Лавров иска доказателства, че Русия удря цивилни в Сирия

Министърът увери, че Русия не използва забранени оръжия в Сирия
30 сеп 2016 17:15, Елка Василева
95
Лавров иска доказателства, че Русия удря цивилни в Сирия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия иска да й представят доказателства в подкрепа на обвиненията, че нанася удари по цивилни мишени в Сирия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В интервю за Би Би Си Лавров каза, че би искал да види доказателства за руския удар по хуманитарния конвой в Алепо, ако такива има. На въпрос на журналиста към него не желае ли Русия да се извини за този инцидент дипломат номер едно каза кратко: "Първо искам да видя доказателствата".

Лавров увери, че Русия не използва забранени оръжия в Сирия и че предприема превантивни стъпки, за да избегне смъртта на цивилни в тази страна.

Лавров съобщи, че по-късно днес по молба на САЩ ще проведе още един разговор с Джон Кери за Сирия.

Ние разговаряме с Кери на практика всеки ден и днес ще има още един телефонен разговор, защото Вашингтон се обърна към нас с такава молба, каза Лавров.

Министърът каза, че споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, договорено между Русия и САЩ, продължава да действа.

Той определи като неприемливи предупрежденията на САЩ към Русия по повод нейните действия в Сирия. Лавров нарече тези предупреждения "заплахи".

Държавният департамент предупреди, че руски интереси и дори градове може да бъдат атакувани от ислямисти, ако Москва продължава с въздушните си удари в Сирия.

Те /американските представители/ заявиха също така, че Русия ще губи самолети, че ще губи военни, че руски градове ще бъдат подложени на атаки. Това е неприемлива заплаха. А може би това е сигнал, че те искат да направят това, че могат да направят това, каза Лавров във връзка с тези предупреждения.

Министърът каза, че Русия така и не е получила обяснение защо сирийският опозиционен Висш преговорен комитет се изказва в поддръжка на организацията Джебхат ан Нусра, която е забранена като терористична организация в Русия.

Не получих никакви обяснения по този въпрос от Джон Кери, каза Лавров и допълни, че все повече групировки се присъединяват към Джебхат ан Нусра. Лавров заяви, че в разговора си с Кери ще обсъди именно въпроса за разграничаване на умерените сирийски бунтовници от терористите.

Руският външен министър отбеляза, че пътят Кастело не може да бъде използван за хуманитарни доставки до Алепо заради терористична заплаха.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kakvo e tova na snimkata izrud,ubiyca
39
2
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 48,Явно чакат САЩ да пръдне! Иначе- с цивилизованост и сътрудничество с останалите руснаците сами видяха докъде я докараха в края на миналия век! Явно май не е това пътя за тях- неслучайно има една приказка- "Силните ги уважават, слабите ги съжаляват!"
38
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моята теория е, че както се вижда от видео материал заснет от руски дрони, "бунтовници" се движат паралелно с камиони от конвоя за прикритие и стрелят в движение. И както са стреляли са се остреляли - улучили са някой от камионите и някой сандък с "медикаменти" и "храни" е гръмнал, разпръсквайки шрапнели във всички посоки, запалвайки и предизвиквайки експлозии в другите камиони с "хуманитарна помощ"Това обяснява и тоталната липса на кратерите, които би трябвало да останат след бомбардировка
37
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един тамРусофилите никога не сте били българи. Вашата родина е Русия. Винаги сте мразили България и българите
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 47Абе не си признават винаги, ама и да си признаят и да не си признаят все тая, никой не ги санкционира, никой не обезщетяват. Правят си каквото искат.Колкото до Русия - в конкретния случай - "хуманитарния" конвой - действително няма никакви доказателства. Русия определено не е длъжна да си признава неща, само защото краварите твърдят, че са те. Първите 2 дена реваха че била Русия после от НАТО казаха, че нямали никакви доказателства а от ООН оттеглиха версията за бомбардировка
35
8
 
8
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 44,България на първо място е родината на всички българи , какъвто съм и аз, а след това е евроатлантическа, от ЕС или каквато и да била друга! Днес поне кух***та ти кратуна не можа ли да осмисли откъде идва основната заплаха за България, а именно от югоизток! Пък евроатлантизма, който така яростно проповядваш- вземи си го заври там, където слънце не огрява!
34
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 42Разликата е че ако американците ударят нещо по погрешка си признават а руснаците лъжат и отричат всичко. Освен това те не удрят по погрешка а съзнателно изтребват всичко което мърда - жени, деца, лекари, медицински персонал, спасителни работници и други цивилни. Това е военната им доктрина, а тоя отрича и иска доказателства.
33
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските убийци все едно се намират на сафари за изстрелване на несъгласни с Асад сирийци. Обичайни техни цели са училища, родилни домове и хуманитарни конвои. Повече от половината от техните жертви за една година бомбардировки са жени и деца.
32
10
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнонименПогледнете го тоя дъртия... - гледа ни в очите и лъже...
31
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един тамНие си имаме държава и това е евроатлантическа България. А националните предатели русофили може спокойно да отидете в *** при жужето!
30
4
 
6
 
! Отговори
един там преди 7 години
Ае всичкото атлантици що не вземете да преплавате океана и да се заселите трайно в страната на неограничените възможности! Ердоган днес е предявил териториални претенции към Гърция! Много важна тази Сирия с нейните 150 км. излаз на Средиземно море! Що не вземат да прекарат газопровода от Израел през Ливан и направо в Турция! Надувайте още Ердогана- той не се сърди - като не му играят европците по свирката- врътва кранчето и готово! Няма и да му пука много-ше има малко загуги от транзит- голяма р
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западните медии реват как болниците в алепо били пълни, Русия удря болница, и представи си - само 2 жертви, и двамата - пациенти - най вероятно терористи. Нито един доктор не е дал фира.В сравнение с това ФАЩ миналата година утрепа дузина доктори без граници в Афганистан, ама няма проблем понеже са те. Да не говорим за Йемен - там болници не останаха, ама щом не може да се вини Русия няма значение.
28
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този е нагъл и нахален лъжец. Не знам до къде ще я докарат руснаците с това дебелоочие. Съвсем се самозабравиха.
27
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже. Макар, че никой нормален човек не и вярва. През 1939 г. на обвиненията, че бомбардират Хелзинки, руския външен министър Moлoтoв отвръща, че хвърлят храна на бедстващите финландци. Фините пък гостоприемно посрещнали руските танкисти с коктейли, които кръстили на името на министъра. Няма да се учудя ако свалят някой руски самолет с хвърчило "Лавров"
26
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убийците искат доказателства...перверзията е пълна.
25
2
 
9
 
! Отговори
един там преди 7 години
До да го знаете,Ти какви български представители искаш да има на Берлинския конгрес като тогава дефакто държава България е нямало, понеже Сан-стефанския мирен договор не е ратифициран от никоя велика сила, освен Русия!
24
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 32Разберете го УКРАЙНА свали самолета и е виновна за трагедията.1. Защо незнам колко си месеца след като се стреля във въпросната област УКРАЙНА не ЗАБРАНИ ПОЛЕТИТЕ - КАКТО СА СЕГА ЗАБРАНЕНИНАЙ-МАЛКОТО МОРАЛНО УКРАЙНА НОСИ ВИНА ЗА БОИНГА.Сегашните управляващи в Киев и МОРАЛ - Магаре и КОСМОС
23
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 29Леле колко НАИВНИ опорни точкиРусия подкрепя АСАД - ДИКТАТОР - ДА - СВЕТСКИ ДИКТАТОРСАЩ и СИЕ се опитаха чрез ДЖИХАДИСТИ И РАДИКАЛНИ ИСЛЯМИСТИ да свалят АСАД при което се ПОЛУЧИ ИДРусия праща мигранти? - Русия ще прати Мигранти през Турция като последната има втората в НАТО по численост Армия и 6 в света и Русия ще си я върти на пръста ...НАИВИТЕТ
22
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те руските стерви винаги искат доказателства и като им ги набият в тиквите, казват че били фалшифицирани. Както със самолета, който свалиха в Украйна- пискаха че нямало доказателства и като им ги показаха онзи ден почнаха да циврят защо аджеба не им ги били показвали досега?!?
21
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е примитивна и технологично изостанала държава ! Единственният начин да я забележат е като създава и поддържа тероризма в цял свят !!! Русия в злобата си към ЕС поддържа Асад , подкрепя терористи и бомбардира мирни сириици с цел да дестабилизира Европа с бежанци !!! Но коварството е в това че по този начин пречи и на тръбите от Египет и Израел и други източници на газ да достигнат ЕС !!!