Десетки афганистански войници дезертирали по време на военно обучение в САЩ

Те вероятно са останали да живеят и работят нелегално в Америка
6 окт 2016 21:08, Елка Василева
3
Десетки афганистански войници дезертирали по време на военно обучение в САЩ
Снимка: архив, Reuters

Четиридесет и четирима афганистански войници, приети в САЩ за военно обучение, са изчезнали за по-малко от две години, вероятно в опит да живеят и работят нелегално в Америка, съобщиха източници от Пентагона, цитирани от Ройтерс.

Въпреки че броят на изчезналите е сравнително малък, имайки предвид, че общо около 2200 афганистански войници са преминали военно обучение в САЩ от 2007 г., случаите повдигат въпроси за сигурността на програмите и техните процедурите за проверка.

Те са и потенциално злепоставящи за администрацията на президента Барак Обама, която е изхарчила милиарди долари за обучение на афганистански военни, опитвайки се да излезе от скъпата 15-годишна война.

Разкритието може да подхрани критиките на поддръжниците на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, който обвини администрацията на Обама, че не е успяла да осигури адекватна проверка на имигрантите от страни с мюсюлманско мнозинство и обеща много по-твърда политика, ако спечели изборите.

Само от септември насам осем афганистански войници са напуснали военните си бази без разрешение, заяви пред Ройтерс говорител на Пентагона. По думите на Адам Стъмп общо 44 афганистански войници са в неизвестност от януари 2015 г. насам - броят им досега не е бил съобщаван.

Министерството на отбраната обмисля как да затегне критериите за подбор на участниците в програмата, така че да ограничи вероятността за "доброволна самоотлъчка" от обучението в САЩ, каза Стъмп.

Афганистанските кандидати се проверяват за участие в нарушения на човешките права и връзки с екстремистки групи, преди да бъдат допуснати в САЩ, добави той. Източник на Ройтерс подчерта, че нито един от "самоотлъчилите се" не е извършил престъпление и не е представлявал заплаха за САЩ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато от първобитната ера попаднеш в Бъдещето ,което никога няма да се случи в Афганистан и повечето държави по света е нормално да не искаш да се върнеш при афганския Фред Флинстойн-рязяния боздуган.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авган бяга в далечните ловни полета,това са бъдещите ***.