Жените на Полша пак на протест: За право на аборт!

Управляващата партия иска да го забрани в случай на тежко увреден плод
Обновена: 24 окт 2016 21:48 | 24 окт 2016 21:45,
24
Жените на Полша пак на протест: За право на аборт!
Снимка: Reuters

Полякини се събраха в градове в цялата страна, за да протестират срещу нов проект на закон за забрана на абортите, в случай че плодът е тежко увреден или дори няма шансове за оцеляване след раждането, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Протести на жени, облечени в черно, имаше във Варшава, Гданск, Вроцлав, Познан и в други населени места. Жените предпочетоха да носят черни дрехи, с които да покажат, че скърбят заради това, че проектът на закон ще ги лиши от техните фундаментални репродуктивни права. В протеста участваха и много мъже.

Демонстрацията е срещу ново предложение на Ярослав Качински, лидера на управляващата партия Право и справедливост. По-рано този месец той каза, че партията му иска да се увери, че дори бременности, при които има дете, "за което е сигурно, че ще умре, че е много деформирано, ще приключат с раждане, така че това дете да бъде кръстено, погребано, да има име".

Днес някои от протестиращите призоваха Качински да осинови дете с увреждания. По време на протеста те настояха и за по-добро сексуално възпитание на младите и за по-лесен достъп до контрол върху раждаемостта.

Демонстрантите призоваха влиятелната в страната Римокатолическа църква да спре да се меси в политическия живот и в образованието.

Във Варшава край централна метростанция се стигна до сблъсъци между защитниците на правото на аборт, събиращи подписи под петиция с исканията си, и противниците на абортите.

Полша вече има едни от най-ограничаващите закони в областта на абортите в Европа. Те са разрешени само в случай на изнасилване, в случай че плодът е необратимо увреден или когато животът на жената или здравето й са застрашени от бременността.

Новото предложениза закон няма да наложи тотална забрана на абортите и ще позволява аборти в случай на изнасилване или в случай че животът на жената или здравето й са в опасност от бременността.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
9
 
! Отговори
До абортофилките: преди 7 години
Тежко увредени сте вие и умът ви! Как може да убиете бебе, че и протести правите за "правото" си да убивате? Щом сте заченали, трябва да родите, а не мислите, че това дете може да ви гледа, когато вие станете стари и увредени! Абортът е предумишлено убийство.
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълно безумие е да разпореждаш със закон раждането на увредени деца! Защо дете, което цял живот ще страда, ще бъде тежест и за близките си, трябва на всяка цена да се роди? Ами кой ще се грижи за него, когато родителите му вече не са сред живите? И като са толкова вярващи, не е ли бог дал познанието на човека, за да направи живота му по-добър? Защо, след като медицината може да спести страдание на някого, човек смята, че е в правото си да му го причини? Боже, колко луди има по тоя свят...
11
2
 
7
 
! Отговори
момчил преди 7 години
Аз съм против доброволните аборти, но пък това, което мислят да направят е идиотщина.Щом е увреден плода, той няма да е пълноценно човешко същество.Дете с увреждания обрича на нещастие родителите си за цял живот.А и неговият живот ще е ад.
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете не трябва да имат право да решават женски въпроси. На тях им дай да си чешат тoпките цял ден.
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да информирам господата - има средство срещу забременяване и то се нарича презерватив. Слагаш си го, и нямаш грижи. Поне в 90% от случаите. А не да чакаш на жената да се трови с хормонални хапчета, за да можеш да си го вееш необезпокояван. Ако искаш бебе - репавате го заедно и го правите. Но никоя жена не може да бъде принуждавана да ражда, когато тя не го желае или не го може физически. Жената не е ходеща утроба, както и мъжете не са ходещи донори. Всички сме човешки същества.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нека всеки, който смята, че този закон е добър да осинови дете с тежки увреждания и да видим кой какъв е. Защото на чужд гръб е много лесно да проповядваш добродетелност. Но ако трябва цял живот да си заложник на дете с тежки отклонения, което никога няма да бъде независимо, няма да може да се радва на живота, няма да може да види нищо от великия живот, за който се борим,да видим дали пак ще говорят същите неща.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори да не поглеждаме етичния въпрос за това да терминираш една бременност, винаги ме е глождило как като мъж нямаш никакъв глас.Тя не иска бебето, а мъжа иска - жалко за мъжа и плода, нейно тяло нейн избор както казват американците.Ами ако тя лъже, че взима хапче и забременее с измама, мъжа не иска дете а тя иска пак никакъв избор за мъжа, че и си вързан да плащаш с години.Да изобретят евтино противозачатъчно хапче за мъже и 100% от непредвидените бременности между двойки ще изчезнат.
6
9
 
3
 
! Отговори
Атеист преди 7 години
Чудесна идея. Религията е опиум за народа! Глупавия..народ.
5
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз чакам с нетърпение проектозакона за забрана на всички религии като вредни за човека!
4
2
 
9
 
! Отговори
аман от луди преди 7 години
Много луди фанатици има! Духовно извисена ***!
3
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен преди 7 години
Ти врачка ли си мо?
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Качински е луд, по погледа му му личи. Но те си го избраха- полската тор както ги наричаше Хитлер.
1
25
 
5
 
! Отговори
Разбирач преди 7 години
За право да убиваме децата си! Защото когато е законно не е убийство!