е като да се периш по площадите и да призоваваш неуките маси да бият войници.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
затова на изборите за патриотите!за да се присъедим към страните,които са против приемането фесоВ.ете в Европа.
8
1
 
16
 
! Отговори
няма как да стане преди 7 години
Идват избори в Германия какво падане на визите.Единствената която ги подкрепя Меркел е със най ниския си рейтинг от както е политик и CDU няма да рискува със такъв ход поне мин. една година. Да не говорим за Полша,Унгария,Холандия,Дания и Франция че няма как да ратифицират такова предложение.След Брексита пансовите и за другите страни за ратификация стават нищожни.Може би след 30/40 години.
7
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А България без Турция Русия и Европа какво е?
6
4
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
какьв е този зор за визи бизнесмените си имат визи на простотията за какво са ивизи работа има в турция бол кьде ще ходят какво ще правят според мен ще изнасяттероризьм нямам друго обяснение и всичко тези орди ще минават през бьлгарияникакви визи и пари никакво доверие на ердоган какво става с арестуваните колкоса живи и колко избити никои не пита и не се интересува и това е член на нато