Защо Путин пуска единствения си самолетоносач?

Това ще затвърди мощта на Москва, но и ще усложни световната геополитика
Обновена: 22 окт 2016 07:55 | 21 окт 2016 20:55, Елка Василева
340
Защо Путин пуска единствения си самолетоносач?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Някъде в бурните есенни води на Северно море единственият самолетоносач на Русия плава на юг, за да воюва.

Според руската агенция ТАСС самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" и още седем плавателни съда са отплавали в събота от град Североморск в Арктика, където е базиран Северният флот на Русия. За осми път този самолетоносач и ескортът му поемат към Средиземно море - дестинация, превърнала се в ключов елемент от стратегията на руския президент Владимир Путин за затвърждаване мощта и обхвата на действие на военноморските сили (ВМС) на Москва.

Тази конкретна дислокация обаче е много по-различна от другите досега, пише Питър Апс* за Ройтерс. Москва вложи значителни средства през последното десетилетие в придобиване на способности за провеждане на операции от този самолетоносач, приет на въоръжение в последните дни на СССР.

Но за разлика от самолетоносачите на САЩ, Франция, Великобритания и Италия Русия никога не е използвала своя в реални бойни условия. Сега това ще се промени. Вероятно само след две седмици самолетите Су-33 и МиГ-29 ще започнат да излитат, за да нанасят удари в Алепо и на други места в Сирия.

От една страна Кремъл няма кой знае каква нужда да използва самолети, базирани на самолетоносач. Ако искаше да увеличава сега действащата си бойна авиация в небето на Сирия, можеше просто да изпрати още самолети с наземно базиране в авиобазите на сирийския президент Башар Асад.

Изпращането на самолетоносач и ескортиращите го кораби в много отношения е по-скъпо и сложно начинание за постигане на същата цел. А и крие рискове - в миналото руските военни кораби понякога показваха обезпокоителна тенденция да се развалят и затова често заедно с тях плаваха и океански влекачи.

Москва очевидно иска да покаже, че също като Вашингтон може да изпрати ударна група на хиляди километри, където след това да действа в продължение на седмици и месеци, а целта на упражнението - да се демонстрират възстановените военни способности на Русия. Това ще усложни още повече политическите сметки на САЩ и другите, що се отнася до намирането на изход от ситуацията в Сирия. И, разбира се, дава възможност да се напомни на редица страни в Северна Европа, че Русия не може да бъде игнорирана.

При предишни плавания през Северно море самолетоносачът преднамерено задействаше авиацията си - самолети летяха близо до норвежки петролни платформи, - акт за сплашване, който принуждаваше всякакви граждански хеликоптери в съответния район да преустановяват полетите си. Този път има данни, че самолетоносачът може да проведе учения за извършване на бомбардировки в международни води северно от Шотландия.

Кораби на Кралските военноморски сили ще следят руснаците, докато преминават край британските брегове и Ламанша, и тези действия вероятно ще бъдат широко отразени в медиите в двете страни.

Висшето командване на руските ВМС се надява тази дислокация да укрепи позициите им при противопоставяния с другите родове войски. Досега с по-голямата част от славата при последните военни кампании - в Украйна през последните две години, Грузия 2008 г., Чечения, а сега и Сирия - се окичваха сухопътните войски и военновъздушните сили. Сега ВМС могат да се самоизтъкнат - и същевременно да придобият нужните умения и способности за развитие на наистина траен капацитет за нанасяне на удари със самолетоносач.

Тъй като Русия поддържа постоянно военноморско присъствие край сирийските брегове от 2013 г., САЩ и съюзниците им вече следяха внимателно какво точно могат и какво не могат да правят обновените руски ВМС. Несъмнено ще бъде предизвикан и интересът на Китай - първият самолетоносач на Пекин "Ляонин" е бивш руски кораб, построен по съветско време под името "Варяг", и е от същия клас като "Адмирал Кузнецов".

Москва и Пекин наляха значителни средства в производството на въоръжение за борба с американски самолетоносачи - разработването на подобни технологии стана поне толкова важно за тях, колкото и повишаването на самата боеготовност на техните самолетоносачи. Американски представители обаче твърдят, че качествата на последното поколение противокорабни и крилати ракети, които принадлежат към тези технологии, до голяма степен остават недоказани.

САЩ и съюзниците им от своя страна имат свои средства за изваждане от строя на вражески самолетоносачи - както и много по-голям опит в упражняването на тактика за изпълнение на такава задача. Американските ВМС действително са пръснати по цялото земно кълбо, но все още могат да съберат за целта достатъчно бойна мощ - било то подводници, надводен флот или самолети с наземно базиране.

Няма да е лесно обаче. Основната задача на групата на "Адмирал Кузнецов" може и да е нанасяне на удари по наземни цели в Сирия, но той е сравнително добре оборудван да се отбранява и от противници по море. Твърди се, че той има на борда си десетина хеликоптера за борба с подводници, което доста затруднява подводниците на НАТО да се промъкнат близо до него. Според руски медии групата на самолетоносача включва линейния крайцер "Петър Велики", както и два военни кораба за борба с подводници. Те също могат да бъдат потопени - но почти сигурно не и без преди това самите да са потопили кораби на НАТО.

Руските матроси може и да не са особено опитни в операциите по нанасяне на удари от самолетоносач, но в същото време те са част от единствения военен флот, водил бой с противокорабни ракети след британската война на Фолклендските острови през 1982 г.

По време на военния конфликт от 2008 г. с Грузия се смята, че руски и грузински военни кораби са влезли в кратко, но кръвопролитно сражение, подробностите за което до голяма степен остават неясни. Това, което е ясно обаче е, че и двете страни са дали доста жертви, поне съотнесено към бройката сравнително малки кораби, взели участие.

Всичко това обаче в крайна сметка е свързано с бойното поле на сушата, което има най-голямото значение - за бъдещето на Сирия в по-общ план и за това на Алепо в частност. САЩ вече знаят, че за да бъде спряно настъплението на руските и сирийските сили вероятно ще са нужни военни действия - като най-краен вариант сваляне на няколко самолета или удари по авиобази.

Сега обаче това може да означава и битка с гордостта на руските ВМС, последиците от която ще са катастрофични. И тъкмо за това е почти сигурно, че такава битка няма да има, нито при това правителство във Вашингтон, нито при следващото.

Провеждането на операции за нанасяне на удари от руски самолетоносач в Средиземно море не само затвърждава мощта на Москва, но и усложнява още повече световната геополитика. И именно това иска Владимир Путин.

*Питър Апс е коментатор на Ройтерс по темите от сферата на международните отношения, глобализацията, конфликтите и други. Той е основател и изпълнителен директор на "Проекта за изследвания на 21 век" (PS21), наднационален, надпартиен и идеологически необвързан аналитичен център, базиран в Лондон, Ню Йорк и Вашингтон. Преди това 12 години е бил репортер на Ройтерс. От 2016 г. е в резерва на британската армия и член на Лейбъристката партия. Изразеното мнение е негово лично - бел. на Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
5
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Да кпъацитет. Напиши и какво носи ракетният крайцер Петър Велики. И то като екскорт.
42
11
 
7
 
! Отговори
Ген. Колев преди 7 години
В 21век самолетоносач на нафта и котли... браво браво! Могучая и непобедимая! Не зная кой точно американски генерал беше казал че е учуден от преклонението на българите пред качествата на съветското оръжие. И си е прав човека щото сега ше се издигне един ШКВАЛ на матерен език. Ще се развъртят едни шашки ще загърмят вериги...
41
5
 
17
 
! Отговори
ввп преди 7 години
Спомнете си какво пишеше на транспаранта закачен на Бруклинския мост в САЩ-Путин миротворец,това казва всичко и жалкия вой на всякакви мекотели нищо не значи вече....
40
19
 
8
 
! Отговори
цирк преди 7 години
Няма по - смешна и нещастна страна от държавата - *** Русия !!! Всичко им е лъжа и измама !!! Освен грозно и лошо абсурдно и фалшиво , друго не се случва там !! Вече и Сев. Корея стои по добре от ушанките !!!!!
39
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стискам му палци да мине Гибралтар, че там водите са много опасни. Да не стане някой сакатлък и да затрудни корабоплаването. Надявам се има придружаваща флотилия влекачи и памперсовоз. Дано да е екипиран и със спасителни лодки за целия екипаж.
38
22
 
10
 
! Отговори
NATO LEGION преди 7 години
Този ръждясал руски леген изобщо не е заплаха за който и да е американски самолетоносач! Изобщо сравнение не може да се прави! Само на "Джордж Буш" има 90 самелета на борда, докато ръждясалото руско корито "Адмирал Кузнецов" има 10. АУГ на САЩ има сериозна система за противоракетна и противовъздушна отбрана и естествено - мощен авиационен юмрук самолети. "Джорд Буш" ще отнесе като слон пробитото руско ръждясало корито!
37
1
 
1
 
! Отговори
п преди 7 години
и
36
12
 
10
 
! Отговори
Куция Кузя преди 7 години
10% от кацанията и 5% от излитанията завършват с краш.
35
7
 
33
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Самите руснаци не определят кораба като самолетоносач, а като тежък авионосен крайцер. Основните му оръжия са 12 пускови установки за противокорабни ракети Гранит и над 400 ракети за поразяване на въздушни цели. За какво отива към Сирия ще разберем скоро, но много вероятно за да праща брадати при девиците. Въпросът защо Русия има само един подобен кораб е елементарен, понеже не си изнасят "демокрацията" по цялото земно кълбо.
34
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че това не е истински самолетоносач, но просто военната доктрина на РФ не налага наличието на 10 броя корита за износ на демокрация, с обеднен уран, както при най- големият агресор на всичи времена! За това залагат на малки ракетни кораби с "калибър", видя се, че от Каспийското езеро, могат да контролират Персийския залив! Силата на РФ е в отбранителните оръжия, а за голямо съжаление на фашистите, все още не знаят колко са невидими F22 и 35, срещу С-300.Страх!!!
33
7
 
7
 
! Отговори
:) преди 7 години
Защото няма втори!!!
32
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краварите обявиха траур. Няма значение какво ще направи тази група ВМС. Може и да си чоплят носовете. Ама някой посмее ли да ги приближи и ще даде повод на Москва да мачка наред. Търси се провокация и затова всичко е толкова забавно. А някакв хора са заети да плюят коя бойна техника колко можела... абе пред атома всички са равни ;)
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До да"Да живее НАТО ! Да живее ЕС ! Да живее БЪЛГАРИЯ ! ТОВА Е НЕПОБЕДИМА СИЛА !!!!!!!!"Да живее България! Ама преживява, по-скоро оцелява някак си! И това откакто попадна в лошата компания на тия, дето ги цитираш в началото.
30
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ооо ама тея смешници и самолетоносач имали хахахах
29
4
 
12
 
! Отговори
леле преди 7 години
Полския военен министър е заявил че разполага с информация че Египет ще продаде двата кораба тип Мистрал на Русия за един долар !!! НАТО е изпаднало в паника....
28
13
 
9
 
! Отговори
смешни мужици преди 7 години
Видяла жабата, че подковават вола, пък и тя вдигнала крак!
27
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един е достатьчен Сащ като имат много каква им е файдата не смеят да припарят близко до Сирия
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОГРОМНИЯТ ЧЕРЕН ДИМ БЕШ5Е НА АНГЛИЙСКАТА ФЛОТА, КОЯТО СЪПРОВОЖДА РУСКАТА АРМАДА.
25
19
 
9
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Не много отдавна имаше репортаж от този съд на наш журналист.Мизерия! Тотална мизерия_това представлява лодката.Ще се издавят другарчетата.! Апропо_достъпът на журналиста е бил осигурен с ... водка! Това е тоталната мизерия, включва и водкопродажничеството! Разруха_техническа и морална.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Някъде в бурните есенни води на Северно море единственият самолетоносач на Русия плава на юг, за да воюва."А ако беше американски самолетоносач щеше плува някъде в бурните есенни води, за да донесе мир и демокрация.Журналистически хватки!