Ердоган с нова заплаха - удължава извънредното положение

Европа да се въздържа да поучава Турция за бежанците, призова пък Юнкер
Обновена: 27 ное 2016 08:01 | 26 ное 2016 20:30, Веселина Йорданова
130
Ердоган с нова заплаха - удължава извънредното положение

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган загатна днес, че извънредното положение в Турция, чийто срок изтича през януари, може да бъде продължено с още 3 месеца, предаде ДПА.

В съответствие с извънредните укази, издадени в Турция след опита за преврат през юли, бяха отстранени от длъжност около 75 000 държавни служители и служители на силите за сигурност, а 37 000 бяха арестувани. Стотици организации и медии бяха закрити.

Чистката в Турция засегна не само привържениците на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятани за организатори на преврата, но и по-широката опозиция. Десет депутати от прокюрдската Демократична партия на народите и над 120 журналисти също бяха изпратени зад решетките.

Това предизвика остра реакция в Европа, а Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. В отговор Ердоган заплаши, че ще отвори границите и ще пусне мигрантите да нахлуят в Европа, като обвини европейските правителства и институции, че подкрепят тероризма.

"Може би то (извънредното положение) ще бъде продължено с още 3 месеца. Вас какво ви засяга", каза Ердоган в коментар за извънредното положение, предназначен за ЕС.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа трябва да се въздържа да поучава Турция по въпроса за мигрантите, съобщава "Хюриет дейли нюз".

В предаване на Евронюз Юнкер напомни, че Турция е отворила вратите си за над три милиона бежанци и заедно с Йордания и Ливан е направила повече от това, което е сторил Европейският съюз.

"Турция е много важен съюзник и това не е само заради кризата с бежанците. Разбира се, налице е очевидният факт, че Турция е приютила над три милиона бежанци, което Европа не можа да направи. Ето защо искам Европа да се въздържа да поучава Турция в това отношение. Турция заедно с другите съседни страни Йордания и Ливан, е направила повече от Европа. Така че, когато говори по въпроса, човек трябва да бъде сдържан", заяви Юнкер.

Запитан за преговорите на Анкара за присъединяване към ЕС , Юнкер каза, че "истинският въпрос, който трябва да бъде зададен, е: Иска ли Турция да се съобрази с всички критерии, необходими, за да стане членка на ЕС?".

Не мисля, че Турция си задава този въпрос. И понеже този въпрос не се задава, няма и отговор на него, каза още председателят на ЕК.

Ердоган остро критикува вчера гласуването в Европейския парламент в четвъртък на резолюция, препоръчваща временно замразяване на преговорите за присъединяване с Анкара.

Ройтерс цитира днес друго интервю на Юнкер за белгийския в. "Либр Белжик", в което той посочва, че Турция трябва да обърне внимание на предупрежденията на ЕС относно преговорите за членство и да извърши реформите, изисквани от блока.

По думите на Юнкер вотът в ЕП за замразяване на преговорите с Анкара не бива да бъде подценяван, защото макар и да не е обвързващ, "той ще предизвика въздействие в столиците" на страните от ЕС, които решават за членството.

Пред "Либр Белжик" Юнкер отхвърли заплахите на Ердоган за прекратяване на споразумението за възпиране на миграционния поток към Европа. Той насърчи Ердоган да извърши необходимите реформи, като започне с цялостна промяна на антитерористичното законодателство, ако желае турските граждани да получат право на безвизови пътувания в ЕС.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
7
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 7 години
Турците имат история .Не знам защо куцо и сакато коментира и предрича ?Ердоган е чорбаджия , даже Султан . Той коля и беси , ще дойде друг Султан и ще го обеси или заколя .Това са особености на турската политика .
41
3
 
13
 
! Отговори
ама ЕП НАИСТИНА КЛЕК преди 7 години
АМА ЕП НАИСТИНА КЛЕКНА ПРЕД ЕРДОГАН. УЖКИМ НЕЗНАМ СИ КАКВИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ ИЗПОВЯДВАХА, АМА СЕ ОКАЗА ЧЕ НЕ БИЛО ТАКА. ЦИТАТ-Междувременнопредседателят наЕвропейската комисияЖан-Клод Юнкер заяви,че Европа трябва да севъздържа да поучаваТурция по въпроса замигрантите.АЛООО ЕП КАКВО СТАНА С ГЛУПОСТИТЕ Т.Н. ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ А ?
40
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция става все по пасна за ЕС. Толкова много опасна, че ЕС трябва да обмисли възможността на една военна операция на територията на Турция с цел ликвидиране Ердоган и негови деструктивни сили._____И като как си я представяш тази операция? С чии въоръжени сили на ЕС? Че нали ако аскера тръгне този път няма да се спре до Виена. Нали освен милионната турска армия ще се активизира и поне още толкова в самата ЕС.
39
5
 
7
 
! Отговори
до 51 преди 7 години
Ама ти не разбра ли,че цялата постановка беше за да може генералисимусът да се появи на бял кон с два камиона пехотинци и да въдвори ред.Не ти ли стана ясно,че цялата работа е подработена предварително,особено след като се разбра ,че на полицайте им е заповядано да не реагират в случай на агресия от страна на тия ***.Освен тва така нареченият бежански център от затворен тип няма ограда а само няколко души охрана които дори и с картечници ще са безсилни срещу 3000 ***.
38
10
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Ердоган не е добре с главата и никакво извънредно положение няма да промени това. Това, което прави му докара толкова много врагове, че скоро Турция ще разцепи като презряла диня.
37
9
 
11
 
! Отговори
снайпера преди 7 години
Да пусне и един милион ако иска, този ли *** ще ни държи в шах бе?!
36
5
 
10
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
Знам, че да си турчин е диагноза, но ердоган грузинец или арменец е повече?
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото за нас като членове на ЕС е, че в момента геостратегическите интереси на Русия и Турция съвпадат и в случая са насочени срещу ЕС.
34
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като пусне бежанците хората ще се организират и ще ходят да ги бият.________Видяхме как 4-500 бежанци направиха за смях жандармерията, представи си 40-50 000 какво ще направят с гражданите които се организират да ги бият?
33
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция става все по пасна за ЕС. Толкова много опасна, че ЕС трябва да обмисли възможността на една военна операция на територията на Турция с цел ликвидиране Ердоган и негови деструктивни сили. Италия, Франция, Германия, Австрия, Унгария и т.н. имат необходимото модерно въоръжение за това да бъде извършено бързо и ефективно. Ердоган трябва да промени начина с който се държи. Самото съществуване на ЕС е под заплаха като и просперитет на европейските държави.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като пусне бежанците хората ще се организират и ще ходят да ги бият.Сега тук основен фактор са официалните власти.Ако са на страната на бежанците както обикновено нещата вървят към някакъв вид граждански войни.Говоря за Европа щото тука отдавна всичко е подкупено куки,митничари,граничари,политици и тн цяла България знае за "мишо арабина" и паспортното само дето няма официален ценоразпис.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Карадаиъ:Демокрацията е в опасност.Има отстъпления от евроатлантическите ценности.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------Важи за Турция, обаче!
30
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция винаги в подходящия момент е имала най-подходящият политик. Преди 100 години когато Турция е можела да загуби много е имала Ататюрк. Сега когато трябва да се материализират годините в тежък труд, направили останките от една империя една от водещите европейски икономики и първа натовска армия в Европа има нужда от Ердоган. Толкова е просто. Всяка епоха си има своите герои.
29
0
 
2
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Пол, що ме ядосваш бе момче...или момиче?!
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердо може да си прави гаргара с ЕС, а той и копче не може да му каже. Ердо ако пожелае ще му ташат и чесмалаците
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А извънредното положение у Франция как е? Продължава ли?
26
5
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ АТАТЮРКЧИЯ преди 7 години
До историкПО-ТОЧНО ИСЛЯМСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ПОДПИСВАТ СЕВЪРСКИЯТ ДОГОВОР С ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ,НО ТОЗИ ДОГОВОР СЕ ОТХВЪРЛЯ ОТ МЛАДОТУРЦИТЕ НАЧЕЛО С ВЕЛИКИЯТ МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК И ОРГАНИЗИРАТ СЪПРОТИВА КАКТО СРЕЩУ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ОТ ЕДНА СТРАНА ТАКА И СРЕЩУ ИСЛЯМСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ В ТУРСКОТО УПРАВЛЕНИЕ / НЕЩО КАТО КАКТО СЕГА ОПОЗИЦИЯТА СЕ БОРИ СРЕЩУ ЕРДОГАН И НЕГОВИТЕ ИСЛЯМСКИ ФАНАТИЦИ /
25
4
 
7
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
До ВасилевА тебе те завладяват Maнaфитe, и физически и психически.Агент...липсва!
24
2
 
4
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Споко , кво се плашите ? " Бихте " едно време Османската империя , ама на кукув ден , сега що да треперите от Ери ? И до 29 - Не вервай много на Нострадамус. Той и един обикновен хороскоп не е могъл да направи приживе.
23
4
 
5
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
До уплашенНе се бой, тоа ако е Антихриста значи аз съм марсианец!! Така че, спи си спокойно!