Време е да се простим с досегашната Америка

ДВ: С Тръмп начело ще изживеем края на една ера
10 ное 2016 16:52, Елка Василева
87
Време е да се простим с досегашната Америка
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Почти никой не го вярваше, но вече е факт: следващият президент на САЩ се казва Доналд Тръмп. С него начело на Америка ще изживеем края на една ера, предупреждава в коментара си за Дойче веле Барбара Везел.

Никой от нас не знае какво можем да очакваме от Доналд Тръмп. Но начинът, по който протече предизборната му кампания, навежда на мисълта, че навярно ни очакват предимно лоши неща. Защото много от посланията и заявките на Тръмп, поднесени в типичния за него хаотичен стил, са против интересите на Европа.

Тръмп поставя под въпрос НАТО, възхищава се на Путин, дискриминира мигрантите и се зарича да скъса на парчета споразуменията за свободна търговия. Списъкът със заканите му е дълъг и към този момент не можем да знаем кои от тях ще изпълни. Тази неизвестност е плашеща. И много опасна. Имало е всякакви американски президенти, но никой друг не е успявал да посее толкова много страх в сърцата на съюзниците си.

Краят на либералната демокрация

Резултатът от изборите в Америка се усеща като края на една ера. Една епоха, в която трансатлантическите отношения - с всичките им плюсове и минуси - бяха най-важният стабилизиращ фактор в световната политика. Ако Тръмп сега се поддаде на изолационистичните си импулси, това може да предизвика истинска буря в глобалната търговия. Може да се разпадне и партньорството в областта на политиката за сигурност, което в продължение на десетилетия закриляше Запада. А ако Тръмп се доближи до Путин, ще се промени и глобалното равновесие на силите.

Възходът на Тръмп може да се разглежда и като предвестник на края на либералната демокрация - такава, каквато я познаваме днес. Той може да се превърне в катализатор за възхода на дяснопопулистките движения в Европа. А като се замислим кой и как управлява в Турция, кой и как управлява в Русия, в Северна Корея, на Филипините, глобалният политически ландшафт изглежда наистина страшно.

Гудбай, Америка!

Но дори и да приемем, че най-лошите сценарии няма да се сбъднат, шокът, предизвикан от тази толкова мръсна предизборна битка, е заседнал дълбоко. Това е краят на "американската мечта", на посланията на Боб Дилън, Сюзън Зонтаг, Робърт Редфорд и всички други либерални герои. Всичко това беше погребано от злостната реторика на Доналд Тръмп, когото запомнихме най-вече с неговия сексизъм, с неговия расизъм, с лъжите и гнева му. Време е да се простим с тази Америка, която познаваме. И която до вчера обичахме.

Светът стана по-опасен и по-непредвидим. Доналд Тръмп може да ни осигури достатъчно материал за сбъдването на най-лошите ни кошмари. С него начело на Америка лесно бихме могли да се върнем в Средновековието. Остава ни само да се надяваме, че най-лошото все пак няма да се случи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До ognyanzПолитиката на САЩ не се формира само от президента. В някои случаи Сената и Конгреса имат по-голяма власт от него. Така че най-лошите сценарии, от които сега се паникьосват германците, със сигурност няма да се случат. Тези, които наистина определят политиката на САЩ са в сянка и много рядко излизат в светлината на прожекторите.АБЕ И В ТУРЦИЯ ПРЕЗИТЕНТЪТ НЯМАШЕ ПЪЛНА ВЛАСТ ,НО ВИДЯ ЛИ КАКВО СЕ СЛУЧИ ?!ДОРИ СЕ ОТНЕ ПРАВОТО НА АРМИЯТА ДА СЕ НАМЕСВА КОГАТО ИМА ЗАПЛАХА ОТ РАДИКАЛЕН ИСЛ
40
4
 
17
 
! Отговори
Българин по света преди 7 години
Госпожо Василева, вие "либералните демократи" може би обичахте Америка каквато беше до вчера но целия арабски свят мрази Америка. Европейски граждани станаха жертва на тази омраза. Повече от милион мигранти дойдоха в Европа без някой да се интересува какви са и защо са без документи обаче задължително с Iphone.Най-лошите ви кошмари вече се сбъдват. Постепенно Европа се връща към средновековието заради толерантността си към една религия, която не е мръднала и с един милиметър от Средновековието.
39
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Политиката на САЩ не се формира само от президента. В някои случаи Сената и Конгреса имат по-голяма власт от него. Така че най-лошите сценарии, от които сега се паникьосват германците, със сигурност няма да се случат. Тези, които наистина определят политиката на САЩ са в сянка и много рядко излизат в светлината на прожекторите. Знаменателен такъв случай беше аферата "Наркотик-пари-контри" от времето на Рейгън. Намесиса се "особено влиятелни приятели на президента". Изгърмя дребен бушон - п. Норт
38
9
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 7 години
До Анонимен"Скоро видях видео на Хилари която се смее като психопатка като и казват че Кадафи е убит." - а ти и другите слуги на Владимир Късокракий сигурно сте ревали 2 седмици, че е убит вожда, заразявал децата на собствената си страна със СПИН. Шампанско е трябвало да отвориш тиквуне, не да цивриш !
37
15
 
7
 
! Отговори
вера преди 7 години
И аз съм убедена, че американците ще съжаляват за избора си. Ние също ще съжаляваме. Съжалявам, че не им оставиха избор. Съжалявам, че трябваше да избират между тези двамата и избраха непознатото зло пред познатото с надеждата, че ще е по-малкото зло. Мисля, че ги изиграха и че сгрешиха. Съжалявам и за останалата част от човечеството, на които ни е отредено да сме само наблюдатели на собствената си гибел.
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много реване против него от продажните медий, не спряха да плашат хората какво щяло да стане. С Хилари светът щеше да цъфне. Като гледам с Обама колко много се подобри. Стига глупости. Скоро видях видео на Хилари която се смее като психопатка като и казват че Кадафи е убит. Нейната политика щеше да е същата. Е няма да стане, искаше и се да настигне мъжа си, но някой друг път.
35
2
 
8
 
! Отговори
вера преди 7 години
Зелка Василева /пиша "Зелка", поради липса на избор, знаете - цензура/, добре, че е написала от къде е преписвала. Иначе това, дето до вчера всички сме обичали Америка ме довърши.Колкото до равновесието на силите - пак глупости. Германците изпаднаха наистина в шок от това, че ако Русия и САЩ не са в Студена война, вече няма да могат послушно да припкат като паленца в краката на "Америка". Те обичат да ги командват.
34
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 7 години
До АнонименПрактиката и животът на Тръмп са олицетворение на този принцип. Всичко пази за себе си и данъци не плаща. Хора, събудете се не вярвайте на голи думи а погледнете назад във времето и вижте цялата история Тръмп.
33
10
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ТРЪМП ЩЯЛ ДА ПРЕКРАТИ ТЪРГОВИЯТА С ЕВРОПА ?! Е ЩОМ СМЯТА ,ЧЕ ТОВА ЩЕ Е В ПОЛЗА НА САЩ ,ДОБРЕ ! мИСЛЯ ,ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК СЕ Е САМОЗАБРАВИЛ КАКТО ПУТИН ,ЕРДОГАН И АСАД , НО И АМЕРИКАНЦИТЕ СА ЧУКНАТИ В ГЛАВАТА ЩОМ АМЕРИКАНСКИЯТ НАРОД ГО ИЗБРА ВЪПРЕКИ ,ЧЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ТРЪМП ЯСНО ДОКАЗВАШЕ ,ЧЕ НЕ Е ДОБРЕ С ГЛАВАТА ! УБЕДЕН СЪМ ,ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ ЗА ИЗБОРА СИ !
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Тръмп или с Клинтън, Америка не може повече да е същата. В момента върви бясно прибиране на индустрията от Китай обратно в САЩ и при това на ново роботизирано ниво. Просто роботната революция беше отложена с няколко години посредством евтиното китайско роботче, надутите енергоресурси и източването на Европа в посока Русия, Китай и САЩ. Е, това приключи, няма вече потенциал. Няма и повече място за работническа класа. И започнаха безмислени революции на отчаянието.
31
8
 
8
 
! Отговори
Moly преди 7 години
Хора, не мога да повярвам !: В английския електронен вестник MAIL ONLINE. днес са публикували голяма статия за баба Ванга и подробности за най -шокиращите й предсказания. Сред тях особено внимание е отделено на предсказанието й че Барак Обама щял да бъде първият чернокож президент на Щатите, но и ПОСЛЕДЕН американски ПРЕЗИДЕНТ!! Те се чудят какво е имала предвид с думите, че Обама ще е последният американски президент!! И още била казала, че мюсюлманите ще наложат халифат в Европа около 2040 г., с център... ......Рим!!!! Нещо, което вече според мен се случва. Който иска, да прочете статията
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Барбара Везел мижитурка пишещй за хонорар това, което е наредят.
29
6
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Умишлено ли пропускате сините приватизатори който ограбиха милиарди?. Бойко милиардера и него го пропуската, да не сте от софийски евроатлантици. Първанов не е милионер, може да сте сигурен.
28
2
 
22
 
! Отговори
..... преди 7 години
Да живее промяната. Да се спрат войнити .Да си ходят бежанците.да си пием спокоино ракиите .... хах.
27
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DW. Най гнусната продажна медия. Вече никой не я чете. DW,БХК, Отровено общество, Америка за Балгария са едно и също нещо. Чудя се колко ли трябва да си изпаднал, че да работиш за такива организации в чиито каузи ти самия не вярваш.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако и тоя излезе либераст...Колко мигранта от Афганистан и Африка ще му разпределят от Брюксел според Вас?
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плашешта е антитръмп компанията. Някакси неестествено мотивирано се говори против Русия и неестествено мотивирано се защитават имигрантите. Има нещо много гнило в Америка. Чак намирисва. Поне по-добре да се прикриват.
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мнооого oвчa статия от "Oвча мисъл". Абсолютна глупост за Тръмп, че се възхищава на Путин. Тръмп е бизнесмен, а Путин офицер. Пълни небивалици нахвърляни без логика, целящи очерняне и демонизирането му. Тръмп може и да не е най-добрият избор на американците, но нима Хилари е? Дойче Зеле да си отглеждат -станските бебета и да мълчат, че им знаем и на тях нааканите ***.
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, г-жо Василева, може би вашият лидер, г-н Сорос, не е очарован от събитията, но както и да тръбите спуснатите Ви тези, светът започва да става все по неудобно място за протагонистите на престъпния либерализъм. Извънсистемният Тръмп дори си няма представа, какви ветрове го довеяха на поста и би се уплашил от себе си, ако знаеше. Задава се краят на онази криеща се зад призиви за толерантност прослойка, изповядаща принципа на Адам Смит - всичко за нас, нищо за другите...
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идват лоши времена. За оня джипси василев и останалата свита от дежурни червеи.Ще го дyxaтe.