Клинтън или Тръмп? Америка се прецака!

Когото и да изберат американците, нацията е по-разделена от всякога
Обновена: 8 ное 2016 10:10 | 8 ное 2016 10:00, Виктория Тошкова
8
Клинтън или Тръмп? Америка се прецака!
снимка: Ройтерс

Политиката, казват, е мръсна работа. Дали това е така, или не, е отделен въпрос, но всеки, който избере политическото поприще, трябва да знае, че ще се сблъска с най-различно отношение от страна на избиратели, колеги, врагове. Във всеки един момент той трябва да е готов да бъде обичан, мразен, обиждан, боготворен, осмиван...

След броени часове народът на САЩ ще трябва да направи своя пореден, макар и този път доста труден, избор: да избере президент, който повечето американци мразят или да избере президент, който всички останали страни мразят. Е, добре, най-малкото скришно му се присмиват.

И макар изходът от изборите да остава заплетен няколко дни преди тях, едно е ясно – можем да кажем със сигурност, че Америка се прецака. О, простете, ако трябва да използваме по-допустимите евфемизми, то ще кажем, че САЩ ще излязат от тези избори в политически много по-слаба позиция. А това може да се отрази и в икономически, а и във военен аспект.

Обещанията на Доналд Тръмп в предизборната му кампания включват какви ли не идеи: от увеличаване на доходите при същевременното намаляване на данъците (това не е ли икономически оксиморон?), до силно протекционистки мерки, антиимигрантски политики, за които неясно как ще се отразят на отношенията с трети страни, например Мексико.

Твърде възможно е тази реторика да е просто част от предизборните бръщолевения, с които Тръмп иска да спечели на своя страна почувствалите се пренебрегнати и изолирани от управленците американци. Дори и една малка част от тях да бъдат изпълнени обаче, това ще постави САЩ в много по-неизгодна позиция, ще направи страната по-слаба и вероятно ще ѝ отнеме първото място сред световните икономически лидери.

Какво се случва, ако Клинтън спечели? Демократът ще има настроени срещу себе си десетки милиони сънародници, които вярват, че тя трябва е за затвора, независимо дали е използвала частен сървър за изпращане на поверителни документи в качеството си на държавен секретар, или не е.

Никой не иска лидерът на държавата му да бъде уличен в лъжа и реномето му пред международната общност да е ударено още преди да встъпи в длъжност. Никой не иска лидер, на който нямаш доверие, защото как тогава ще си убеден, че политиките, които се опитва да наложи са в интерес на народа и на теб като личност. И никой не иска четири години да бъде на тръни дали президентът му междувременно не нарушава закона и не излага на заплаха вътрешната сигурност.

Но според американския журналист Ерик Холзи цялата история с частния сървър „е изключително преувеличена. Тя има реално въздействие, защото е свързана с представите, че семейство Клинтън са неблагонадеждни, идея, налагана от републиканската партия още от 90-те години“.

Проф. д-р Румен Генов, преподавател в Нов български университет, подкрепя това мнение: „Това едва ли е такова ужасно престъпление, че тя да бъде тикната в затвор, както заплашва Тръмп, а последните години след Wikileaks и Едуард Сноудън едва може да има огромно учудване и възмущение“, каза той пред Investor.bg.

Театърът обаче все пак не свършва дотук. В света на американската трагикомедия катастрофална загуба за Тръмп може да не означава просто един личен провал, а да завлече със себе си и републиканското мнозинство в Сената и Конгреса. В този сценарий Клинтън би имала две години време преди следващите избори за Конгрес, през които да работи по-спокойно за инфраструктурата и преди всичко промяна в баланса на Върховния съд – огромни предизвикателства за нея. Но 40% от американците ще са на другия полюс и ще чувстват срещу себе си едно изключително враждебно правителство.

По-вероятно е Клинтън да бъде избрана за президент и да има срещу себе си враждебен Конгрес, а може би и Сенат. Това ще представлява истинска яростна безизходица. Може да станем свидетели на опити за заобикаляне на Конгреса от страна на редица регулации, което би наляло масло в усещането, че Клинтън е нелегитимен президент.

В такъв случай – с вързани ръце у дома, тя ще бъде по-слаба и при налагането на политиката си в чужбина. По-трудно ще може да поема рисковани ходове, да се застъпва за свободната търговия и силно да отблъсква предизвикателствата от страна на Китай и Русия. Това значи, че ролята на САЩ на глобално ниво ще е по-слаба.

Продължението четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
dio преди 7 години
Ако данъците са високи и ги намалим така се дигат доходите на хората в частния сектор . Това е при функционираща пазарна икономика. Ако всички са хрантутници на държавата тогава искат повишаване на данъците. на бизнеса му остава да ходи другаде Погледнете Гърция. високи данъци- малко бизнес -няма доходи от данъци (това не е ли икономически оксиморон?)
4
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Абе къзъм времее вече да оставиш политиката ида се захванеш с тенжерите ,*** и палавият си съпруг.Остави Америка на по младите.Това от дедо.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка прецака цял свят.Живеят се екстра на гърба на стара Европа. Хич не ги мисля.Който и да дойде пак ние ще го отнесем, нали си имаме началници - я от Брюксел, я от Вашингтон.
2
4
 
30
 
! Отговори
шанс за промяна преди 7 години
Ако американците изберат Доналд Тръмп, ще имат шанс за промяна. Ако изберат Хитлъри Клинтън, тя ще продължи тотално провалилата се разбойническа политика на Обамата.
1
2
 
18
 
! Отговори
все сме с в кюпа преди 7 години
Който и да изберат хамериканците, ще трябва да рестартират икономиката си, а всички знаем как се рестартират големи икономики. Нашите земи ще играят ролята на дефибрилатора.