Руски печат: ЕС не е готов да засили натиска върху Русия

Алепо може да падне, но после ще има партизанска война!
20 окт 2016 09:44, Елка Василева
54
Руски печат: ЕС не е готов да засили натиска върху Русия
Снимка: архив, Reuters

Европа няма готовност да засили натиска върху Русия, свързан с действията й в Сирия, пише "Комерсант" в коментар за започващия днес в Брюксел двудневен форум на ЕС, на който ще се разискват по-специално връзките с Руската федерация.

Тази първа среща на европейските лидери след изострянето на сирийския конфликт се очаква да реши колко далеч е готов да стигне ЕС в конфронтацията с Москва, осъждайки действията й в Алепо.

Въпреки твърдата риторика на ред европейски политици, призовали за засилване на натиска върху Кремъл, критиците на идеята за нови антируски санкции спечелиха първа сериозна победа срещу своите опоненти. В навечерието на срещата се разбра, че там няма да бъде приет заключителен документ за Русия и решението се отлага за декември, посочва вестникът. Според него ЕС се кани да превърне спора за Русия в "глобална дискусия", чрез която да запази своя имидж и същевременно да избегне по-нататъшно изостряне на отношенията с Москва.

"Най-важното за нас сега е да не нарушим консенсуса в Евросъюза и да не създаваме изкуствено напрежение там, където можем да го избегнем", обяснява пред изданието неназован високопоставен дипломат от ключова членка на ЕС.

"По въпроса за нови санкции срещу Москва в момента няма начин да се постигне консенсус. Някои членки на ЕС, напротив, настояват за отслабване на сегашните санкции, наложени заради Украйна. При това санкционният натиск над Кремъл няма никак да съдейства за смекчаване на позицията му примерно в Алепо. По-скоро обратното, само ще предизвика нова ескалация", допълва той.

Сиреч в най-лошия случай санкции срещу Москва може да въведат САЩ и Великобритания, която се готви да напусне ЕС, но не и Евросъюзът като цяло, заключава "Комерсант".

Днес в Алепо е обявена осемчасова хуманитарна пауза и през това време на терористите е разрешено да излязат с оръжията си от обкръжения град. След това Русия и Сирия смятат да ликвидират всички останали бойци на джихада, пише "Известия", като цитира представители на руските и на сирийските власти.

За цивилните хуманитарната пауза е възможност да излязат от зоната на бойните действия, а за терористите по принцип ще е последен шанс да напуснат града, заявява първият зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Франц Клинцевич. "След хуманитарната пауза предстои прочистване. Но вече ще е трудно Русия да бъде обвинена, че не зачита интересите на гражданското население", изтъква руският сенатор.

"Русия положи доста усилия за уреждане на конфликта по мирен път. Но за всички вече е очевидно, че САЩ и техните съюзници нямат нагласа за развитие на ситуацията по такъв сценарий", коментира пред всекидневника депутатът от сирийския парламент Джамал Рабиа. Прочистването на Алепо "в крайна сметка ще създаде почва за уреждане на конфликта чрез преговори", надява се той.

Според специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура въоръженият конфликт няма да приключи, след като правителствените войски превземат Алепо. Той прогнозира, че сирийската опозиция и страните, които й осигуряват финансова подкрепа, ще започнат партизанска война, пише "Утро", като се позовава на интервю с дипломата, поместено в шведския в. "Свенска дагбладет".

"Алепо може да падне, ще загинат хиляди и може да има 150 хиляди бежанци. После обаче най-вероятно ще има партизанска война (. . .), и то много лоша партизанска война. Страните, спонсориращи опозицията, и мнозина сирийци ще продължат борбата. Това е ужасна перспектива и ужасен сценарий за всички, включително за (сирийския президент Башар) Асад и привържениците му", обрисува ситуацията Де Мистура.

По думите му "в момента Асад изглежда вярва, че е неизбежно военно решение и може би планира да го осъществи".

"Въпросът е дали Русия иска да е част от това военно решение, способно да прерасне в дългосрочен партизански конфликт, чиято жертва отново ще е народът на Сирия. Предполагам, че те не го желаят", изтъква представителят на ООН.

Междувременно по негови данни част от сирийската опозиция в Алепо е недоволна от това, че "максимум 900 бойци" на групировката Джебхат ан Нусра вземат решения заради 275 000 души и не им позволяват да напуснат зоната. Така джихадистите осигуряват на Дамаск и съюзниците му "алиби в бомбардировките на цялата източна част от града", казва Де Мистура.

Хората в Русия не виждат рисковете и минусите за страната си от включването й в продължителния сирийски конфликт, отбелязва "Независимая газета".

Според анкета на центъра ВЦИОМ 67 на сто от жителите на Русия следят развитието на конфликта, но 53 процента нямат отговор какви може да са последиците от руското участие в сирийската война. Други 11 на сто смятат, че изобщо няма да има последици за Русия.

Дали руските граждани осъзнават рисковете и минусите, свързани с военната кампания на страната в чужбина - а вече може да констатираме, че тя не излезе нито бърза, нито победоносна, пита се изданието.

Според него за Русия ще е трудно да излезе от тази война "без загуби за реномето си, и то без да споменаваме за човешките и финансовите. Отчасти това вече се случва. Терористите засега не са победени. Армията на Башар Асад все още не е толкова силна, за да доведе нещата докрай самостоятелно (освен само до собствения си край). Западът и най-вече САЩ искат смяна на властта в Сирия. Това означава, че присъствието на руските сили в Сирия е необходимо за поддържане на статуквото, а това статукво представлява война, на която краят не се вижда", резюмира "Независимая газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: РусияЕСсанкцииСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
33
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Ако прочетете по-обстойно световната история ще разберете,че за всичко са виновни еврейте и техните икономически интереси.САЩ и Русия са просто техните оръжия,а обикновените хора са едни мравки,чиито животи не са важни
11
1
 
31
 
! Отговори
бум преди 7 години
От ООН тази сутрин са съобщили че терористите в Алепо са открили огън по напускащите града жители....
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ейКогато се ритат атовете, магаретата страдат.
9
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На вас за такива малoумни коментари ли ви плащат от руското посолство, или просто толкова си можете?
8
9
 
37
 
! Отговори
дадада преди 7 години
До ГалинНапълно си прав няма САЩ няма войни и смърт.
7
6
 
26
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
чак пък "края не се вижда", ей го де е 8ми ноември, ако тръмп спечели мисля че много бързо ще се види края на войната, като остави опозицията без гръб
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И спейсХ вече не е готов да пише глупости. Много е зает да свири на духови инструменти.
5
9
 
32
 
! Отговори
Галин преди 7 години
Ще се радвам да стана някоя сутрин и да прочет че Сирия вече е свободна а САЖД се изтеглят....и нека всичко продължи по-старому.....само че ако не Сирия, САЖД ще замислят някоя друга касапница някъде...
4
11
 
34
 
! Отговори
ей преди 7 години
Чакайте бе защо се правите на луди,кой направи тази разруха и касапница в Сирия, Русия ли не? запада и САЩ защо е трудно да проумеете истината?Русия в последствие се намеси за да спаси Сирия това е.
3
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руския печат не е важно каквопише. Важното е, досегашните санкции да стоят и е важно, че и най-мирокюбиво настроените европейци разбраха, че с Русия не може да се говори по друг начин.
2
14
 
26
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 7 години
Ами че то няма нужда да увеличава натиска.Путин достатъчно се постара да докара руската икономика от седмо на 15-то място в света след Мексико. А заплатите на руските учители вече са два пъти по-ниски от тези на бедните им български колеги.
1
5
 
34
 
! Отговори
защо преди 7 години
Защо на този сайт се публикуват статии от вестници който в Русия са в списъка на НПО /чужди агенти на финансиране/ясно е че тези издания ще изпълняват поръчки на своите спонсори от вън,и ще плюят Русия.