Хиляди поискаха оставката на южнокорейския президент

Корупционен скандал е причина за недоволството в Сеул
Обновена: 13 ное 2016 07:26 | 12 ное 2016 21:14, Анисия Иванова
14
Хиляди поискаха оставката на южнокорейския президент

Стотици хиляди хора излязоха днес по улиците на южнокорейската столица Сеул, за да протестират срещу президента Пак Гън-хе и да настояват за оставката й, предадоха световните агенции.

Според организаторите на протеста в него са участвали близо един милион души. Според полицията в протеста са участвали 260 000 души. За реда в столицата се грижеха 25 000 полицаи, предаде Франс прес. Подобни протести имаше в редица други градове на страната. Планирани са и протести в 10 града зад граница, сред които САЩ и Германия, допълва ДПА.

Това са най-големите подобни антиправителствени демонстрации в страната за последните десетилетия, отбелязва агенцията.

В Сеул протестиращите носеха запалени свещи, скандираха антиправителствени лозунги и призоваваха Пак да се оттегли от власт и то незабавно. Протестиращите, сред които имаше и пенсионери, ученици, млади семейни двойки с малки деца, фермери и католически монахини, образно казано превзеха един от централните булеварди в столицата привечер местно време.

Това е третата подобна демонстрация срещу Пак Гън-хе, откакто избухна скандалът с нейна приближена, бъркала се в държавните дела и възползвала се от близостта си с президентката, за да иска пари от компании за свои лични цели. Пак Гън-хе призна грешката си и се извини на няколко пъти на сънародниците си, но това не успокои гнева им, отбелязва Ройтерс.

Напротив тези признания само засилиха възмущението им. Като израз на съжаление и опит за извинение Пак предложи на опозицията в парламента да работи с нея по съставяне и на ново правителство на националното единство и да се откаже от някои от правомощията си, но това също не успокои кризата, допълва агенцията.

Ако Пак Гън-хе подаде оставка, то в срок от 60 дни трябва да се произведат нови избори, припомня Асошиейтед прес.

Срещу нейната приближена Чхуе Сун-сил, която е в основата на скандала, започна разследване. Тя беше арестувана, както и двама президентски сътрудници, помогнали й да се меси в правителствените решения и да натрупа незаконно богатство за сметка на южнокорейски компании. Прокурорите по случая имат срок до 20 ноември, за да повдигнат официални обвинения срещу Чхуе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
4
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
А те какво очакват от жена президент!?
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tия не са комунисти, що правят такива неща? Или и експорната демокрация страда от същите болести!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мамата им и политици,в цял свят са едни и същи,сякаш един .... ги е правил,всички ли се променяме така,като влезем във властта,това май е като наркоманията.Властта трябва да се ограничи,един човек не трябва да има такива права,за всеки важен и стойностен проект - референдум,властта трябва да е у хората
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корейската Хума Абедин
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките корейци, добре че при нас съдебната реферма приключи (верно,каза го една от Китай), добре че при нас нема корупция (верно, щото ако имаше щеха, да ги хванат, щом нема хванати, значи нема корупция).
5
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и тя и тръмп ще си дадат оставките :D
4
1
 
13
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
У нас пък е осъден само Митьо Очите. Притискането на фирми си е запазена марка и сие нещо естествено! Нали е така, Буда. Иначе защо ние цялата власт?
3
3
 
21
 
! Отговори
Дедо Уйчо преди 7 години
А Пак Гън Борисов си прави квото си иска и е недосегаем! Даже му викат Буда - говорител на Бог!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние ,кога ???
1
3
 
19
 
! Отговори
Абориген преди 7 години
Също като в България и там хората като са недоволни протестират и се съдят министри президенти и прочие ! Добре са се поучили от нас