Посланик твърди, че Бокова била заплашена със смърт

Причината - имала резерви към проекта за резолюция за светите места
Обновена: 18 окт 2016 09:58 | 18 окт 2016 07:58, Веселина Йорданова
16
Посланик твърди, че Бокова била заплашена със смърт
Снимка: архив, Ройтерс

Посланикът на Израел в ЮНЕСКО заяви, че генералният директор на организацията Ирина Бокова била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за светите места в Ерусалим, предаде Франс прес.

Текстът, внесен от седем арабски страни, бе приет в четвъртък от комисия на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и веднага бе заклеймен от Израел като отричащ хилядолетната връзка между Ерусалим и евреите.
Още по темата
 
Този текст ще бъде подложен днес на гласуване за евентуално окончателно приемане от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, който ще има пленарно заседание.
 
"Арабските страни се държат хулигански срещу останалата част от света и срещу ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и се наложи охраната й да бъде подсилена", каза посланикът Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио. Тези заплахи й бяха отправени след критиките, които тя изрази срещу гласуването в четвъртък в комисията, продължи израелският дипломат.
 
След гласуването в четвъртък в комисията на два проекта за резолюция за "окупирана Палестина" (24 гласа за, 6 против и 28 въздържали се), Израел обяви, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО, напомня АФП. Гневът му бе предизвикан от текстове за Храмовия хълм в Източен Ерусалим - палестинската част от града, окупирана през 1967 г. и след това анексирана от Израел. ООН смята тази анексия за незаконна.
 
Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към него.
 
В деня на гласуването г-жа Бокова се дистанцира от текста. Тя заяви, че "наследството на Ерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изрично признаване на своята историята и на връзката си с града", добавя АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялото семейство е така. Брат и се удави, племенника се тресна с една крадена кола в рейс и отнесе краката на един украинец, много преди Путин да нападне Украйна. Върху тоя род съществува някакво особено комунистическо проклятие. И Ирина, я кво се е сбърчила, като бабишкер!
6
1
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Дъра,дъра - два чадъра.... Арабските страни имат най-много нефт, държат се глигански и трябва да ги тепаме! Тоест да ги одемократизираме всичките !! Веднага разбрах смисълът на цялата плямпалница ......
5
5
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 7 години
Това същество е дама с невероятни положителни качества - знае перфектно няколко езика, име огромна ерудиция, безупречна репутация, връзки със световния елит (елит не е това, дето ни управлява и говори круцарски език!), много успешно управлява ЮНЕСКО и за малко не бе избрана за Председател на ООН. Неотдавна тук пишеха по казуса с Храмовия хълм и чули-недочули, плюеха по Бокова. Разни страни не финансират ЮНЕСКО. Японците - че им припомнят страшния геноцид -клането в Нанкин. Като че не е било!
4
2
 
15
 
! Отговори
Хо преди 7 години
Храмовият хълм е ТРЕТАТА светиня на исляма и НАЙ-СВЕЩЕНОТО място за евреите.Утре същите тези ще посегнат и към НАЙ-СВЕЩЕНОТО място за християните Божи гроб, като ЧЕТВЪРТАТА светиня за мюсюлманите!
3
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво е това същество от снимката
2
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У-родливата комунистическа *** ще сгъва сергията съвсем скоро. Дано я разследват от къде са й дошли имотите и с какви пари са купени. А дано, ама надали.
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арабите не се държат като , те са. Ислямът е заложен като религия на конфронтацията и това няма да се промени. Единствената правилна политика към тях е еврейската.