"Ню Йорк таймс": Путин и Ердоган затоплиха лично отношенията

Целта на "Турски поток" е да замени планирания тръбопровод през България
Обновена: 11 окт 2016 11:04 | 11 окт 2016 10:07, Елка Василева
26
"Ню Йорк таймс": Путин и Ердоган затоплиха лично отношенията
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

На фона на все по-напрегнатите отношения на Русия със САЩ за Сирия президентът Владимир Путин използва рутинна среща в Истанбул, за да даде тласък на помирението между Кремъл и Турция, включително с договореност за подновяване на проект за газопровод. Това пише в. "Ню Йорк таймс", след като двамата лидери подписаха вчера в Истанбул споразумение за строителството на газопровода "Турски поток".

Целта на "Турски поток" е да замени планирания тръбопровод през България, който Европейският съюз блокира в началото на украинската криза.

Някои европейски правителства и САЩ се противопоставят и на газопровода през Турция. Газопроводът ще направи много по-лесно за Русия да спира газовите доставки за съседни страни като Украйна, без да прекъсва тези за страните по на запад като Италия или Австрия.

Още по темата

Русия от години се опитваше да установи такъв експортен път, отбелязва вестникът.

Появата на Путин на международната енергийна конференция в Истанбул е първото му посещение в Турция след кризата в отношенията между двете страни в резултат на свалянето на руски изтребител край турската граница със Сирия през ноември миналата година, при което бе убит руски пилот. Президентът на Турция, която се води съюзник на САЩ в Сирия, оправи нещата с извинително писмо и посещение в Санкт Петербург през август.

Двамата се опитаха да използват затоплянето на отношенията както у дома, така и в чужбина, за да сигнализират, че не са в политическа изолация и остават централен фактор в намирането на решение в Сирия. Президентите седяха един до друг на първия ред на енергийния форум в Истанбул, смееха се заедно, а после се срещнаха за двустранни преговори.

И Путин, и Ердоган неотдавна изпаднаха в конфронтация с Вашингтон. САЩ договориха сътрудничество с Москва за Сирия, а после обвиниха Кремъл във военни престъпления. Ердоган беше критикуван от Вашингтон, че използва опита за преврат през юли, за да репресира многобройните си критици, стигайки далеч отвъд заговорниците и техните поддръжници. Турция и САЩ имат противоречия и за кюрдите. Ердоган смята кюрдското опълчение, което се бие в Сирия, за терористи и заплаха за националната сигурност, а Вашингтон разчита на сирийските кюрди като на основна своя сухопътна сила в битката срещу групировката "Ислямска държава", припомня "Ню Йорк таймс".

След опита за преврат Путин проявява много по-силна подкрепа за поведението на турския си колега. Руският президент отдавна се опитва да използва всяка пукнатина в редиците на НАТО, чийто член е Турция, подчертава всекидневникът. Той цитира ръководителката на Центъра за Азия и Близкия изток към руския Институт за стратегически изследвания Анна Глазова, която акцентира върху факта, че вместо да изпрати някой министър в Истанбул, Путин е там лично. Това означава, че той иска да обсъди регионалните проблеми с Ердоган лице в лице, което е особено важно при сегашното напрежение между Русия и САЩ, казва тя.

На пресконференция Ердоган заяви, че двамата с Путин са разисквали турските военни операции в Сирия и възможно сътрудничество за прочистване на границата от бойците на "Ислямска държава", както и стратегии за хуманитарна помощ в Алепо. Путин каза, че и Русия, и Турция искат възможно най-скорошно прекратяване на кръвопролитията в Сирия и че преминаването към политическо уреждане на въпроса трябва да стане максимално бързо.

Въпреки новите им сърдечни отношения, Турция и Русия продължават да подкрепят противникови страни в сирийската гражданска война. Русия и Турция са съседи, така че или ще трябва да сътрудничат, или да се конкурират. Фактът, че и двете страни имат проблеми със САЩ, ги сближава, подчертава Глазова, цитирана от нюйоркския всекидневник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
ох кеф преди 7 години
в турската баня голям майтап
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Гърция е натовска държава с руски оръжия.
16
6
 
2
 
! Отговори
Кой ли не преди 7 години
Който е прецакал Путин - с всеки се е сприятелил. Виж Обама се държеше внимателно и отношенията не са добри.Така че - изводът е - жените уважават е.ачите...
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Врътнали са си по 1 дудук, по азиатски. Боко им е полял с ибрика след това, да си замият срамотиите.
14
4
 
24
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Кой сега от нашите пар.цали ще подаде оставка..........загуби за много-милиарди.......ПЛАЩАЙТЕ СЕГА ваща ***.***
13
9
 
7
 
! Отговори
Кривопотоков преди 7 години
Путин звъни в Газпром:- Газопровода прокаран ли е?- Готов е.- Газта тръгна ли?- Газта още не е тръгнала, но турците пропълзяха с плакати "обичам Ердо".
12
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и турция могат да правят само войни.Никакви потоци, патоци няма да правят.От туй е*ане дете няма да излезе.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кои са тези евтини енергийни източници?
10
17
 
4
 
! Отговори
ко? не! преди 7 години
България има свръхпроизводство на ток, не и се налага да купува от никого. А при това бълзо развитие на технологиите такива мегаломански проекти са безумие. Ще построят потока за 20 години, а дотогава може да има по-евтини енергиини източници.
9
25
 
7
 
! Отговори
Дедовия преди 7 години
турския поток ще го изградят след 4016 г. И ще пренася свинска мас за износ.Преди него ще бъде готов Южен Поток, през България, искат или не искат.
8
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кьорфишеци за лаладжиите, да могат да клявкат.Когат този поток го изградят и почне да пренася нещо, тогава ще се броят пилците.България е на уникално място и никой няма как да я заобиколи. Всичко в света се движи по НАЙ-КРАТКИЯ път. А най-краткият път е бил, е и си остава ПРЕЗ България.Точка
7
20
 
11
 
! Отговори
Путьо преди 7 години
Хахсахахах сложил му го султана на джуджето затоплен му го е нанодил. Свали му самолета, накара го да свали санкциите а сега да дойде на крака да му се дупи и моли да пусне газчицата за Европа :D :D Евала Ердогане!!!!
6
5
 
22
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Ако си дадеш труд да са поразровиш,ще разбереш че и Гърция е НАТО-вска държава,но купува и руско оръжие!Хората гледат съотношение цена-качество и действат според собствените си интереси!
5
7
 
33
 
! Отговори
КокоБоко преди 7 години
Направо четвъртит ни го сложиха.Нашите политици стават само за украса на стълбовете.
4
21
 
14
 
! Отговори
jo1 преди 7 години
Е това е работа, сваляш руски самолет Путин тича при теб и получаваш отстъпки за газ.
3
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари путинофили, информирайте се дали султана е продал земята под тръбата на джуджето. Дълбоко се съмнявам!
2
7
 
40
 
! Отговори
Krom преди 7 години
И това което не казва "Ню Йорк Таймс" - когато тръбата не минава през България, а през Турция, тя е "добра" и "демократична" тръба. Но през България и "лоша" и "тиранична" тръба. Бог да прости глупаците, управлявани от послушно и вярно на Задокеанските Юдо Господари управление. Не, че ако бяхме построили тръбата щяхме да видим хаир. Тогава дърти червени урунгели като Р.Овчаров, щяха да дерат и лапат като дерибеи. Разбирате ли къде живеете?
1
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България всичко хубаво я заобикаля. Единствено мигрантите не. Външната ни политика е толкова некадърна, че да бяхме обявили война на Русия и САЩ едновременно последствията щяха да са по-малки. Това е все едно да се опиташ да се удавиш в чаша с вода. Е, *** успя! Първи в света е!