Путин не е готов да прави сериозни отстъпки на Запада

Руски издания: Той иска да намали международното напрежение
28 окт 2016 09:44, Елка Василева
53
Путин не е готов да прави сериозни отстъпки на Запада
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руските издания коментират речта на държавния глава Владимир Путин в Сочи пред Международния дискусионен клуб "Валдай". Словото на президента открои неговия стремеж да намали напрежението в сирийския и в украинския конфликт, както и да открие пътища за нормализиране на отношенията със Запада, пише "Комерсант". Според присъствали експерти впрочем това е доста трудна задача, пише вестникът.

Списъкът с обвинения срещу Запада, отправени от Путин, излезе дълъг, посочва изданието. Руският лидер спомена и за стремеж Западът "да промени в своя полза стратегическия баланс", и за разрушаване на "международноправния режим, забранявал преди разполагането на нови системи за противоракетна отбрана", и за създаване и въоръжаване на терористични групировки. Напомни също за решенията на "някои държави" да нанесат "ракетно-бомбени удари в центъра на Европа, по Белград, по Ирак, после по Либия".

Още по темата

Основният патос в речта на Путин обаче се свеждаше до призив да не се води по-нататъшна война на думи, а да се фокусира вниманието върху "наистина реалните проблеми пред цялото човечество", подчертава "Комерсант".

"Риториката на президента бе по-скоро помирителна, а не войнствена", но той "не е готов да прави сериозни отстъпки на Запада". Съответно напрежението в отношенията на Москва със Запада едва ли ще се вдигне, "но е трудно да очакваме и пробиви", смята политологът Андрей Кортунов.

"Говорейки по най-проблемните въпроси, той (Путин) все така хвърляше практически цялата отговорност върху Вашингтон", изтъква американският му колега Робърт Легвълд. "В САЩ позицията на Владимир Путин ще бъде възприета като изискване да променим из основи своята политика, за да направим реална възможността за какъвто и да било напредък", добавя той.

"Често съм казвал, че Западът не чува Русия. Но и Русия трябва по-ясно да формулира своята позиция, да обяснява какво иска от своите партньори. И днес според мен бе представена такава стратегия", коментира британският учен Ричард Сакуа, цитиран в "Росийская газета". Анализаторът изтъква "съзидателния елемент в думите на руския лидер" и неговите "конструктивни предложения".

Експертите от клуб "Валдай" дадоха висока оценка за словото на руския президент и отбелязаха, че на политическата арена трябва да има такива премерени политици като Владимир Путин", пише "Известия".

Николай Злобин, аналитик от Вашингтон, нарича руския лидер "сериозен политически философ с политически опит, уникален по времетраене и дълбочина".
Светът свързва Путин "с т. нар. консервативна стабилност. Днес обаче видяхме друг Путин, който призова не за стабилност и консервативност, а за еволюционни промени. Промените са единствената нормална основа за развитие", допълва Злобин.

Според експерти от "Валдай", цитирани в друг материал от "Известия", Европа няма да бърза с въвеждането на нови санкции срещу Русия, преди да минат президентските избори в САЩ.

САЩ и ЕС ще вдигнат и санкциите, наложени вече на Русия във връзка с конфликта в Донбас, но само "ако повярват, че Минските споразумения (за уреждане в Украйна) се изпълняват", уверява американският наблюдател Даниъл Дрезнър. Колкото до санкциите от т. нар. Кримски пакет, те "няма да бъдат свалени, защото това е въпрос за десетилетия напред", допълва той.

Според "Ведомости" клубът "Валдай" много се е променил и вече не е място за дискусии. Сега заседанията напомнят по-скоро пресконференция на руския президент, цитира вестникът мнение на европейски участник във форума.

За три часа дискусии в рамките на клуба участниците му пет пъти намекнаха на Путин за неизбежното му излизане в пенсия, пише "Московский комсомолец".

Претекст за повдигане на "деликатната тема" според вестника са дали дебатите за световното устройство след 10 години. Някои експерти предположили, че руският президент тогава вече със сигурност ще е далеч от събитията. "Но Путин не даде ясен отговор на многобройните намеци и обеща, че ще се пенсионира, "когато му дойде времето", добавя всекидневникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: речВладимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай Война
2
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Путин! Истински държавник!!!
1
10
 
38
 
! Отговори
никакви отстъпки преди 7 години
20 години прави отстъпки и търпи игрите им и белите,погледнете в какво се превърна света в който запада доминираше,смърт,мизерия,разруха,и пак смърт......