Фризьорка vs. хиджаб... Глоба от ?1000, може и затвор!

Норвежка коафьорка се изправя пред съда заради казус с клиентка
7 сеп 2016 18:43,
125
Фризьорка vs. хиджаб... Глоба от ?1000, може и затвор!
Снимка: архив Reuters

6 месеца зад решетките. Точно толкова ще трябва да излежи норвежка фризьорка, ако бъде призната за виновна.

Престъплението на 47-годишната Мерете Ходне е простичко - изгонила е жена от салона си, защото е носела хиджаб.

Всъщност цялата драма се е разиграла преди близо година - миналия октомври 24-годишната Малика Баян влиза в салона за красота на Мерете в Брин, Норвегия. Момичето искало да боядиса косата си, пише "Independent".

Мерете обаче отказала, с довода, че не иска да допуска "това зло" в своя салон. Освен това изтъкнала като довод и нежеланието да дискриминира мъжете, които би трябвало да бъдат изгонени от салона, за да може Малика да боядиса косата си.

Малика не останала длъжна и докладвала в полицията, а властите глобили фризьорката с фиш за 8 800 крони (около €1000). Тя обаче отказала да плати и затова й предстои да се изправи пред норвежкия съд.

Ако бъде призната за виновна за дискриминация, Мерете може да получи до 6 месеца затвор. Тя е решена, че ако съдът отсъди в полза на Малика, Мерете ще се обърне към Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Междувременно пред орвежка телевизия фризьорката обясни какво стои зад решението й.

"Страхувам се от тоталитарния символ, който е хиджаба, който твърди, че аз трябва да бъда убита и за мен е неестествено да осигуря добро обслужване в тази ситуация", обяснява Мерете пред Tv2.

"Както повечето хора знаят хиджабът задължава жените да не показват косата си пред мъже. А моят салон е смесен. Щеше да е дискриминация, ако бях изгонила мъжете от салона, само заради жена, която не може да показва косата си пред тях!", възмути се фризьорката.

"Злото е идеология на исляма, мохамеданството и хиджабът са символ на дази идеология, точно както свастиката за нацизма", каза още Марете.

Малика пък не й остава длъжна. "Притеснително е, че тя се отнася така с хората в свободна страна. Норвегия е моята страна. Тя говори, че ислямът потиска жените, но всъщност тя ме потиска!", отсича Малика пред същата телевизия.

Хиджабът е кърпа, която оставя лицето открито, но покрива косата. Освен това, за разлика от бурката и никаба, се предлага и носи в различни цветове и шарки. Носенето му обикновено е пример за по-толерантно мюсюлманско общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
21
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Малика да ходи при фризьора на Меркел
23
17
 
3
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
Че тази фризьорка кой и е искал изчерпателното мнение по всички въпроси относно хиджаба! Дастатъчен и е бил довода, че трябва да изгони мъжете от салона, за да боядиса тази Малика! Като не може да си държи езика зад зъбите относно теми, които няма нужда да ккоментира- нека да я съдят!
22
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Носенето му обикновено е пример за по-толерантно мюсюлманско общество""Толерантно" пък мъжете трябвало да напуснат салона, заради кефа на пингвина. Хиджабът е символ, ама не на толерантното, а на НАГЛОТО мюсюлманско общество.
21
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Az pitam frizyorkata kogato maha intimnite kosmi na jenite v salona i togava li jenite i majete sa zaedno v salona ,ako da togava prosto nqmam dumi i az sum suglasen s musulmankata
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покрита коса при молитва или в черква означава просто наметнато нещо отгоре, а не плътно забраждане да не се вижда нито един косъм, както е при мюсюлманките. В черква днес ако отидеш за изповед примерно и ако не си носиш нещо за косата, ти дават едно бяло шалче, просто си го слагаш на главата. Разликата е огромна!
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ходи в салона на д-р Гилотен. Направен е по техните традиции.
18
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:25 не съм съгласен с Вас,в Новия Завет се говори,когато Жената се моли да е с покрита коса или да се обръсне,така ли е?
17
16
 
2
 
! Отговори
BULGARIN преди 7 години
Vsichki babi po selata i nqkoi v grada nosqt zabradki i kurpi,tq e tradicionna vazrojdenska balgarska nosia
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В християнството има покриване на косите, само когато влизаш в храм. Само вътре в храма!
15
2
 
37
 
! Отговори
Sofia преди 7 години
Долна ***, ще гони хората от салона, защото не си показвала косата, как може въобще да се коментира, ами да изчезва към гнусните ислямистки държави и там да си се крие. В Европа, жените показват косите и красотата си, като не иска - ВЪН!
14
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:19 какво,какво...ами монахините,ами жените посещаващи църква,ами Дева Мария,която е изтипосана на всяка една картина,защо е със покриващ плат на главата?Леллеее...ама вие вземете да се покръстите и станете християни и после коментирайте другите религии.То и в християнството има покриване на косата ама като не ви харесва...
13
2
 
37
 
! Отговори
селянин преди 7 години
Да ,и баба ми носи кърпа,но я сваля дори и пред мъже!Нали се сещаш ,че ако чакам за подстрижка и ме изгонят да чакам отвън заради този,, пингвин,, ,повече там няма да стъпя!Аз нямам ли достойнство да мръзна докато някаква се боядисва?
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво общо имат монахините тук? Те си стоят по манастирите, тая като иска да е забрадена и релегиозна да си стои в джамията.
11
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, бабите ни са носили кърпи, но не по религиозни причини, а за да си пазят главите от жаркото слънце на полето, защото са работели наравно с мъжете и косите от прахоляка, защото къпането не е било възможно всеки ден. Даже и цвете са закичвали на забрадката, за да са по-хубави за ергените. А тези мюсюлмански забрадки са нещо съвсем друго, което ни връща в едни първобитни и мракобесни времена. Жалко, че Европа е сляпа какво се случва!
10
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е монахините със забрадки мнооого набожни,а жената мюсюлманка със забрадка"задръстена,радикална,проста".Та кой е по-по-Най...?
9
28
 
3
 
! Отговори
BULGARIN преди 7 години
Ami taka nashte babi i mayki noseha i nosqt kurpi i zatova nqmashe tolkova orospii sega vsichki stanaha orospii
8
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хиджап, панджаб... Марш на село
7
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BULGARINКакъв бъларин си ти? Пишеш на латиница! Забрадката не е хифжаб, и никога няма да бъде!
6
33
 
5
 
! Отговори
BULGARIN преди 7 години
I nashite MAYKI I BABI nosqt kurpi na glavata si i te li sa islqmistki
5
5
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Толерантно мюсюлманско общество" Такова нещо не съществува