Полско-унгарският съюз за "крадене на коне" тревожи Брюксел

ПиС на Качински подражава на репертоара на Орбан – или обратното
15 сеп 2016 20:40, Елка Василева
88
Полско-унгарският съюз за "крадене на коне" тревожи Брюксел
Ярослав Качински и Виктор Орбан. Снимки: архив, Reuters

Пламенният националистически министър-председател на Унгария Виктор Орбан е известен с презрението, което излива върху повечето европейски лидери. Но когато миналата седмица се появи редом до Ярослав Качински от Полша, той направи най-големия комплимент на своя източноевропейски колега и лидер на дясна управляваща партия: заедно те биха били идеални другари в престъпление, пише Ройтерс.

"Поговорката гласи, че ако имаш доверие на някого, можете заедно да крадете коне", заяви Орбан на дебатите в полски планински курорт. "Унгарците с радост ще крадат коне с поляците."

Откакто дойде на власт през 2010 г., 53-годишният Орбан е непослушното националистическо доведено дете на Европа. Той си навлича силни критики от Брюксел и други европейски лидери заради антиимигрантските си възгледи и решимостта си да затвърди властта в ръцете на своята управляваща партия ФИДЕС.

Но от миналата година, когато съседна Полша избра дясната партия "Право и справедливост" (ПиС) на Качински, Орбан най-после има приятел.

Сега, когато Великобритания гласува за излизане от ЕС след кампания, изградена върху много от същите критики срещу Брюксел, които Орбан и Качински отдавна поддържат, двамата лидери казват, че тяхната правота се потвърждава. На среща на върха в Братислава утре Полша и Унгария планират да оглавят призив към Брюксел да върне повечето правомощия на държавите членки в ЕС.

"Има нова идентичност, зараждаща се европейска идентичност... британците й казаха "не", заяви Орбан на Качински, който ръкопляска, по време на дебатите миналата седмица в ски курорта Криница-Здруй в Карпатите. "Сега Европа е принудена да се изправи пред своите грешки... а ние, централноевропейците, можем да започнем трансформацията."

"Диктатор"

В това отношение те се сблъскват с европейски фигури, които въпреки британското гласуване за напускане продължават да смятат, че по-голямото сътрудничество между останалите членове на ЕС е решението на неговите проблеми - от финансовата криза в еврозоната до имиграцията.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който преди време беше хванат при включен микрофон шеговито да приветства Орбан като "диктатор" на среща на върха, защити принципа на ЕС за "все по-тесен съюз" в годишно обръщение в сряда.

"Обхватът, в който си сътрудничим заедно, е прекалено тесен", каза Юнкер. "Твърде често напред излизат националните интереси."

Той може би имаше предвид Орбан и Качински, когато открито говореше срещу популистките политически движения: "Популизмът не решава проблеми. Популизмът създава проблеми и ние трябва да си даваме сметка за това и да се защитаваме от него", каза Юнкер.

Орбан превръща презрението към Брюксел в основен елемент на своята реторика, особено в областта на имиграцията.

Унгария стана главният маршрут, по който стотици хиляди бежанци и мигранти пристигнаха по суша в свободната от граничен контрол Шенгенска зона в Европа през последните две години, въпреки че почти всички продължиха към други места, без да остават.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Европа има морален дълг да приеме бежанците, но Орбан построи стена на границата, за да ги държи вън.

Неговото правителство води кампания срещу плана на ЕС за разпределяне на част от бремето, който изисква държавите членки да приемат квоти. Въпреки че планът предвижда в Унгария да се заселят само около 1300 бежанци, той го определя като заплаха за унгарския начин на живот.

Унгария води съдебна битка срещу плана, а Орбан свика за следващия месец референдум, на който се очаква избирателите с огромно мнозинство да подкрепят правителството и да отхвърлят каквито и да са бъдещи мигрантски квоти на ЕС.

Това едва ли е първият път, когато Орбан влиза в конфронтация с Брюксел, който от години възразява срещу законите, приемани от него с цел да ограничи независимостта на медиите, централната банка и съдилищата.

Същевременно, откакто дойде на власт миналата година, ПиС на Качински предлага подобни мерки в Полша, заради което Брюксел заплашва да наложи финансови санкции. Орбан се зарича, че ще използва гласа на Унгария в Брюксел, за да наложи вето върху какъвто е да е опит за наказване на полските му приятели.

Заради планираните полски ходове мнозина казват, че сега ПиС на Качински подражава на репертоара на Орбан. На събитието в планинския курорт Орбан, застанал редом до Качински, който е с 14-години по-възрастен от него, смирено настоя, че ситуацията е обратната.

"Не е справедливо да се говори така", каза той, имайки предвид предположението, че Качински му подражава. "Председателят Качински е много по-опитен... Унгарците бяха тези, които винаги надничаха да видят какво правят поляците."

Съюз между ФИДЕС и ПиС вероятно ще предизвика още по-враждебно отношение от Брюксел и Берлин.

"Да казвате, че можете заедно да крадете коне, не е конструктивно и може да разпали конфликт в ЕС, което ще е от полза за Русия", заяви Корнелиус Охман, управляващ директор на Фондацията за полско-германско сътрудничество, създадена от правителствата на двете страни през 90-те години на 20 век, за да насърчава съвместни проекти.

ФИДЕС на Орбан и ПиС на Качински възнамеряват да представят своите искания за ограничаване на правомощията на Брюксел на среща на върха на ЕС в Братислава в петък като инициатива на "Вишеградските държави" - Полша, Унгария и съседите Словакия и Чехия.

Полската министър-председателка Беата Шидло, която е партийно протеже на Качински, казва, че четирите бивши комунистически държави, присъединили се заедно към ЕС през 2004 г., имат намерение да представят общо "предписание" за решаване на проблемите на блока чрез връщане на правомощия на държавите членки.

Мнозина в Европа обаче казват, че е още твърде рано да се предвижда дали Орбан и Качински могат да оглавят по-широко европейско движение за ограничаване на ЕС.

Чехия и Словакия споделят съпротивата на Полша и Унгария срещу плана за разпределение на бежанците, но са значително по-умерени в своя цялостен евроскептицизъм от Варшава или Будапеща.

Срещата на върха в петък ще покаже доколко Качински и Орбан могат да убедят съседите да ги последват, каза старши сътрудникът в Германския фонд "Маршал" Майкъл Лий.

"Това ще бъде лакмусов тест, който ще покаже до каква степен реторическите позиции... могат да доведат до конкретно сътрудничество по дадени въпроси... което може да промени посоката на развитие в ЕС", каза той. "Силно се съмнявам в това."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
очевидно е на ВСИЧКИ,ЧЕ не всичко е нормална във тъка наречения ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ и след АНГЛИЯ и други ще излязът,ЗАЩОТО ГОВОРИЛНЯТА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ Е ИЗЛИШЕН ТУМОР И НЕ НУЖЕН.
53
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Точно обратното на тази маниполативна статия - популизъм е политиката на Брюксел мигрантската, а и в голяма степен финансовоикономическата! Специално мигрантската е направо взривяване на ЕС, нещо много по-лошо и от популизма! Когато управляващите върхушки не се съобразяват с мнението на болшинството свои граждани това е истинския популизъм!
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой определя лидерът на една страна членка в ЕС като "непослушно доведено дете на Европа"? И коя е тази Европа, на Германия или на Меркел в частност?Дали пък господарят на тази същата Европа не си позволява да дава подобни квалификации?
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Популизмът не решава проблеми. Популизмът създава проблеми..."===А какво решава и какво създава тoлeрacтиятa? Видяхме го в Белгия, Франция, наскоро и в Германия. Преди това сме го виждали и в Испания и в Англия. Нахлуване на пълчища терористи, хаос и безредици, извършване на терористични актове. Големият грях на Орбан е, че защитава интересите на държавата си и иска да я опази.
50
6
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Доживяхме да видим , насила славянизирани унгарски роми от Византия днес след 100-ци години Националисти
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кое е по-добре за гражданите на дадена страна? Да имат лидер като Орбан или "послушно либе.р.с.тско доведено дете"?!
48
0
 
25
 
! Отговори
факт преди 7 години
Какъв популизъм ,бе..хората си защитават интересите. С Орбан не са само поляците-и чехите и словаците му се възхищават.Така ,че брюкселските зелки да внимават
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПНе харесвате Орбан, а се кланяте на Ердоган - фашиста. Браво, браво брюкселски *** тикви.
46
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много пъти съм отбелязвал,какви са ПО СЪДЪРЖАНИЕ,тези пълчища,които продължават да НАВЛИЗАТ СЪВСЕМ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО в страната,УЛЕСНЯВАНИ,ПАЗЕНИ И ОТХРАНВАНИ от продажната управленска и безродна клика, СА ДОБРЕ ПОДБРАНИ,ЕКИПИРАНИ И ФИНАНСИРАНИ ЧУЖДЕСТРАННИ НАШЕСТВЕНИЦИ!Това не са никакви "бежанци",а "пета колона",предназначена за завоюване отвътре на страните,към които е насочена.Разберете!Това са нашественици!Един от способите,за водене на "хибридна" война срещу народите на Европа!!!
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вече дишаме праха и на румъния
44
0
 
25
 
! Отговори
71 преди 7 години
точно обратното. полша чехия словакия напоследък и румъния са в най силния си икономически просперитет.първите три са вече с над 1000 евро средна работна заплата.за сравнение в полша цените са по ниски от бг. румъния е с 6% ръст на бвп,за сравнение в бг е 2.3%. самочувствието на централна и източна европа идва от набиращата им икономическа сила.в бг няма самочувствие защото няма правосъдна система и икономическо развитие за което сме си виновни само ние
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казвал съм много пъти - Източна Европа сега е в състоянието на Германия след първата световна - победена, унижена, пренебрегната заради някакви симитски навлеци. Нормално е Четвъртия Райх да покълне точно тук. Очаквам Обединените патриоти да спечелят властта и в България, за да сме заедно с нашите приятели от Полша и Унгария.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
запада не разбира унгария и полша защото не е преживял като тях агресиите на татари турци руснаци.в по ново време,полша е била обект на съвместна агресия от ссср и германия,а унгария е вдигала въстание през 1956 срещу руската окупация
41
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво има да се мръщи Брюксел на Орбан? Държавата му да се превърне в трасе на безумието на Меркел ли?
40
0
 
41
 
! Отговори
Кибик преди 7 години
Качински и Орбан са избрани от народа, докато Юнкер е един по ми яр който представлява жалките еврочантаджии-***
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕлка и тук се показва като извратенячка. Абе защо не слагате името на автора в подзаглавието бе? Писна ми да чета социопатични идиоми, повтаряни от нискоинтелигентни автори!
38
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Да казвате, че можете заедно да крадете коне, не е конструктивно и може да разпали конфликт в ЕС, което ще е от полза за Русия"Напротив, конструктивно е за двете държави, деструктивно е единствено за плановете на брюкселската пас.мина.
37
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който преди време беше хванат при включен микрофон шеговито да приветства Орбан като "диктатор" на среща на върха"Орбан се вслушва в гласа на народа си, така че изобщо не ми се вписва в представата за диктатор. Определението "диктатор" от друга страна пасва идеално на Юнкер, за който гласът на европейците няма значение, налага им насилствено ценностите си и провежда геноцид срещу тях, вкарвайки терористи в Европа.
36
1
 
34
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
В последните 2 години Брюксел освен да реве като ощипана мома, друго не прави (краденете не го броим) :-D
35
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братът на Нидал Алгафари бил замесен в канал за бежанциБасел Алгафари, брат на известния режисьор и пиар Нидал Алгафари, е сочен като лидер на канали за прехвърляне на бежанци през България.Басел Алгафари твърди, че знае кои са организаторите на канала, но отрича да е сред тях. Познавал обявените като посредници Раид и Абушехо от бежанския лагер в Харманли, но само като клиенти на неговия ресторант.