Колумбия и ФАРК подписаха нова версия на мирното споразумение

Не е ясно дали новият документ също ще бъде гласуван на референдум
13 ное 2016 09:38, Елка Василева
1
Колумбия и ФАРК подписаха нова версия на мирното споразумение
Снимка: Reuters

Колумбийското правителство и Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) подписаха нова, променена версия на мирното споразумение, след като колумбийските гласоподаватели отхвърлиха предишното споразумение на референдум, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Ръководителят на правителствената делегация на преговорите Умберто де ла Кайе заяви, че той и ръководителят на делегацията на ФАРК Лусиано Марин, с псевдоним Иван Маркес, са подписали в Куба споразумението, целящо да сложи край на конфликта, отнел живота на над 220 000 души. Все още не е известно дали новото споразумение също ще бъде гласувано на референдум, отбелязва АП.

Още по темата

ФАРК и колумбийският президент Хуан Мануел Сантос подписаха предишната версия на мирното споразумение на 26 септември. На 2 октомври обаче гласоподавателите го отхвърлиха със само 55 000 гласа.

Преговорите по новото споразумение са били интензивни, увери Де ла Кайе. "Работихме 15 дни и нощи, за да постигнем това ново споразумение", подчерта той.

"Новото споразумение трябва да стане компромис за всички колумбийци", се казва в изявлението на преговарящите, цитирано от АФП.

Първоначалното споразумение предвиждаше ФАРК да сложи оръжието и да стане политическа партия, но гласувалите против него, водени от бившия президент Алваро Урибе, искат по-строги санкции за бившите партизани.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери поздрави колумбийското правителство за подписването на преразгледаното мирно споразумение. "Президентът Сантос и неговата делегация на преговорите, противниците на предишното споразумение и другите важни представители на колумбийското общество заслужават похвала за участието във важния национален диалог при взаимно уважение, последвал след референдума", подчертава Кери, цитиран от ТАСС.

Той отбелязва, че новото споразумение е постигнато след многочасови преговори на противниците и привържениците на предишното споразумение и предупреждава, че "след 52 години война нито едно мирно споразумение не може да устройва всички".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
И в България трябва да има революционно движение! Главна цел - смърт за корумпирани полицаи, депутати, министри и съдии!