"Военни лагери" на ултранационалисти обучават младежи в Русия

Те са в духа на политиката на Кремъл за "патриотично възпитание"
24 окт 2016 20:06, Елка Василева
232
"Военни лагери" на ултранационалисти обучават младежи в Русия
Снимка: архив, Reuters

Навътре в горите в околностите на Москва внезапна стрелба вдига в небето ято птици, чува се силен крясък. Десетина мъже, облечени във военни дрехи, се катерят по безлюден склон с калашници на гърба.

Това е "военен лагер", организиран от ултранационалистическия Евразийски младежки съюз (Евразийский союз молодежи), известен с абревиатурата ЕСМ - младежкия клон на т.нар Евразийско движение. Подобни множащи се в Русия лагери са в духа на цялостната политика на Кремъл за "патриотично възпитание", за което през последните години правителството отпуска все повече средства, пише Асошиейтед прес.

Лагерите на ЕСМ служат като центрове за подготовка на доброволците, които се сражават рамо до рамо с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, и сега създават ново поколение обучени бойци. "Намираме се в ситуация, когато НАТО се доближава до нашите граници, и днес младежите трябва да бъдат обучавани, за да предотвратят такива атаки", казва водачът на ЕСМ Антон Брюсов.

Националистите смятат Запада за свой основен враг, но някои са недоволни от начина, по който президентът Владимир Путин се справя с войната в Украйна, и са убедени, че той не направил достатъчно. "Войната с Украйна е неизбежна, но засега сме свършили само половината от работата", казва лидерът на Евразийското движение Александър Дугин. "Обединихме се с Крим, трябва да окажем помощ на Новорусия, но не сме освободили Новорусия", добавя той.

Националистите вярваха в т.нар. проект за Новорусия, който цели да откъсне част от традиционно рускоговорящата Източна Украйна и да я присъедини към Русия. Вместо това конфликтът доведе до създаването на два сепаратистки проруски региона в Донецк и Луганск, които обаче официално остават част от Украйна.

И все пак, макар да са недоволни от политиката към Украйна, голяма част от националистите все пак поддържат настоящия режим, казва Андрей Колесников, експерт по руска вътрешна политика в московския Център "Карнеги". "Като цяло националистите, които са малко или много рационални, са за Путин. Онези, които са наистина радикални, са против Путин, защото той не е довършил работата в Донбас", казва той и добавя: "Ако те отидат прекалено далеч и се превърнат в реална заплаха за режима, дейността им ще бъде прекратена".

Крайнодесният политически идеолог Дугин, който е тясно свързан с Кремъл, обяснява подхода на Путин към ситуацията в Украйна с политическите реалности - западния натиск и икономическите санкции. "Нервира ме мудността на Путиновите реформи", казва Дугин от телевизионното си студио, намиращо се съвсем близо до Червения площад. "Когато се колебаем, ние губим; когато правим решителни крачки, печелим", подчертава той.

Дугин отрича, че е под контрола на Кремъл и настоява, че Кремъл смята ЕСМ за "опасна сила, която те не могат да оглавят или направляват, защото ние строго се придържаме към своята идеология". Обаче проучвания на базирания в Русия Център за политически и икономически реформи показват, че през периода 2013-2015 г. ЕСМ е получавал президентски грантове на обща стойност над 18.5 млн. рубли (близо 300 хил. долара).

Недалеч от мястото на "военния лагер" на ЕСМ в гората има друг тренировъчен лагер, ръководен от 25-годишния Сергей Андреев - основател на малката крайнодясна младежка група "Десни анархисти". За разлика от други млади хора той не подкрепя президента Путин.

"Путин е като всички други лидери в съвременния свят. Той просто иска да трупа пари и блага, за да живее добре семейството му", казва Андреев, докато лъска своя калашник. Зад него край пращящия лагерен огън се вее знамето на "Десните анархисти" - череп с кръстосани кости. "Зад него няма велики идеи. Той ги използва, за да прикрие политическите си манипулации."

Броят на крайнодесните активисти като него, които открито се обявяват срещу Путин, е малък и едва ли тяхното недоволство е голяма заплаха за Кремъл.

"Режимът на Путин отчасти е крайнодесен и ултранационалистически. Обаче Путин ще разбие всяка ултранационалистическа сила, която не е лоялна към Кремъл", твърди Антон Шеховцов, експерт по крайната десница, който подробно следи през последното десетилетие изявите на Дугин и последователите му. "Ако това не им е от полза, те ще ги забранят, ще ги разбият или ще вкарат лидерите им в затвора", казва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Скоро"Отмъщението на Путин расте и се обучава за момента на възмездието,Путин и братска Русия си знаят работата"...Отмъщението нарастна до такава степен, че се стигна до брак по сметка с Ердоган ефенди... - и заканите и проклятията останаха в историята... - това остана загадка за рубладжийчетата, които докато пригласяха на жужето за яко отмъщение - сега се чудят какво става...
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим не е руски!!! КАЗАХ!!!
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е Александър Дугин? Посредствен ученик завършил средно образование с 3.5. Посредствен студент по хидромелиорации (Колега на Ахмед Доган) завършил с твърдо 3. И изведнъж този безкрайно посредствен човек става идеологически гуро на путинизма. То какъвто е путинизма такива са и идеолозите му.
87
3
 
4
 
! Отговори
88 преди 7 години
Москва е Създадена от Царя на Волжките Българи Ахад Мосха(1061-1076) и носи Неговото Име !Какво е това Руснак ?Да не е Порода БЪЛГАРСКИ *** развъждан Предимно около Българския Обор МОСХА(МОСКВА) Основан 1068 г. от Българския Цар Ахад Мосха(1061-1076) ?Край Москва е била Резиденцията на Ахад МОСХА, там Българите са Отглеждали Добитъка-Овце, ***,Коне,Кокошки...а Руските *** си Направиха от Българския Обор Столица.Ми то *** си е ***...ДА СЕ ЗНАЕ:Руската "Нация" е Продукт на Любовта между Българско Арийско *** и Хазарска *** *** кланяща се н
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бла, бла, бла, добре че руснаците си знаят работата.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проклятието българофил в РусияБългарските заселници в Украйна са били смятани за врагове на СССР, а обвинението в българофилство е означавало разстрел или концлагер. Ново изследване разкрива факти за геноцида срещу българите по съветско време. В резултат от войните между Русия и Османската империя през 18-ти и 19-ти век почти 200 000 българи се преселват в Бесарабия и Южна Украйна в търсене на свободен живот и бъдеще за децата си. Създадените от тях десетки колонии превръщат дивите степи край северните брегове на Черно и Азовско море в цветущи градини, пшенични ниви, лозя и пасбища. Първ
84
5
 
7
 
! Отговори
Русия враг №1 преди 7 години
Кога Русия ни е била съюзник и приятел.1. През средновековието,когато дивия главорез Светослав избива елита на българската държава.2. През 60-те години на Х в. втория подобен геноцид, само че над волжките българи, когато Иван Грозни *** избива 1 милион българи в Казан и околностите му. 1. През 1886г. когато е против Съединението.2. През 1916г. когато ни напада и бомбардира Варна и Балчик и ние я побеждаваме с героизъм.Помнете Брест-Литовския договор, там пише, че Русия е победена от България?3. През 1944г. когато ни окупира,национализира собствеността на хората и ги вкара в
83
8
 
9
 
! Отговори
руски кръвопиици преди 7 години
кат русия няма друга,ты коварна на света...Само уранът, който за 45 години откраднаха без пари от тук /мините в Бухово и Герзовица/, струва над 80 млрд долара по международни цени. Кога ще ги платят с лихвите?
82
5
 
5
 
! Отговори
слава на НАТО преди 7 години
РУСКАТА ОКУПАЦИЯ Добре че сме в НАТО иначе трябва да пазим руските окупатори от нейните врагове с ЕНИЧЕРСКИ ВОЙСКИ . и нямаше да има издължаването на руските рекетьори дворянин Михаил Хитрово, изпраща нота до правителството без министър-председател , с която се иска изплащането на разноските от времето на руската окупация на страната. Към нотата е приложен протокол от работата на руска комисия, която била определила сумата за издръжка на петдесет хилядния руски окупационен корпус (продоволствие, заплати, разноски за болните, транспортни разходи и др.) на 21 236 500 рубли и 87 копейки. Дъл
81
3
 
5
 
! Отговори
до 110 преди 7 години
А аз ще ти кажа, че ако започне голяма война, ще е между Китай и Сащ! Дори вчера пак е имало спречкване между американски кораб и бреговата охрана на Китай, които са го прогонили. Заради островите Спратли, които Китай никога няма да изостави! Както Русия-Крим. А стане ли патакламата, чичо Вова ще помогне от сърце на братския китайски народ.
80
7
 
7
 
! Отговори
До руски кенеф преди 7 години
"Мислил ли е Хитлер че след 70г на мода ще е фашизма в Русия... И мислили ли са православните свещеници че милиционери ще станат попопе и мУтрополити?Навярно защото кгб-ейците имат много грехове..ха.ха"____________________________Всъщност, мислил е! То и тогава фашизма е бил на мода в Русия, само се е наричал другояче - комунизъм.И за поповете му е минавало през ума... Виж отношенията на Хитлер с Ватикана...Затова ги е нападнал, защото са близка идеологическа заплаха.
79
3
 
9
 
! Отговори
до # 107 преди 7 години
Говорим за съвременна Русия. А не за СССР. Щото тогава Украйна се отдели от съюза, заедно с другите 13 членки. Обаче, помни ми думата, Украйна сама ще се върне към Русия. Като започна да им идва акъла в главата, като на нас, че запада ни използва като презерватив и изхвърли.
78
11
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
в Корана пише че Русия до 50г ще е мюсюлманска държава. Едно че руснаците приемат правата вяра. Второ руските алкохолици са стерилни. И трето рускините се женят за араби... П Аратлиците в СА и Турция ги наричат подигравателно "наташки" :))))
77
5
 
7
 
! Отговори
до 103 преди 7 години
Русия няма да бъде разделена на окупационни области, защото преди това ще раздели северно американския континет на малки островчета.Доктрината и е такава, че всяко нападение срещу нея, ако ще да е от Сомалия, първи загиват щатите. Нещо като член5 на Нато:-)
76
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кафявата чума е налазила яко Русия.. Най-вероятно е след пълната и безусловна капитулация да бъде разделена на окупационни зони подобно на нацистка Германия. Този път ще бъдат Западна и китайска окупационни зони.
75
4
 
2
 
! Отговори
руски кенеф преди 7 години
Мислил ли е Хитлер че след 70г на мода ще е фашизма в Русия... И мислили ли са православните свещеници че милиционери ще станат попопе и мУтрополити?Навярно защото кгб-ейците имат много грехове..ха.ха
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е пътник. Бъдещето е евразийския съюз.
73
9
 
2
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Ето я учебната програма:- рисуване на портрети на джуджето- дрогиране с наркотици, които болен сидеров използва- съчиняване на стихотворения и измисляне на фантастични истории как Крим НЕ Е АНЕКСИРАН :-)Е, приятно обучение в джуджестан!!! :-)
72
1
 
9
 
! Отговори
до 92 преди 7 години
Е как ще се смалява Русия, след като увеличи територията си с Крим и още 100000 кв. км от Украйна. Това което говориш, ще се случи е със щатите. Вече започна процеса с отделяне на Тексас и Калифорния. Чакай да минат изборите там и се наслаждавай на шоу!
71
2
 
7
 
! Отговори
Скоро преди 7 години
Отмъщението на Путин расте и се обучава за момента на възмездието,Путин и братска Русия си знаят работата.