Съседи ще затварят белгийската АЕЦ "Тианж 2"

Общини в Германия, Холандия и Люксембург започват съдебна битка
4 ное 2016 13:30,
17
Съседи ще затварят белгийската АЕЦ "Тианж 2"
Снимка: архив, Reuters

Около 90 общини от граничните региони на Германия, Холандия и Люксембург подготвят съдебен иск за затварянето на атомна централа в Белгия. Общинарите се притесняват, че при инцидент в АЕЦ "Тианж 2", която се намира край Лиеж, ще пострадат от радиоактивното замърсяване.

Ето защо те искат да принудят белгийския оператор на централата "Електрабел" и белгийската ядрена агенция FANC да затворят централата.

В серия доклади, публикувани в последните месеци, се твърди, че "Тианж 2" е твърде опасна заради намерени пукнатини по корпуса на реактора. Подобни проблеми бяха открити и в другата АЕЦ "Доел" край Антверпен през 2012 г.

Проучване на Виенския институт за науките за безопасността и риска показва, че при ядрена авария от 50 до 60 на сто от територията на холандската провинция Лимбург и 10% от германскатата Северен Рейнт-Вествалия, около Ахен, ще станат необитаеми.

Германия от месеци се опитва по всякакъв начин да убеди Белгия да спре реакторите "Доел 3" и "Тианж 2" и отхвърля уверенията на Брюксел, че проблемите са отстранени и стените на реакторите укрепени.

Според оператора на централите "Електрабел" реакторите са от най-сигурните в света, а персоналът е обучен за избягване на инциденти. От компанията обясняват в белгийските медии, че при най-малък проблем ядрените реактори се спират.

Два от трите реактора в АЕЦ "Тианж" бяха спрени в началото на септември заради проблеми в паровия генератор в неядрената част на централата, но сега отново са пуснати в експлоатация.

Белгия има общо 7 атомни реактора, като част от тях са стари и се нуждаят от повече инвестиции за модернизиране. Два от реакторите в АЕЦ "Доел" работят от 40 г. и наскоро правителството на Белгия удължи живота им с още 10.

През август три холандски общини подадоха жалба в Европейската комисия заради проблемите у съседите, по която все още няма отговор. Съдебният иск е следваща стъпка от битката.

Германия реши да затвори всичките си атомни централи след аварията в японската "Фукушима" през март 2011 г., предизвикана от разрушително цунами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: АЕЦБелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
22:52 преди 7 години
До Моряк и половинаЗащото те искат ние да сме роби на ЕС ;)
13
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Има 3 вида реактори сега:Ползващи разпад - за спътници и прочие просто парче метал което топли и дава малко електроенергия. Излъчва радиацияНормалните реактори с разпад на елементите. Не могат - Стопяват се/ГРЪМВАТ без АКТИВНО ОХЛАЖДАНЕ. Изключително сложни съоръжения. Всяка авария може да стане КАТАСТРОФА - Най-Голямата - ФУКУШИМА вече 5 година е в АКТИВНА ФАЗАСинтезни реактори - Много Скъпи и с нищожно КПД за сега. Не могат да гръмнат/стопят. Обаче излъчването на радиация си остава
12
1
 
7
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Нещо като "я не сакам на мене да ми е добре, а сакам на Вуте да му е зле". На мен ЕС ми прилича на глутница - няколко си наричат някого и го почват. Това не ми харесва.
11
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ядрената енергетика залязва, броя на действащите реактори от 10 години насам намалява. Вярно е, че по света има строежи на нови АЕЦ, но те се строят много бавно и докато бъдат построени, ще има още стари реактори които ще бъдат затворени, така че тенденцията на намаляване на ядрените реактори ще продължава и през следващото десетилетие.
10
1
 
5
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Срещу съответно заплащане мога да ви правя свестни преводи - поне по-малко да се излагате :-)
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Параграф 4:- "Северен Рейнт-Вествалия" (от немски: Nordrhein-Westfalen)* 'т' в 'Рейнт' е ненужно.* По-скоро Вестфалия, а не Вествалия
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вярвам, че промишленото производство лежи в основата на националната икономика".Акио Морита, съосновател на Сони.А зелено-сините *** мразят индустрията, мразят екологията, мразят производството. Мразят технологичното развитие, защото атомната енергетика е страшно напреднала и аварии от Чернобилски тип са абсолютно невъзможни, след направените технически и технологични промени в дизайна на всички реактори.
7
1
 
4
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Моряк и половинаЗащо Белгия е страна остователка на ЕС, а нас ни взеха по милост преди 10 г
6
4
 
7
 
! Отговори
Теодор Философ преди 7 години
Малко Нероден Петко е тази история - нищо не е станало, ама ако стане. Ми то ако е така, да лягаме вкъщи всички и да чакаме да умрем
5
7
 
13
 
! Отговори
do 4 преди 7 години
Стига сте обвинявали другите. Първо обвинявахме фашистите, после комунистите, а сега капиталистите. Дали проблема не си е в нас ?Чехия, Унгария, словения, и те са в ЕС, ама не са го закъсали като нас.
4
10
 
22
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До Моряк и половинажалко ако чак сега разбираш, че членството ни евросъюза носи повече вреди.Изкупиха каквото можеше да им е конкуренция, после "инвеститори" разкриха нископлатени работни места и хипермаркети. Качествената продукция се продава там, тук се внасят *** не рядко вредни за здравето.
3
5
 
28
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Не разбирам, защо Белгия имат два работещи 40 годични реактора, а нас ни накараха да затворим Козлодуй! Имам чувтвото, че само искат да си продават тока, а не ние да си произвеждаме наш!
2
6
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Хубаво "преписвате" от немските медии...*** малко ресърч няма да ви е излишен! Само въвФранция са 48 парчета АЕЦ - голяма част грохнали! Меркел-ханъм си вкара невероятен автогол с нейните т*ъпи енергийни планове!*** тя друго не може! Папагалски преписи....и дебелоглава цензура - от този сайт - нещо разумно ? По-скоро - никога!
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако, бяха реакторите вБългария, отдавна да са спрени.