Башар Асад обвини САЩ за провала на примирието в Сирия

Войната ще се проточи, заради външна подкрепа на враговете му
22 сеп 2016 16:38, Петя Славова
28
Башар Асад обвини САЩ за провала на примирието в Сирия
Снимка: БТА

Сирийският президент Башар Асад отхвърли обвиненията на САЩ, че сирийски или руски самолети са ударили хуманитарната автоколона в Алепо или че негови войски спират доставките на храна в завзети от бунтовниците източни квартали на града, и на свой ред обвини САЩ за провала на примирието в Сирия в ексклузивно интервю за Асошиейтед прес.

В даденото в двореца Мухаджирин в Дамаск интервю Асад каза още, че въздушните удари на водената от САЩ коалиция по сирийски войски миналата седмица са били преднамерени и отхвърли изявлението на американски официални лица, че станалото е грешка. Асад заяви, че на САЩ "им липсва волята" да се присъединят към Русия в борбата срещу екстремистите.

Още по темата

Според Асад продължаващата повече от пет години война в Сирия ще се проточи още само заради продължаващата външна подкрепа за враговете му.

Асад настоява, че избягалите от страната сирийци могат да се върнат до няколко месеца ако САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Катар престанат да подкрепят бунтовниците.

Пожелал анонимност високопоставен представител на администрацията на САЩ заяви, че САЩ смятат с много висока степен на сигурност, че ударът на хуманитарната автоколона в Алепо е бил нанесен от самолет с руски пилот, отбелязва АП.

Асад отхвърли това твърдение и заяви, че не може да се вярва на нищо казано от американски официални лица и че всички техни изказвания са лъжи.

Както Сирия, така и Русия отрекоха да са нападали хуманитарната автоколона.
Асад заяви, че не вярва на американското твърдение, че ударите по сирийски войски, нанесени от коалицията, са резултат на грешка.

"Това не беше грешка, която е извършил един самолет. Това бяха четири самолета, които удряха позицията на сирийските войски в продължение на близо час или малко повече от един час. Такава грешка не се прави в продължение на повече от един час", каза сирийският президент.

"Как можеха те ("Ислямска държава") да знаят, че американците ще нападнат тази позиция, та да могат да съберат бойците си и да нападнат веднага и да превземат позицията един час след удара? Така че определено е било преднамерено, а не неволно, както те твърдят", заяви Асад, цитиран от БТА.

Тези въздушни удари по сирийски войски допринесоха за разпадането на примирието, което вече беше белязано от множество нарушения от двете страни в конфликта. Те също така породиха сериозни съмнения за шансовете да се приложи безпрецедентно американско-руско споразумение за съвместни удари по екстремистите в Сирия, отбелязва АП.

Асад заявява, че на САЩ им липсва волята да работят с Русия срещу екстремистите в Сирия. "Не вярвам, че САЩ ще са готови да се присъединят към Русия в борбата срещу терористите в Сирия", каза той.
Въпреки множеството доказателства за противното, Асад многократно отрече негови войски да обсаждат държаната от опозицията източна част на Алепо, която се превърна в символ както на съпротивата, така и на високата цена, която цивилните плащат във войната, отбелязва АП.

Той категорично отрича твърденията за недохранване и хронична липса на медицински продукти.
"Ако наистина имаше обсада около град Алепо, хората досега щяха да са измрели", каза Асад в интервюто и запитва как бунтовниците успяват да вкарват контрабандно оръжия, но изглежда не и храна или лекарства.
Асад призна, че войната е "дивашка", но заяви, че не трябва автоматично да се вярва на съобщенията на очевидци.

"Тези свидетели се появяват само когато има обвинение срещу сирийската армия или руската (армия), но когато терористите извършат престъпление или касапница или каквото и да било, няма никакви свидетели. Какво съвпадение", каза сирийският президент.

Асад реагира с насмешка на идеята, че сирийските "Бели каски" - доброволци от гражданската отбрана в държани от опозицията райони, смятани от мнозина за символи на смелост и предизвикателност към режима - може да получат Нобеловата награда за мир, след като бяха номинирани за нея тази година.

"Какво са постигнали в Сирия? Аз бих дал награда само на някой, който работи за мира в Сирия", каза Асад.
На въпрос за методите му, включително употреба на оръжия, които нанасят безразборни човешки щети, Асад отговори: "Когато си имате работа с терористи, не ги замервате с балончета и не използвате примерно гумени пръчки. Трябва да използвате оръжия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
GO DIE USA преди 7 години
До АнонименUSA трябва да бъдат елминирани и може да бъде елминирана лесно но хората са страхливи и мислят само за себе си (ЕВРОПА).Ако ЕС направи коалиция да спрем насилието (без УСА) УСА няма да има право да прави нищо и ако направи тука идва големия малак човек Путин и Азия които ша е*ат майката на БАРАКА ОБАМА
18
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Румънски бомбардировачи атакуваха и унищожиха център на ислямисти в района на Разград!!! Борещият се срущу Бг Джихад бълг. През. Тарантулко Гъзолизец Храбър ,заяви за минетиите, че НАТО е зад гърба му и ...животът продължава !!! "Опозицията " нададе "вой" ..." Нямааа...нама да дадем *** си втори път!"
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко продажни Президенти останаха като Асад.Нищо че съм християнин.Но шапка ти свалям че се бориш с ИДИЛ.А не като другите ***
16
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДибилФъфли като недоразвит, дипломата си е получил заради връзките на баща си, превърнал се е в говоряща глава - плямпа каквото му спуснат от Кремъл.Жалък ***.
15
0
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
ФАЩ +ИД=ВОЛ
14
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой да е очаквал нещо друго от Асад
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
te vob6te ne go iskat tova primirie samo pravjt holivudski tjtar pred sveta.Na tjh im e nugna tazi voina zada ne falirat.
12
16
 
4
 
! Отговори
коалицията преди 7 години
Сирия ще бъде бомбена да като исляма бъде изтрит от нея и хората и сирийците бъдат освободени от оковите на тази дивашка религия ислям.Сирийките повече няма да бъдат пребивани с камъни,да носят фереджета и да стоят затворени в стаи.Сирийците ще растят свободни и ще имат право да избират жена,професия и начин на мислене.
11
2
 
27
 
! Отговори
помощ преди 7 години
Добре всички виждаме че САЩ са терористи и какво,Европа и ни я сме окупирани от тази страна и как ще я караме по нататък?
10
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ква е тази Демократична Опозиция която защитава Сащ А тя от своя страна РЕЖЕ ГЛАВИ,БОМБАРДИРА,ЯДЕ СУРОВИ ЧОВЕШКИ ОРГАНИ И СИ ПРАВИ ГИРЛЯНДИ ОТ ЧОВЕШКИ ВЪТРЕШНОСТИF.u.c.K off USA
9
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво му е "суперглупашкото" на този?Видя ли интервюто му? Говори свободно английски език. Доктор по образование. Получил го е в Лондон. Светски характер отвсякъде.А какви са тези които искат да го бесят? Знаеш ли, че духовният лидер на Нусра омайва терористите си с това, че ако девиците се изплюли в океана, целият щял да стане захаросан и те щяли с кеф да пият водата? На тия *** ли принадлежи бъдеща Сирия?
8
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
заокенската про сти тут ка е спонсор и организатор на тероризма - фашт световен терорист номер 1
7
3
 
50
 
! Отговори
Голем смех преди 7 години
Добре че се махнаха изтребителите на американците от Граф Игнатиево, че каквито са специалисти по разбомбването на болници и сватби, можеше и ние да отнесем някоя "приятелска " грешка.
6
5
 
59
 
! Отговори
поклон преди 7 години
Как издържа този човек да гледа как съсипаха страната му,сам се бореше дълго време с жестока агресия загинаха над 500 000 Сирийци,разрушени стотици села и градове разбита и разграбена от терористите икономика!и всичко заради САЩ защото искаха да ограбят нефта както в Ирак и Либия ......
5
2
 
37
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Явно сте симпатизант на терористите от ИД. Случайно да се увличате по радикален ислям ?.
4
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакво примирие. докато не ги Изтребиш до крак АсадНикакви свободни въздушни коридориЗа САЩ и свободни от Бомбандиривки за Опозицията територий На който Терористите от Сащ искат да си веят БарякаСЕВЕРНОАМЕРИКАНЦИТЕ ДА СИ ОБИРАТ ЧУКАЛАТА ОТ СИРИЯ4 ГОДИНИ ПОДЪРЖАТ ВРАГЪТ И РАЗРУШАВАНЕТО НЕ САМО НА СИРИЯ НО И НА ЦЕЛИЯТ БЛИЗЪК ИЗТОКВИНОВНИЦИТЕ ЗА НЕЛЕГАЛНАТА ИМИГРАЦИЯ И БЕЖАНСКИЯТ ПОТОК КЪМ ЕВРОПА Е САЩ И НАТОда се Омитат НЕ НИ Е НУЖНА НИТО ТЯХНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ни НЕЗАВИСИМОСТ
3
3
 
61
 
! Отговори
герой е преди 7 години
До Анонимен 2Този "***"както го наричаш е най смелия президент на своята родина той не избяга а остана в страната си и се бори с терористите изпратени от вън,който съсипаха Сирия.Кой сега е ***?
2
74
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя арабски суперглупак ще го бесят с краката надолу.
1
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано враговете на Сирия и президента Асад бъдат наказани!