"Файненшъл таймс" за президентските избори у нас

При Цачева може да е проблем английския
195
"Файненшъл таймс" за президентските избори у нас
Снимка: БТА

Бившият началник на ВВС на България Румен Радев впечатли тълпите на авиошоу край София преди две години със зрелищни маневри на изтребителя си МиГ-29. Сега той може да постигне нещо още по-впечатляващо - да стане държавен глава на тази балканска страна, пише в кореспонденция от София журналистът на в. "Файненшъл таймс" Тони Барбър, цитиран от БТА.

Той припомня, че след преброяването на 95 процента от бюлетините 53-годишният Радев, представен от Тони Барбър като независим кандидат, подкрепян от опозиционната БСП, води с 25,7 на 22 процента пред председателката на парламента и кандидат на ГЕРБ за президент - 58-годишната Цецка Цачева.

Вестникът цитира Кънчо Стойчев от Галъп интернешънъл, според когото Радев е с по-добри шансове за спечелване на балотажа в неделя.

"Обществото възприема Радев като несвързан с политическата мафия или корумпирания бизнес. Като военен командир той е приеман като патриотична фигура", цитира вестникът думите на Стойчев.

Г-жа Цачева не владее английски, което може да е пречка в ролята на президента да е публичното лице на България пред външния свят. За разлика от нея г-н Радев говори свободно английски, немски и руски. Той е следвал известно време в американска военновъздушна школа в щата Алабама, отбелязва "Файненшъл таймс".

Радев е обвиняван, че е твърде близък до Москва и не е напълно ангажиран с членството на България в ЕС и НАТО. Той е призовавал за отмяната на западните санкции срещу Русия, които бяха наложени заради анексията на Крим и руската намеса в Източна Украйна, но също така е подчертавал подкрепата си за мястото на България в западната съюзническа система, посочва Тони Барбър.

Дипломати в София казаха, че нямат причини да се съмняват в лоялността на Радев към ЕС и НАТО и отбелязаха, че е естествено търсещите гласове български политици да ухажват значителния русофилски елемент на електората, пише "Файненшъл таймс".

Вестникът припомня изявлението на премиера Бойко Борисов, че в случай на победа на Радев на балотажа, той незабавно ще подаде оставка, което почти сигурно означава предсрочни парламентарни избори догодина.

Предсрочните избори са вероятни, не на последно място защото България ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС през януари 2018 г.. Тази роля е най-подходяща за правителство с нов електорален мандат, което има време да се подготви за европейските си отговорности, отбелязва "Файненшъл таймс".

Възможно усложнение при предсрочни избори е, че не се очертава нито ГЕРБ, нито социалистите да спечелят абсолютно мнозинство в следващия парламент. Тогава ще последват деликатни коалиционни преговори и ще се очаква от г-н Радев като президент да помогне за успешния им завършек.

Борисов обаче не се е предал. "Имаме реален шанс да спечелим балотажа. Но ако това не стане, правителството ще подаде оставка в понеделник сутринта", цитира думите му британският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъй е, да! Няма нужда да знае английски. Преводачите трябва да научат наизуст лексиката и лозунгите на евроГ-ейската идеология. Само трябва да уловят мисълта на Цецка на български, което пак е проблем, при липсата на логика в думите й.
21
4
 
39
 
! Отговори
Стига глупсти преди 7 години
Добре де, като гледам настройката на коментиращите тук всички подкрепяме и ще подкрепим Радев на балотажа, ама кой, м***мка@ му гласува за тая цеца, бре?!Все пак 22% хич не са малко за такава утрепк@?!
20
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак срам пред партньорите.Няма отърване от Тея ***. Ама няма отърване и от глупавии хора.Неделя атака от всички демократични хора. България в Европа и напредналия свят.
19
40
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво значение има дали знае английски? Важното е да знае руски, нали ще минаваме в руската орбита! Едно време тия дето знаеха английски, ги пращахме в Белене.
18
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Г-жа Цачева не владее английски, което може да е пречка в ролята на президента да е публичното лице на България пред външния свят. За разлика от нея г-н Радев говори свободно английски, немски и руски."Слагам дебела точка на темата
17
4
 
59
 
! Отговори
1616 преди 7 години
Струва ми се изключително не приветлива жена а какво остава да ни представя по света.Смятам за по представителен и с повече качества,че е нейният опонент в лицето на г-н Радев!
16
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко ша са опрай. Гарга на Гаро око не вади!Важното е турчин да не види власт! Визирам волен!
15
3
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Ааа оная е друга! И тя е Цеца ама Каравиетнамчева/Караянчева.
14
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да имаме втори Орбан в европа или втора Меркел ...българино ти избираш..........
13
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите прецакаха гербевата Мерилин Монро! Изгорила си партийния билет, вместо да го остави във фризера.
12
14
 
2
 
! Отговори
Rabat преди 7 години
Oficer, peshka, dama, oficer, peshka, peshka ...top...peshka, peshka....shah...mat
11
57
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Английският на Цачева е най-малкият проблем на България, истинският проблем е русофилството на Цачева и особено на Радев.
10
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знае и столицата на Виетнам- Пекин.
9
4
 
66
 
! Отговори
Стига глупости преди 7 години
При цАчева пробелм е това, че е проста, природно *** и всичко, което е изградила в характера си за толкова години е да бъде слагачка, нагаждачка и доносник... и не на последно място продажна душица!На такъв човек не му е нужен английски! На такъв човек не може да се даде власт на дипломат и президент - това е оксиморон, абсурд, немислимо...И аз пак питам - кои са тези извратеняци, които са гласували за това *** природно недоразумение, коя е тая майка, дето е изцвъкала тая гнус?!
8
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде мутри ОСТАВКА...дай да видим нещо друго, омрузна ми от ваще мутри !
7
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ли ще ни накаже Господ, ако Герб загуби изборите???????
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, единия генерал другия полицай! Какво лошо има в това нека управляват рамо до рамо!
5
67
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цачева не знае английски, но Радев няма проблем с турският, още повече, че ДПС вече му дават спешни уроци по турски метани.Защото няма как да го подкрепят на втори тур без той да им се отблагодари с нещо.
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато си тръгват отвратените от вас,оставате само вие-отвратителните.
3
6
 
74
 
! Отговори
Герб избирател преди 7 години
При Цачева проблема е външния вид, общата ниска култура и принадлежноста към третия пол. Всичко останало е перфектно. Но ние и така си я харесваме, в Столипиново не сме претенциозни.