Саудитска Арабия няма да бъде съдена за атентатите от 9/11

Барак Обама ще наложи вето върху законопроекта
13 сеп 2016 09:37, Елка Василева
30
Саудитска Арабия няма да бъде съдена за атентатите от 9/11
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Белият дом потвърди, че президентът Барак Обама ще наложи вето на одобрения от американския Конгрес законопроект, който ще позволи на близки на жертвите на атентатите от 11 септември да заведат дела срещу страни като Саудитска Арабия, предаде Франс прес.

"Това не е ефикасен начин да се отговори на тероризма", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест относно този текст, който би позволил на семействата на жертви на атентати да завеждат дела за обезщетения във федералните съдилища срещу чужди държави.

Американската изпълнителна власт се притеснява, че такъв закон ще създаде опасност самите Съединени щати да станат обект на съдебни преследвания в други държави.

Петнайсет от 19-те похитители на самолетите при нападенията от 11 септември 2001 г. в САЩ бяха саудитци, но така и не бяха намерени неопровержими доказателства, че Саудитска Арабия е замесена.

Монархиите от Персийския залив предупредиха вчера САЩ да не приемат закона, тъй като според тях той ще създаде опасен прецедент.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гарван гарвану око не вади!
20
0
 
2
 
! Отговори
Естествена реакция преди 7 години
нали е един от тях! Унищожител на християнските ценности.
19
0
 
4
 
! Отговори
:( преди 7 години
Да им отнемат правото да ползват петролните си кладенци през следващите над 3 000 години - по една година за всяка една от жертвите.Освен това, да конфискуват всичките им авоари в банките по света.Ще ги питам тогава кон /камила/ боб яде ли?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сякаш в самолета е бил натоварен и тоз дето го търсеха след това с документи и определилсе със самоличност от страната на друга чужда държава та това уровнесява нещата и също със съпровождаващите оня в самолета и то два подред в един ред щот се удариха в различни места от изненада в кулите дето се срутиха,а не се внизаха в една вече пробойна кат при съпровождение по ранг от самоопределилисе по хвърчаши документи за индефикация и то от таз чужда държава и близка щот изхвърчяли от още по близка.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено. Как да съдиш някой друг за нещо, направено от собствените ти тайни служби.
16
0
 
6
 
! Отговори
Юнак преди 7 години
Ако си честен поне веднъж трябва да съдиш самия себе си!
15
0
 
8
 
! Отговори
889897 преди 7 години
Бонгооо! Отивай си ! Мюсюлмански внедрен агент !
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сградите бяха взривени отдолу
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еати лицемерите са тези американци! А защо сринаха Либия, Ирак и сега искат и Сирия, без да са им направили нищо лошо, пфу как ми се гади от фащ и от русия също
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм се съмнявал и за миг че черния мюсли обонго ще го отхвърли
11
0
 
27
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Случай 1: Предполагаемо притежание на химическо оръжие- САЩ нападат Ирак и ги сриват до основи. Всичко е наред нали така?Случай 2: някой ти организира най- големия атентат в човешката история. Отговорът? Вето на това да ги съдиш. Не да ги нападнеш, не да ги сринеш до основи, а дори да нямаш възможност да ги съдиш.То какво ли се учудвам, поглеждам този на снимката, виждам го как изглежда и всичко някак си ми се изяснява. Ама 0твратителн0 нещо е това политиката, а американската е най- противната
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ех тоя петрол ве
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Може да речеш, че е инсинуация и пропаганда, а ти си жеУезен и не ти требе подобни глупости, но не пречи да се пробваш на някой-друг епизод от "Теория на глупостта" по Нешънъл Джиографик. Ей така, от добра вола и за обща култура. Всичките добре забравени уроци по физика присъстват. И са добре обяснение с любезното и доброволно участие на мнозина отсъствали навремето от часовете. За съжаление, резултатът е в ползна на физичните закони, но не губи кураж, опитите по света продължават
8
2
 
20
 
! Отговори
Sadam преди 7 години
А кой ще съди САЩ за милионите невинни жертви в Афганистан, Ирак, Сирия, Виетнам, Камбоджа и къде ли още не по света...
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DiscoveryТи виждал ли си как излежда което и да е място след самолетна катастрофа? И наистина ли вярваш че 230 тона алуминиум, стомана и пластмаса ей така се изпариха във въздуха? Ейй, глупостта е непобедима!
6
0
 
25
 
! Отговори
еха преди 7 години
Никой не е особено учуден от реакцията на президента. Би било смущаващо, ако реагира по друг начин. Имаше ли повод да се унищожи Ирак -имаше. .За Либия вече нямаше нужда от повод-просто Кадафи беше лош. Сега е лош Асад. Каква Ал-Кайда ,какви пет лева..всичко върви по план-сега близкия Изток е бръмчащ кошер, саудите плащат луди пари на трфикантите ,които наводняват Европа с бежанци и терористи-а,бе нещата се подреждат чудесно,долу ръцете от Сауд приятелите ни
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
саудитска арабия е прекалено голяма риба!то да не е саддам,кадафи и т н!освен това не са приятели с русия! ако бяха тогава да ще ги награбят!
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възможно ли е самолетното гориво, което е всъщност нискокачествен газ и с температура на горене около 300 градуса Целзиус да разтопи стомени греди, когато този вид стомана се топи около 1500 градуса?Възможно ли е сграда да се срути по пътя на най-голямото съпротивление със скороста на свободно падане? Възможно ли ...??Отговорът на всички тези въпроси е - да, възможно е! Но само в анимационните филми и САЩ! Никъде другаде!!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3: 15ти Септември наближава, предлагам ти да се върнеш в училище за още няколко години.
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според официално заявление на ФБР от 2009 година, нямат никакви доказателства да свържат атентатите с Ал-Кайда!Според разледвания на журналисти от Канада, Великобритания и Франция, 11 от "похитителите" са все още живи и 7 от тях никога не са и стъпвали в САЩ! Бащата на Мохаммед Ата твърди че на следващия ден след "атентата" сина му го е потърсил и са говорили по телефона!Защо няма никакви парчета от самолета който удари Пентагона? Няма също и видео? Все още има хора да вярват на тази лъжа ..