САЩ удари Сирия по въздух, изрази съжаление

Това е доказателство, че САЩ подкрепят ИД, заявиха от армията
18 сеп 2016 08:15, Александър Попов
42
САЩ удари Сирия по въздух, изрази съжаление
Снимка: Reuters

САЩ заявиха, че са прекратили въздушен удар срещу групировката "Ислямска държава" в Източна Сирия, след като Русия ги е уведомила, че е възможно да са поразили сирийски правителствени сили, предаде Асошиейтед прес.

"Въздушният удар е бил прекратен незабавно, когато коалицията е била уведомена от руски представители, че е възможно атакуваните личен състав и техника да са принадлежали на сирийската армия. Коалиционните сили не биха нанесли преднамерен удар по военна част, за която се знае, че е сирийска", заяви още Централното командване на САЩ.

Досега не е известно САЩ да са удряли пряко силите на сирийския президент Башар Асад когато и да било през продължаващата вече пет години гражданска война, отбелязва Асошиейтед прес.

Ударът е бил нанесен в район, който коалицията е атакувала и преди, а самата коалиция е била уведомила руските си колеги още преди да бъде нанесен, посочи Централното командване, цитирано от Ройтерс.

Над 60 сирийски войници са били убити и стотина ранени днес при удари на международната коалиция, ръководена от САЩ, срещу позиция на сирийската армия в източната част на страната, заяви руската армия.

"Самолети на международната антиджихадистка коалиция днес са извършили четири въздушни удара срещу сирийските сили, обградени от "Ислямска държава" близо до летището на Дейр аз Зур", съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от АФП.

Русия и мониторингова организация заявиха, че самолетите на водената от САЩ коалиция са бомбардирали позиция близо до Джебел Сарда недалеч от летището на Дейр аз Зур, което е проправило пътя за бойците на "Ислямска държава" да я превземат, предаде Ройтерс.

Главното командване на сирийската армия заяви, че въздушният удар е "убедително доказателство", че САЩ подкрепят "Ислямска държава", като отбеляза, че ударът е бил "опасен и представлява крещяща агресия".

Представител на правителството на Обама заяви, че САЩ са изразили съжалението си за въздушния удар по сирийските сили, предадоха агенциите.

"САЩ изразиха нашето съжаление чрез Руската федерация за непреднамерената загуба на животи от сирийските сили", заяви той, цитиран от ДПА.

Представителят, който е високопоставен и пожела анонимност, тъй като няма разрешение да обсъжда известието за изразеното съжаление, посочи също, че САЩ ще продължат да се придържат към режима на спиране на бойните действия, предаде Асошиейтед прес.

Съветът за сигурност на ООН насрочи заседание при закрити врата по искане на Москва, за да обсъди въздушния удар.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: СирияИслямска държава
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
42
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи САЩ бомбят по позиции на ИД, а руснаците пищят, сакън, недейте, това са наши хора.
8
40
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ подкрепят бунтовниците. Много правилно, че удариха Асад - московското ***.
7
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е затова ще им гърмят тенджерите под налягане. Днес в Ню Йорк, утре и в други градове.
6
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И какво като Тони Блеър изрази съжаление за нахлуването в Ирак след като ЮК и САЩ разсипаха и разсипват демократизирано Ирак вече 13 години.Милиони иракчани емигрират в ЕС.Защо??? нали вече 13 години са демократизирани от ЮК и САЩ.А сега в Сирия,този въздушен удар само доказа,че САЩ са партньор на терористите от ИДИЛ,което беше ясно още от 2013,когато сенатор Маккейн прави тиймбилдинг среща с Багдади и лидерите на бъдещите терористи от ИДИЛ-умерена терористична опозиция."
5
3
 
52
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
На янките им се спукаха сърцата от жалост - по Ю.Корея, по Виетнам, по Афганистан, по Ирак, по Либия.......От съжаление само в България имат четири военни бази...Ама че са тука, само ние ще съжеляваме !!
4
6
 
50
 
! Отговори
Калина до 4 преди 7 години
САЩ са господари на безмозъчниците в света! А такива (какъвто си и ти) има много, следователно, може и да си прав.
3
53
 
11
 
! Отговори
Tom Brady преди 7 години
САШ са господари на света така че се гърчете ***
2
11
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....мам.... гадни янки,
1
9
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С този удар на щатите, директно подпомогнаха терористите, които веднага се вдигнаха на атака. Няма грешка! Щатите подкрепят ИД.