Папата: Не променяйте вярата на православните!

В Грузия Франциск се обяви отново в защита на брака
Обновена: 1 окт 2016 20:00 | 1 окт 2016 20:00, Веселина Йорданова
36
Папата: Не променяйте вярата на православните!
Снимка: БТА

Бракът е "най-красивото Божие творение" и хората, които се изкушават да изневеряват, трябва незабавно да потърсят помощ, каза днес папа Франциск, изпращайки силно послание срещу развода, предаде ДПА.
Той заяви това на среща с католици в Грузия, където е на посещение, отговаряйки на техни въпроси.

Трябва да направим всичко, за да спасим брака, подчерта Франциск и отбеляза, че има три "вълшебни думи" - извинявай, благодаря ти и съжалявам - които могат да помогнат при брачните кавги, както и че двойките може да спорят, но не бива да си лягат, без да са се помирили.

Светият отец заяви още на срещата, че католиците никога не бива да се опитват да обърнат в своята вяра православните християни. Прозелитизмът е голям грях, каза папата.

По време на посещението си в Грузия Франциск усети пренебрежителното отношение към себе си от страна на Грузинската православна църква, отбелязва ДПА. 

"Не бива никога да убеждавате православните да приемат католицизма, те са наши братя и сестри, последователи на Исус Христос", каза папата.

Тези думи бяха произнесени часове след като водачите на Грузинската православна църква не дойдоха на месата, която отслужи Светият отец.

"Икуменизмът означава да бъдем приятели, да вървим заедно, молейки се един за друг и да работим за благото на другия, когато е възможно. никога не трябва да осъждаме или да преставаме да говорим с брат или сестра заради това, че те са православни", каза папата.

Усилията на папата да подобри отношенията между Ватикана и Грузинската православна църква претърпяха до известна степен публичен провал, след като патриаршията реши да не изпраща своя официална делегация на месата, която отслужи папата, и отново заяви, че православните вярващи не могат да участват в католически богослужения, отбелязва Асошиейтед прес.

По време на подготовката на папската визита, говорител на Ватикана беше казал, че Грузинската патриаршия ще изпрати свои представители на богослужението на стадиона в Тбилиси като "знак за разбирателството между двете Църкви". Това изявление даде основания да се смята, че хладните отношения, хвърлили сянка върху посещението през 1999 г. в Грузия на папа Йоан-Павел Втори, вече малко са се затоплили.

Говорител на Грузинската патриаршия обаче каза днес, че отсъствието на грузинските духовници е било "по взаимно съгласие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: папа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
10
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Грузинската Църква е постъпила така, както заповядват каноните на Православната Църква ! Да не се участва в съвместни молитви с еретици !
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
(верайниТо на немски е "ферайн""Емайла" как го искаш - като тавичка или като чайниче.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА НАС НОРМАЛНИТЕ БУДИСТИ НЕ НИ ЗАСЯГАЗначи има и ненормални будисти?
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз може да искам да вярвам в Зевс примерно, какво прави вашия бог по истински от моя? Нищо.
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога най-после хората ще спрат да вярват в литературни герои от стари книги и вземат живота си в ръце? До кога ще пълните джобовете на поповете?
17
11
 
7
 
! Отговори
Баба Гуси преди 7 години
В България православието е свързано с руските служби. Светия синод има 11 мъченици на ДС...ха..ха милиционери в расо. От там и връзки с мафията(фирми които не пащат данъци покрай църквата)...Тези които вкарваха набожните българи в концлагери сега са наредени отпред с най гоооолемите свещи.....имат много грехове навярно..ха.ха
16
4
 
13
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
До Влади (15):Пишеш, че си атеист, но все пак ще ти препоръчам книгата на Архимандрит Серафим Алексиев (български иерей, богослов, духовен писател и поет) -"Защо не сме и защо не можем да бъдем икуменисти?" - може да си я свалиш от нета.Икуменизмът е ерес! А папата е проводник на икуменизма.Що се отнася до Всеправославния събор, Българската православна църква беше първата, която обяви отказа си от участие!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9: ИЗВОДЪТ МИ Е,ЧЕ ТИ МРАЗИШ ВСИЧКИ,И СЕБЕ СИ ДОРИ,БЕЗ ДА ОСЪЗНАВАШ ТОВА!АКО НЕ СИ БЪЛГАРИН,КАКЪВ СИ ТОГАВАНАЛИ БЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ ВСИЧКИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО СЕБЕ СИ,НЕ ТИ?!КАКВИ СА ПОДБУДИТЕ ДА ВЛАДЕЕШ БЪЛГАРСКИ ЕЗИКОТ ЛЮБОВ КЪМ ТОЗИ ЕЗИК ИЛИ КЪМ АНТИБЪЛГАРСКИ ДЕЙНОСТИ,КАКВИТО НЕ СА РЯДКОСТ В БЪЛГАРИЯ,ДА НЕ КАЗВАМ "ФИКСИДЕЯ" НА ВРАГОВЕТЕ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ?!КАЗАЛ СИ НЕЩО,КОЕТО СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО ПРОТИВОРЕЧИЕ В САМИЯ ТЕБ,КОЙТО СЕ ИЗКАЗВА ЗА БЪЛГАРИТЕ,КАТО МРАЗЕЩИ ВСИЧКИ И СЕБЕ СИ!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПАПА В БЪЛГАРИЯ ! Тоя дъртия кво е направил че Християнството да се води върха на религиите ! НИЩО ! Исляма ни напада а тоя *** седи и си мисли че всички ще му се кланят - неговите предци са 100 пъти по добри били и са правили неща които хората да следват ! Педофили и *** това са сега папите
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Папи мапи, попове, Ходжи моджи, всички вкупом ставате само да копаете градинките... за друго не ставате ***!
12
1
 
7
 
! Отговори
Nov преди 7 години
До АнонименЗдравей,Според мен впечатленията ти са грешни. Аз се намирам в Щутгарт и тази (традиционно швабска) провинция приема доста бежанци. Отношението е доста негативно. Нещо повече, то започва леко негативно да се променя и спрямо ЕС-чужденци. Особено след събитията около Нова Година. Стига се до такава степен,че в спортните (верайни) дружества в които участвам, вече трябва да превеждаме на английски. Ако те интересува повече, дай си емайла ще те информирам ;). Поздрави към България !
11
30
 
4
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Миленковци, папата беше посрещнат от грузинския патриарх Илия II. Не вярвайте на рубладжийската статия -всичко си е коректно там. А грузинците, като нас не отидоха на всеправославния събор на Крит. Все по заповед на Москва. Демек и те като нас са послушни на рашъните. Затова съм атеист.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗащото са натрапени и не им е мястото в Европа. Германците не ги приемат, ВЕЧЕ. Пък и да ги приемат не значи, да ни ги натрапват.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"богослужението на стадиона" ??? What the fuсk???
8
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този кога ще се извини на човечеството за престъпленията които неговата католическа църква е извършила през вековете и тогава да говори сладки приказки ,а икуменизмът е най голямата заблуда !
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте пак филма Кръстникът от Марио Пузо. Брандо и ... Е,ясно е.
6
49
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам защо беснеете при положение че бежанците поне 80-90% са в Германия.Всички които са били в Германия знаят,че хората там въпреки няколкото"терористични"акта са добре настроени към бежанците,а да не говорим към другите мусюлмани.За разлика от"българите"които мразят всички,мразят даже и себе си,но не го осъзнават.
5
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той пък кога е бил в брак, че да приказва такива работи? В Библията ли го пише?
4
29
 
7
 
! Отговори
Гудбай преди 7 години
Исус и папите са хипита, а мюсюлманите са воини! Усещате ли тъъънката разлика. Хаха
3
10
 
31
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
Вярвате или не това е човека който кани бежанците в цяла Европа.Не само в Германия.Вече има няколко книги в които се твърди че след войната Хитлер бяга в Аржентина и че Меркелица му е дъщеря.