Спират студентските бригади в САЩ, ако Тръмп победи

Републиканецът се закани, че ще прекрати J-1 програмите
Обновена: 5 ное 2016 11:23 | 5 ное 2016 11:20, Анисия Иванова
115
Спират студентските бригади в САЩ, ако Тръмп победи

Предизборната кампания в САЩ хвърли сянка върху американската мечта на милиони. В страната, създадена от мигранти, за пръв път кандидати за Белия дом агитират с негативни послания към чужденците, които искат да работят и живеят в Съединените щати.

Изключително рестриктивната миграционна политика на Доналд Тръмп съвсем не се изчерпва с неговата екстравагантна идея да построи стена на границата с Мексико. Според официални документи на неговата предизборна кампания, ако кандидатът на републиканците стане следващият американски президент, ще бъдат прекратени J-1 програмите.

Това на практика означава, че хиляди български студенти няма да имат възможността да се обучават или работят на територията на Съединените щати, разказва bTV в свои репортаж.

"Не искам да си навличам неприятности с останалата част на света, но има две държави, от които идват много трудолюбиви студенти – България и Филипините. Казвам ви – българските младежи са страхотни!“, споделя Боб Уфър, генерален мениджър на "Евелин Хил Инк“ – един от хилядите работодатели на наши студенти на бригада. А броят им никак не е малък – 7000 на година.

Тръмп официално заяви, че ако спечели вота на 8 ноември, ще прекрати чуждестранните студентски програми, за да стимулира младите американци да заемат овакантените места.

"Мисля, че Доналд Тръмп е страхотен бизнесмен, построил огромна империя, но трябва да стои далеч от политиката. Наистина губя думи, не знам какво друго да кажа“, коментира Боб Уфър.

Лятната бригада за много студенти е уникално преживяване. „Възможността да срещнеш толкова много хора, толкова много култури наведнъж е шанс, който, ако не отидеш на бригада, няма как да имаш“, споделя студентката в Софийския университет Теодора Дамянова.

За нея обаче това се оказва повече от сезона работа. И Боб е една от основните причини за това. Той помага на приятеля ѝ – Захари, да поиска ръката ѝ не другаде, а в короната на Статуята на свободата. Това е първото предложение в короната от много години насам, заради 11 септември и мерките за безопасност.

След като преживява своето американско приключение, Теодора вече има сериозна работа у нас. "Нещото, което ми даде тази бригада, беше възможността да разбера, че аз не искам да живея извън България“, казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има и много лоши стечения на обстоятелствата покрай бригадите, аз бях това лято в Оушън Сити - Мериленд и останах много доволен 10-15 хиляди долара, както четох в коментарите по-долу, не съм изкарал - сумата беше по-малка, но със сигурност бих повторил - заслужава си. Културният обмен, предизвикателствата, опитът и екскурзиите до места, които си гледал само по филмите е отделен въпрос, но може би е най-ценното нещо от това преживяване !
65
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма проблеми ако Тръмп спре програмата J-1. Путин веднага ще организира военни бригади за българските студенти и ще ги хвърли срещу лютите путински и руски врагове в Украйна и Сирия, а защо не и срещу България. Заплащането е добро по 2 джоба рубли на ден.
64
2
 
5
 
! Отговори
До 90 преди 7 години
Не всеки ходи там с цел да набави пари за купуване на изпити. И не всеки си купува изпитите, има и такива, които искат да получат знания.Но че има система за купуване на изпити, да, за това си прав. Много преподаватели /но не всички/ практикуват това.Бригадата в САЩ е добра възможност за нашите студенти, най-малкото като един урок за живота.
63
5
 
3
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Да не забравяме че долара 2000-та година беше 3 лв , та да се върнеш с 15хилки не е непосилно постижение , от познатите ми 2-3-*** отидоха и резултата : някоя кола и една гарсониера и чакаха да им върнат данъците та да почерпят ...
62
1
 
10
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Никой не ви е виновен ,че "побългарихме" студентските бригади -- първоначалният замисъл няма нищо общо с това да идеш и да изкараш едни пари -- а да ти дадат възможност да опознаеш културата , езика , начина на живот . Друг е въпросът ,че разликата в нивото на жизнен стандарт и възможността да си намериш колкото работа искаш през време да престоят ти там опорочи системата и хората започнаха да ги виждат едва ли не като вид професионално развитие.
61
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Лятната бригада за много студенти е уникално преживяване."Показва им точно за какво им служи дипломата - да ходят да прислужват на американците. Уникално е преживяването! Робите от рано да свикват, че после да не пискат. За мен това е едно унижение и ако се прекрати - толкова по-добре за нашите студенти.
60
1
 
12
 
! Отговори
Кандидат-студент преди 7 години
Чувам, че Путин ще насърчава студентските бригади в Русия. Стотици хиляди студенти масово ще се отправят натам, за жалост на американците...
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ходил съм на бригада два пъти.Пари не се спестяват много, защото още с кацането и си вече 3000$ назад.На мен целта ми беше просто да си искарам добре и да видя Америка.И понеже нямам възможност за екскурзия, това беше единствения начин. Пожелавам на всеки ако може да отиде, защото приключението е невероятно и наистина има какво да се разгледа в тая страна. Особенно Ню Йорк.
58
1
 
12
 
! Отговори
ьаьа преди 7 години
Защо пишете като не сте били там не мога да разбера, това че някой не си е правил труда да поразпита хубаво преди да замине естествено че е голям шанса да бъде прецакан и да се върне без пари, аз работих там 16-17 часа на ден, като първата ми работа беше 6 дена а втората 5 дена в седмица, на първата ми даваха 10 на час а на 2рата 12 на час и бакшиш до 45 долара на вечер съм стигал, камериер и мияч на чинии в аляска бях, питайте фирма ORANGE ако не вярвате как стоят нещата в аляска.
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ходят на бригада, за да изкарат пари, с които да си купят изпитите. От товагубят корумпираните професори, както и бизнеса, който получава дипломирани недоучили висшисти.Цяла мрежа за купуване на изпити има във Вузовете.Купуването и продаването на изпити е престъпление
56
10
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Е това е ще е кофти. Наистина това е и беше шанс за опит работа и дори емиграция за много млади българи. Ако затворят вратичката ще е кофти това.
55
3
 
7
 
! Отговори
момче лошу преди 7 години
До ГошуТвойта мама да не е интедеградирала пенция случайно,като гледам какво и е отрочето.
54
1
 
13
 
! Отговори
реципрочно преди 7 години
А визите?Защо и ние не въведем визи за американци.Танто за танто,не за кукуригу!
53
12
 
6
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Тръмп е *** и ако победи, значи ще се окаже истина това което пишат платените путлераски *** и деградиралитре пенсии - че света затъпява безвъзвратно.
52
3
 
21
 
! Отговори
SS преди 7 години
А ако баба Хилари спечели, може да се наложи студентите без време да ги правят войници. Същото важи и за БГ студентките - за да да ги лупат военните от НАТО
51
2
 
4
 
! Отговори
jerk 01ff преди 7 години
Може да е бил на бригада в Аляска (САЩ) там заплащането е по високо ама и л***j***t@ $a повечко ............ то е по добре в Канада след падане на визите та на много бг преводачи около студентски град ще им умре далаверата освен ако британците пак върнат селските програми за острова ама то и новата реколта студенти лоша така , че далаверата със студентските бригади .....
50
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен хубави спомени от бригадите през 2000 не ми остана нищо друго, въпрекиче работих на 3 места, на строеж и като барман през уикенда. Аз бях в Маями по договор спасител, но на третия ден ми стана ясно, че пари оттам няма да изкарам, освен за наем, храна и бира. С един руснак си хванахме шапките и къртихме стени с хилти 3 месеца. Работата беше отврат, но пари се правеха, а като барман създаваш контакти и се запознаваш с мацки. По това време искахме да се женим за документи, но после се отказах
49
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е ,че никъде за толкова кратко време не можеш да си спечелиш толкова много пари.А в България ти са нужни години.За Русия незнам.М оже би ъиса нужни десетилетия
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от бригади забогатели няма. има разни които си накупуваха едностайни жилища в покрайнините на варна и софия, после ги продадоха, купиха си по една кола и останалото го изпиха. истината беше на нефените платформи в аляска през 90те.един авер бачка 3пъти, общо около 4 год, сега живее в двуетажна вила във варна на почивка, с две деца и жена, направи си фирма за бяла техника и си живее доста добре.
47
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз бях бригадир в кухнята на хотел 'Хилтън' в Сан Диего. В договора ме бяха писали като 'Assistant Chef' тоест помощник готвач а в реалност бях мияч на чинии, *** и тенджери. За разлика от моите връстници аз като завърших се върнах в щатите и по точно в Флорида където имам роднини, и нека ви кажа живота тук не е никак розов както си мислят Българите, и тук както навсякъде всеки се бори за оцеляването си.