Руснаци, бразилци, българи... и те искат Тръмп

Вотът стана причина за нестандартно проучване и отвъд океана
10 ное 2016 19:25,
54
Руснаци, бразилци, българи... и те искат Тръмп
Снимка: bgonair.bg

Светът си избра президент на САЩ още преди официалното оповестяване на резултатите в Америка. Интересът на отделните държави към политическите реалности отвъд Океана стана причина за интересен проект.

Поради тази причина холандците Артър вант Хууг и Филидор Виесе решават да се заемат с възникнал като на шега проект. Двамата графични дизайнери създават интернет сайт с глобален достъп, на който задават един кратък и ясен въпрос: Кого би избрал светът за президент на САЩ?

Целта на това нетрадиционно и съвсем непретендиращо за представителност изследване на общественото мнение е да се провери в кои държави и в коя точка на планетата хората са най-заинтересовани от изхода на битката за Белия дом. Затова Хууг и Виесе призовават всеки, желаещ да отдели минутка от времето си, да даде своя глас в този оспорван вот.

В гласуването са се включили близо 440 000 души от почти всички точки на планетата. Само час преди отварянето на избирателните секции в САЩ общият резултат от вота показва солидна преднина за кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Милиардерът взема първото място с 56%. Основният му опонент - кандидатът на демократите Хилари Клинтън, изостава с цели 10% и взема само 44 на сто от гласовете.

Проучването на двамата холандци показва, че магнатът с политически амбиции е предпочитан американски президент за американците, руснаците, бразилците, сърбите и македонците. Тръмп е подходящ за държавен глава и според 75% от българите, взели участие в този вот. Популярността на републиканеца се простира над по-голямата част от Близкия изток, Африка и дори отдалечения Сибир.

За Хилари Клинтън биха гласували в Канада, Китай, Индия, Украйна, Румъния. За нея биха гласували и в Албания, Иран, Пакистан и Япония. Популярността на бившата първа дама е най-голяма в Южна Америка, както и в Мексико.

Разбира се, в някои държави като Египет, Либия, Хаити и Малави двамата кандидати са с изравнени позиции. В тези страни обаче броят на гласувалите е твърде малък, за да окаже някакво влияние на общия резултат.

При внимателно вглеждане в резултатите става ясно, че най-активно са гласували американците, канадците, бразилците, руснаците и европейските граждани. Според данните на сайта и 921 българи са взели участие във вота.

Данните от гласуването не са представителна извадка и са получени на база доброволно желание за участие, свободно време, достъп до интернет, напомнят създателите на проекта.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
16
 
! Отговори
Додо преди 7 години
" ... в САЩ общият резултат от вота показва солидна преднина за кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Милиардерът взема първото място с 56%. .."МАЙМУНКИИИ, още от Февруари месец насам като пишех, че Тръмп води и ще победи ме триехте и банвахте! До деня на изборите преписвахте толеристките статистики и проучвания на Гардиън, БиБиСи, СиЕнЕн и т.н. марксистки и ислямофашистки сорocoидни и соросоплатени медии! Сега обаче, като ВИДЕХТЕ, че Тръмп размаза Клинтън и веднага се подложихте! Морал??
19
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 5-6 форумни деббилла от тукашната шшорошшка клика са против Тръмп. Сега обаче като им спрат грантовете и те мигом ще го заобичат. Щото са продажни въртиопашки на повикване.
18
3
 
12
 
! Отговори
БайГаня преди 7 години
Българите постоянно се тупат по гърдите на 2 ракии и викат ние сме най-умни, а сме на дъното май-излиза ,че сме най-прости.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
981 нашенци са разбрали за сайта на световноизвестните на баба им "дизайнери", влезли са баш в деня на изборите и са гласували за Тръмп.Честен кръст. Няма лъжа, няма измама. Закле'ам се.
16
2
 
26
 
! Отговори
Бай Йордан от Сливен преди 7 години
А че цяла Европа барабар с Англията също са за Тръмп що не пише в статията? А?Просто питам.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми дайте линк към сайта ве некадърни журналисти
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V amerika se zadava amerikanska prolet, na vsqkade paleji protesti....... No po mediite nito dyma !!!!!!!! Za6to ?????
13
1
 
5
 
! Отговори
ууу преди 7 години
До Анонимен 10 .... и тези с прогресираща деменция ...
12
21
 
7
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
Каквото направи Рейган со Советскиот саюз, тово ке стори и Тръмп си Россията!
11
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гладните руснаци изпаднаха в делириум като разбраха ,че Тръмп печели.Каква жалка картина а уж санкциите не им се отразявали,отразиха им се и то доста ОТРЕЗВВАЩО,удариха дъното да се радват като малки деца за избора на президент в държавата която ги мачка,започнаха да придобиват робско и скотско мислене.Тръмп няма да ги нахрани колкото и да му пляска
10
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хилъри, запази място в старческия дом за наша Цеца.
9
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само хората от малцинствата и тези с различна cекcyалнa ориентация са за бабите цачева и хилъри!
8
0
 
9
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 5 западнонекъФАко беше обратното дали щеше напишеш ,че системата им е глупава или гроздето е кисело ,а ?
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз виждам и почти цяла Европа да подкрепя избирането на Тръмп както и България.
6
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците искат Тръмп хахаха а Путин продават ли го или го подаряват?
5
24
 
6
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Хилъри Клинтън имаше повече гласове от доналд, но избирателната система на САЩ е глупава!
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВИЕ В КАТУНА СТЕ ПО-УМНИ НАЛИ?ЗАТОВА ВАШИЯ ПЪРВИ ЗВЪНЯ НА ТРЪМП ДА МУ ЧЕСТИТИ
3
3
 
32
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ха-ха до оня ден плюехте срещу него ,а сега се надпреварвате да се навеждате и между другото що не покажете една карта на България да се види колко искат стрина Цецка или нямате опорни точки.
2
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ТРЪМП ИЛИ ПОНЕ ЦАЧЕВА, НО НЕ ИСКАТ БСП СТАНИШЕВ-РАДЕВ
1
36
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Общо взето глупавата част от света.