Венецуела напълни магазините със стоки, но безбожно скъпи

Стотици хиляди се редят на опашките пред супермаркетите
15 ное 2016 08:44, Елка Василева
16
Венецуела напълни магазините със стоки, но безбожно скъпи
Снимка: Reuters

Приключвайки една година на икономическа криза, през която много венецуелци гладуваха, социалистическото правителство в страната наводни магазините с продукти преди Коледа на цени, които повечето хора не могат да си позволят, информира Ройтерс.

Хиляди контейнери с празнични храни и играчки пътуват към страната, казват властите, и макар рафтовете в супермаркетите да изглеждат по-пълни, цените са абсурдно високи за хора, които печелят под сто долара месечно според валутния курс на черния пазар.

Една опаковка от 1 килограм и 800 грама мляко на прах струва еквивалента на 20 долара в Каракас, изчислено според курса на черния пазар. Това се равнява на над двуседмичен труд при минималната венецуелска заплата.

Страната преживява големи икономически и социални проблеми, тъй като десетилетие и половина валутен контрол, контрол на цените и ниските цени на петрола оставиха правителството и компаниите без достатъчно твърда валута за внос на стоки.

Това означава, че в супермаркетите няма основи продукти като ориз и пилешко, да не говорим за коледни подаръци.

Стотици хиляди хора се редят на опашките пред супермаркетите с регулирани стоки, но много от тях остават разочаровани. Президентът Николас Мадуро обяснява проблемите с "икономическа война", водена срещу страната, и неговото правителство обеща, че предлагането ще бъде достатъчни през декември.

Местната валута боливар поевтиня с около 40 процента спрямо долара на черния пазар само през миналия месец. Един долар се разменя срещу близо 1900 боливара на улицата. Официалният курс е 10 боливара за един долар.

Това означава, че вносителите, внасящи стоки на черния пазар, плащат дори още повече и прехвърлят тези разходи на клиентите, подхранвайки инфлацията, която според Международния валутен фонд догодина ще надхвърли 2000 процента.

Гневът расте и стотици хиляди хора протестираха през последните седмици с надеждата за промяна. Някои обаче са доволни.

По-добре е, че поне можем малко да празнуваме на фона на всички тези проблеми, поне децата, казва Карина Мора, излизайки от супермаркет в центъра на Каракас с двете си деца. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Венецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Томас Мор преди 7 години
Венецуела преживява големи икономически и социални проблеми, но важното е че призна анексията на Крим.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"магазините със стоки, но безбожно скъпи" - ми то като у нас бе! Ако бяха евтини, статията щеше да е що не е свободен пазар! - бе на тия медии не мож им угодиш!
10
4
 
1
 
! Отговори
хахахахаха преди 7 години
До Анонименче то тука си е бетер Северна Корея ве....а в Русия пукали като бълХарчета гейбери не вземат-само в ЕС ги вземат за слуги на минимална надница
9
0
 
8
 
! Отговори
хахахахаха преди 7 години
келешчета,не трийте коментарии,нали има свобода на словото???????или само едно може да се пише???
8
1
 
7
 
! Отговори
NEANONIMEN преди 7 години
До anonimenЪхъ ама не баш цена на едро $80 за 0,5т.Значи в България с една минимална заплата ще купуш повече от тон сухо мляко а в социалистическа Венецуела с една заплата(явно СРЕДНА) ще купиш няколко килограма.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки народ си заслужава гаврите, лошо, но е факт.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и бате Фидел пусна френски коли в Куба по 200 000 евра. и каза - купувайте де.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само комунистите могат да кажат на черното - бяло.., нагли до безобразие. А що децата ви не живеят в Русия а? Или в С Корея?
4
8
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
че в БГ сухо мляко пакетче от 50 гр е 1 лв.Горе- долу колкото във Венецуела
3
4
 
18
 
! Отговори
стар виц преди 7 години
Отива един дядо на фурната, плаща всички закуски и казва на фурнажията да ги дава без пари - започва блъскане, псуване, безредици идва милицията , за да изясни случващото се и нашия човек казва :"Преди да умра исках да видя как ще се живее при комунизма. "- точно как-то във Венецуела, никой не ще да работи и всички като животни чакат на хранилката.
2
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесата на социализма.......
1
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекрасният комунизъм в действие...