Партията на Меркел с рекордно нисък резултат на местния вот

Популистката "Алтернатива за Германия" влиза в местния парламент
18 сеп 2016 20:55,
76
Партията на Меркел с рекордно нисък резултат на местния вот
Снимка: БТА

Консервативната партия на канцлера Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) отбеляза най-слабият резултат в историята си на регионалните избори в Берлин, а популистката десница отбеляза пробив, показва екзитпол на обществената телевизия, цитиран от Франс прес.

ХДС получи само 18 на сто от гласовете, спад с повече от пет на сто спрямо изборите през 2011 година. Това вероятно ще принуди партията да напусне местното правителство на германската столица, в което досега участваше заедно с Германска социалдемократическа партия (ГСДП), показват сондажите, проведени от обществените телевизии А Ер Де и Цет де Еф.

Дясното популистко движение Алтернатива за Германия, водещо сред противниците на политиката на отворени врати за бежанците на канцлера Ангела Меркел, влиза в местния парламент. Очаква се Алтернатива за Германия да получи между 11,5 на сто и 13 на сто от гласовете.

Още по темата

"Истинският победител е Алтернатива за Германия", заяви местният партиен лидер в Берлин Георг Паздерски, цитиран от ДПА.

Това е второто поражение на избори за партията на германския канцлер от две седмици насам. В началото на септември ХДС постигна по-слаб резултат от Алтернатива за Германия в североизточната част на страната, припомня АФП.

Популисткото опозиционно движение, създадено само преди три години, се възползва от недоволството и притесненията, които предизвиква пристигането на над 1 милион бежанци в страната от 2015 година.

ГСДП също губи подкрепа, падайки до 23,1 процента от 28,3 на предишните избори, но остава най-голямата партия. Това вероятно ще позволи на сегашния кмет Михаел Мюлер, член на ГСДП, да продължи да изпълнява функциите си.

"Постигнахме нашата цел, имаме мандат да съставим правителство", заяви той, цитиран от ДПА. По време на предизборната кампания Мюлер заяви, че иска да създаде лява коалиция. В нея ще влязат Зелените, които според екзитпола получават 16,5 на сто от гласовете, и партията Левите, наследничка на бившата комунистическа партия в ГДР. Според екзитпола партия Левите получава между 15,5 на сто и 16,5 на сто от гласовете.

След като влезе в регионалния парламент в Берлин Алтернатива за Германия ще бъде представена в 10 от 16 регионални парламента в страната, отбелязва ДПА. Другите девет провинции са Баден-Вюртемберг, Бранденбург, Бремен, Мекленбург - Предна Померания, Райнланд-Пфалц, Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия и Хамбург.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 7 години
До Анонименбоце трябва да му бием шута официално ,а не да сменя обекта на подмазване.Иначе ще сме на бунището на историята.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да я изритат!
53
0
 
7
 
! Отговори
bobo преди 7 години
Въпросът ми е.Колко от гласувалите за Меркел са етнически германци и колко натурализирани?
52
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 7 години
Ех , Меркел, Меркел - това да не ти е като, да се събличаш гола...
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В НС е пълно с пенсии,които само лапат пари,В петък на парламентарния контрол в залата имаше пет депутата-ПОЗОР.ДОКОГА господа така?
50
0
 
25
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Ама... откачената бабичка какво очаква? Да спечели избори ли? И как да стане, кой ще гласува за нея? Та тя напълни европа с всякаква пaплач от страните известни само с тероризъм. Кой ще гласува за нея, кой иска вече откачената бабичка да води терористи в Европа и да се взривяват на всеки ъгъл и да убиват невинни хора? Никой не иска естествено, защото днес при взрив ще умре съседа, утре може да са децата му или той самия, ей така, докато си ходи по улицата. Кой иска да го взривят? Никой, налЕ
49
9
 
5
 
! Отговори
йерархията преди 7 години
След Меркел е Борисов рублажията след него моддераттора русосифилистик на този парвал.
48
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на Меркел е, че си помисли, че германците са твърде *** и прекали с простотиите. Проблема на Европа е, че германците наистина са твърде *** и САЩ ще назначи друг наглец на мястото н а Меркел.
47
1
 
7
 
! Отговори
бб преди 7 години
Меркел ***!
46
0
 
37
 
! Отговори
Тряс преди 7 години
Интересно на какво основание журналистката Василия Пейчева си позволява постоянно да квалифицира "Алтернатива за Германия" като популистка? Така са я инструктирали грантаджиите или въобще не е наясно какво означава този термин? В такъв случай я съветвам, когато пише за Реформаторския блок винаги да използва квалификацията "педерастки". Така на читателя веднага му става ясно за какво иде реч...
45
0
 
25
 
! Отговори
алекс2 преди 7 години
Дано само не е късно вече господа Шваби ! Докато си играете на избори планът си върви ...
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AfF -14,1%CDU - 17,6%
43
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като даде право на глас на мигрантите, каквито сондажи вече се правят из немските медии и като се обзаведе с още някой и друг милион алжирци, пакистанци, афганци, иракчани и т.н. ще дръпне напред в изборните резултати Меркеланд. Да не мислите, че ги покани понеже е много благородна? Иска евтина работна ръка и бъдещ електорат. Ама тия ще взривят Германия отвътре един ден, та участта й ще по-печална и от тази на Хитлер.
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес в столицата им, а пък дано по-нататък и навсякъде така, че и по-добре.
41
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АхмудАко имаме късмет да случим на управляващи с топки, които да пратят *** обратно там, откъдето са дошли, после да нормализират заплатите и да отпуснат детски надбавки в размер на минимална заплата, но само ако родителите са поне със средно образование - тогава да знаеш какъв демографски бум ще има!
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркелица и сие да са доволни и на това, нали не ги изритаха направо с шутове в г/за!Но в скоро време може и това да се случи, кой знае ...
39
28
 
5
 
! Отговори
Ахмуд до 44 преди 7 години
Защо прогонихте народа си по чужбина? Останахте 3-4 милиона барабар с кокошките. Сега щете не щете, бежанците посрещнете!
38
0
 
0
 
! Отговори
o преди 7 години
Верно ли ?
37
0
 
9
 
! Отговори
Ми да! преди 7 години
Напълно логично!
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АхмудДемографски не зная дали ще е взрива, но в твоето трибуквие със сигурност ще има много взривове. Взривове на рЕзани карабини, пълнейки те с човечета. Явно това искаш палавнико. От времето на пед0фила мохамед си падате по мъжки задни дворове извратеняци мръсни. Марш в *** домуси мазни!