Турция преговаря за по-евтин газ от Русия

Преговорите за отстъпки при доставките са възобновени
Обновена: 9 окт 2016 18:55 | 9 окт 2016 18:50,
44
Турция преговаря за по-евтин газ от Русия
Снимка: архив Reuters

Турция и Русия водят преговори за по-евтин газ от Москва за Анкара.

Руският министър на енергетиката Александър Новак изрази надежда, че двете държави ще успеят да се споразумеят по въпроса за 10-процентовата отстъпка, информира ТАСС, цитирана от БТА.

Според Новак преговорите по въпроса за предоставяне на отстъпката за синьото гориво са възобновени.
Въпросът за цената на газа е свързан със съдържанието на двустранните търговски споразумения. Въпросът за отстъпката се разглеждаше в началото на 2015 година.

Сега преговорите за цената се подновиха. Надявам се, че страните ще могат да се договорят, посочи Новак в интервю за в. "Хюриет".

В Истанбул от 10 до 12 октомври ще се проведе заседание на смесената междуправителствена руско-турска комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Новак припомни, че турската енергийна компания Боташ (Botas) е поставила въпроса за цената на газа пред международния арбитражен съд, а първото заседание по делото ще бъде в началото на 2017 година.

Възможно е руската Газпром експорт и Боташ да уредят разногласията си по цените на газа преди разглеждането на делото в арбитражния съд, посочи той.

Новак отбеляза, че Газпром експорт продава не само на Боташ, но и на частни местни доставчици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
ATAKA преди 7 години
A NIE 6TE PRODALJIM DA MRAZIM TURCITE. TAKA E PO POLEZNO ZA BALGARIQ KAKTO IKONOMI4ESKI TAKA I VAV VOENNO OTNO6ENIE
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснака няма къде да ходи, ще продава газ и то на цена около 100 долара. Само преди седмица дойде първия кораб с втечнен американски газ в Мармара Турция. Като знам с какви темпове работят американците, до 5 години ще залеят Европа с газ. Ние обаче ще си останем на 500 доларова цена защото другаря Борисов и юнаците преди него не "успяха" да построят нито един интерконектор със съседите изпълнявайки заръката великия северен вожд.
23
1
 
7
 
! Отговори
шипка преди 7 години
под американски натиск спряхме южен поток и получихме бежански поток
22
8
 
5
 
! Отговори
Висок технолог преди 7 години
И с всичките си технологии ги наричат бялата Нигерия и едвам дотикват икономиката си до равнището на бедна Италия.Да не говорим за наистина технологичните държави.Те са на светлинни години.Инфраструктурата на Русия я няма.Няма канализация,водопровод,пътища,скоростни влакове.Селата им са останали в 19 век с цялата кал и липса на магазини и здравеопазване.Продължителността на живота в Русия е като на африканско племе от Серенгети.Алкохолизъм ,разврат ,нечистоплътност и венерически болести.
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажи ми поне една руска технология без атомната енергетика продавана успешно.
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците продават високи технологии на цени, които не можеш да си представиш. И го правят по цял свят. Това, че ти не го знаеш не значи че го няма ;)))Говоря за наистина вискоки и наистина технологии.
19
11
 
13
 
! Отговори
братя завинаги преди 7 години
Така се прави.Сваляш един самолет,показваш че не ги бръснеш за слива и после нагъзваш руснака както си искаш.Гладът е по-силен от тока.А руснака е гладен и единствено може да продава природни богатства и достойнството си.Ако е останало нещо от достойнство .То не бяха заплахи и клетви,то не бяха погребения на герои ,то не беше ембарго,но кръвта вода не става.Не случайно 100 000 рускини са омъжени за *** през последните десетина години.Путин-***.
18
9
 
5
 
! Отговори
ЧЛЕН от БКП/бсп преди 7 години
СЕКСА С РОДНИНИ И БРАТЯ ....Е НАЙ-БЕЗОПАСЕН!!!!
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преговарят и ще има резултат защото имат дипломати. Та турците ще имат газ а ние ще имаме хъб. Хъб който за да го захраним начина освен да се н'адупим на тръбата е да намерим газово находище. Нормално газово находище няма така че газта ще е шистова. Е че някой друг българин ще даде фира не е от такова значение .Естествено концесията за добив на шистова газ ще бъде дадена на наши приятели
16
5
 
19
 
! Отговори
Reis i Cumhur преди 7 години
Българите да не се изказват по теми като държавност и международна политика. Най-калпави сте там след правенето на сек с със срещуположния пол.Ако ще говорим за проституция, кражби и измами думата естествено е ваша.
15
3
 
9
 
! Отговори
Азиатец преди 7 години
Патоци стройм всякакви - на артия построихме няколко!
14
5
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Викаш коскоджа ми ти делегация се вдига от Москва и отива в Истанбул да и се молят и коскоджа ми ти арбитражен съд се занимава с молбите на турците. Повярвахме ти на момента.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ПОМОЛИ СЕ и ти
12
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турция не преговаря А СЕ МОЛИ ЗА ро евтин газ
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13 А ,,ПОСРЕДСТВЕНИЯТ И ТЪПОУМЕН ИНТРИГАНТ,,СЕ СЪДРА ДА ЛЪЖЕ КОЛКО БЕЗПОЛЕЗЕН Е ,,ЮЖЕН ПОТОК ,, ...А СЕГА ,,В АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕС ,СПРЯЛ 3 ЕНЕРГИИНИ ПРОЕКТА ,,И СЕГА ГУБИМ САМО ОТ ГАЗОПРОВОДА НАД 400 МИЛИОНА ГОДИШНО..... Е! КОЙ Е Ч?ГУН? КОЙ СПРЯ ГАЗОПРОВАДА В,, АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕС ТИ ЕНЕРГИИНИ ПРОЕКТА ,,? КОЙ СЕ БИЕШЕ В ГЪРДИТЕ ? АМИ ТЪПОУМНИЯТ ИНТРИГАНТ.ОТ БАНКЯ .
10
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците са много по умни от Бьлгарите
9
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Няма как нали р.овч подписа дългосрочен договор за скъп газ.Но ч2ГУНА СИ Е Ч***ГУН
8
3
 
11
 
! Отговори
МАКЕДОН преди 7 години
Плащайте, татари!!! Като братски народ турците ще ви направят и намаление, но ще се дупите когато Ердоган заповяда!!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААААААА...................
6
8
 
12
 
! Отговори
Ваш избор преди 7 години
До 4А ние купуваме най-скъпия газ от братцкия американски народ!