Подкопават се усилията на САЩ за натиск върху Русия

САЩ са в неловко положение пред Рияд - съюзника им в Йемен
11 окт 2016 20:02, Елка Василева
124
Подкопават се усилията на САЩ за натиск върху Русия
Снимка: Reuters

Ужасяващите въздушни удари от събота в Йемен, приписвани на Саудитска Арабия, поставят САЩ в трудно положение и подкопават усилията им за натиск върху Русия, също обвинена в подобни масови убийства, пише Франс прес.

Вашингтон е исторически военен съюзник на саудитската петролна монархия и въпреки явно охладнелите връзки помежду им я снабдява с разузнавателни данни, муниции и логистична помощ в йеменския конфликт.

В тази война от март 2015 г. се изправят един срещу друг арабска коалиция, оглавявана от Рияд, и бунтовници от племето хуси, съюзени с бившия президент на Йемен Али Абдула Салех и подкрепяни от Иран.

В събота при въздушни удари пострада голяма погребална церемония в столицата Сана, контролирана от шиитите хуси. Загинаха над 140 души, а близо 500 бяха ранени, което предизвика нови обвинения срещу Саудитска Арабия заради твърде високия брой цивилни жертви.

"Тази атака явно бе капката, която преля чашата", коментира Филип Болопион от американската правозащитна организация "Хюман райтс уоч". Съюзниците на Саудитска Арабия "се стреснаха, осъзнали реалността на войната в Йемен", обясни експертът пред АФП.

И наистина, кървавата баня бе заклеймена от Вашингтон, Париж, Лондон и ООН, а също така от Техеран и Дамаск.

Най-вече от САЩ, които заявиха, че ще преразгледат подкрепата си за арабската коалиция, която вече се сви през последните месеци и Белият дом предупреди, че "сътрудничеството на САЩ със Саудитска Арабия в сферата на сигурността не е празен чек".

Американско-саудитските отношения охладняват от две години насам, откакто започна историческото размразяване между Вашингтон и Техеран - големия шиитски съперник на сунитската монархия в Залива.

Съединените щати вече не за пръв път критикуват Саудитска Арабия заради цивилните жертви в йеменския конфликт.

В неделя обаче я укориха още по-строго, когато държавният секретар Джон Кери вдигна телефона, за да изрази "дълбокото си безпокойство" пред саудитския заместник-престолонаследник принц Мохамад ибн Салман Ал Сауд и настоя той "незабавно да вземе необходимите мерки, за да се увери, че такъв инцидент няма да се повтори".

Според Саймън Хендерсън, аналитик от Вашингтонския институт за близкоизточна политика, американците "са ядосани на саудитците заради техните бомбардировки на сляпо" и нападението от събота "явно е предприето съзнателно от Саудитска Арабия, за да убие колкото може повече водачи на хусите".

Гневът на Америка

Гневът на САЩ обаче не успява да скрие притеснението им пред съюзниците саудитци, купили от тях през август 150 танка и стотици тежки картечници за 1,15 милиарда долара.

Не само че Рияд винаги е служел на Вашингтон за противовес на иранското влияние в региона - сунитската монархия освен това е на страната на Америка в сирийската война и подкрепя опозицията в Сирия срещу режима на президента Башар Асад.

Съботната касапница в Йемен се случи в момент, когато Вашингтон недвусмислено повиши тон на Русия и нейния сирийски съюзник - Джон Кери дори поиска разследване за "военни престъпления" заради огнената лавина, стоварена върху Алепо, големия град мъченик в Северна Сирия.

В очите на САЩ "положението е станало непоносимо", отбелязва Болопион от "Хюман райтс уоч".

При все това Дейвид Уайнбърг от консервативния научноизследователски център "Фондация за защита на демокрациите" призовава Вашингтон да не следва принципа "всичко или нищо" и да не изгаря мостовете към своя военен съюзник - саудитското кралство.

Експертът припомня, че саудитската операция цели да върне на власт йеменския президент Абд Рабо Мансур Хади, свален от хусите с викове "Смърт за Америка и Израел, горко на евреите, победа за исляма".

"Прибързано оттегляне на американската подкрепа за саудитската мисия в Йемен би отслабило САЩ", смята Уайнбърг, но признава, че "начинът, по който воюват саудитците в Йемен, не отговаря на американските интереси". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
24
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Путин си се гаври с краварите по всички параграфи.
10
1
 
26
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Цели свят знае за кого работят като пчелички шорошите.
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Да бе... руснаците "военнопрестъпници", а спонсорите и поддръжници на Ал Нусра и ИДИЛ - С. Арабия и ФАЩ са "ангели"... Поне смени плочата!
8
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руско-фашиcтка пропаганда! Руснаците са военнопрестъпници и целия свят знае това
7
0
 
32
 
! Отговори
име преди 7 години
а какво стана с делото заведено от пострадали на 11.септември с/у С.Арабия!?това дело не подкопава ли тяхното "приятелство" ?
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Начинът, по който воюват пиндостанците в Сирия не отговаря на американските интереси.
5
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сащ вече не са хегемон това и децата го разбраха
4
0
 
14
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Как що? За да намалее броя на арабите, разбира се! Има ли голямо значение от кое племе са жертвите?
3
45
 
6
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Cмъpттa на Путин:Умpяло джуджето един ден и отишло пред портите на Ада. Дяволът надникнал и попитал:- Кой е това?- Владимир Путин. - отговорило джуджето.- Разкарай се!!! - завикал уплашено Дяволът и демоните също запиштели от ужас. - Не те щеме тука!!!- Но нали аз съм за Ада? - попитало джуджето.- Така е, спор няма, но даже ние демоните се страхуваме от теб. - и му захлопнал вратата.ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно племе се бие с друго племе ... не виждам защо Европа или Америка или която и да е бяла държава трябва да се меси
1
45
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако руснаците и техните съюзници избият 100 хиляди души в Арабия, то САЩ и техните съюзници трябва да избият 200 хиляди! Само така може да бъде спряна руската агресивност!