Папата се моли за Кастро, светът загубил герой и символ

Световните лидери изразиха съболезнования за кончината му
Обновена: 26 ное 2016 21:29 | 26 ное 2016 16:23, Веселина Йорданова
119
Папата се моли за Кастро, светът загубил герой и символ
Снимка: БТА, архив

Световните лидери изразиха съжаление за кончината на Кастро.

С кончината на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро светът загуби герой. Това заяви днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.

Още по темата
"Фидел Кастро беше една от историческите фигури на миналия век и олицетворение на Кубинската революция. Със смъртта на Фидел Кастро светът загуби човек, който беше герой за мнозина. Той промени курса на своята страна, а влиянието му излизаше много извън нейните предели. Фидел Кастро си остава една от революционните фигури на 20 век. За неговото наследство ще се произнесе историята", се казва в изявлението на Юнкер.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността и заместник-председател на ЕК Федерика Могерини заяви, че Кастро е историческа фигура и че европейско-кубинските отношения ще продължат да се подобряват.

Папа Франциск нарече новината за смъртта на лидера на кубинската революция Фидел Кастро "тъжна вест" и каза, че скърби и се моли душата му да намери покой, предаде Ройтерс.

Франциск е изразил съболезнованията си в послание на испански до брата на Фидел, президента Раул Кастро.
Папата се срещна с Фидел Кастро, когато миналата година бе на посещение в Куба. Кастро, който бе атеист, е получил кръщение като католик и е учил в училище, ръководено от ордена на йезуитите, член на който е Франциск, отбелязва Ройтерс.

Ембаргото срещу Куба трябва да бъде окончателно отменено. Това заяви днес френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

"Във връзка с кончината на Фидел Кастро искам още веднъж да подчертая, че ембаргото, нанасящо загуби на Куба, трябва да бъде окончателно отменено. На Куба трябва да бъдат предоставени перспективи за нейното бъдеще, да бъдат създадени необходимите условия за (търговски) обмен с тази страна, тогава тя ще стане пълноправен член на международната общност", заяви той. Оланд посочи, че Франция винаги се е отнасяла и ще се отнася с Куба като с истински партньор.

"Фидел Кастро винаги гордо е защитавал Куба от всякакъв външен натиск, в това число и от неблагоприятното въздействие на ембаргото върху неговата страна", каза френският президент. "Самият аз винаги съм казвал, че ембаргото срещу Куба представлява едностранно взето и недопустимо решение." Оланд заяви, че е необходимо окончателно да приключим с времената на Студената война, която е завършила навсякъде, но не и по отношение на Куба.

Френският премиер Манюел Валс заяви, че Кастро е пример за всички дейци на освободителни движения по света.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп изрази първата си реакция на смъртта на Фидел Кастро, като написа в Туитър само: "Фидел Кастро е мъртъв!", съобщи Ройтерс.

Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари, по време на предизборната си кампания заплаши да отмени мерките на президента Барак Обама за нормализиране на отношенията между САЩ и Куба, като се аргументира със загриженост за свободата на вероизповедание, предаде БТА.

Съболезнования за кончината на лидера на кубинската революция изрази и руският президент Владимир Путин, като отбеляза, че Кастро е станал символ на цяла епоха в най-новата световна история.

Бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов подчертава, че Кастро е "укрепил" своята държава по време на "най-тежката американска блокада".

Фидел Кастро ще живее вечно, заяви китайският президент Си Цзинпин по повод кончината на кубинския лидер. Китайският народ изгуби един добър и верен другар, подчерта Си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
4
 
! Отговори
Мир на душата му преди 7 години
Държавните глави изразиха почит към *** на Фидел - една от най-харизматичните личности на ХХ век. Само българският се е снишил. Може би защото нямаме нито държава, нито "глава"? Само разни тролчета подскачат в мрака.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
папата е лъжецватикана е СатанатаЗнам какво е Граал
77
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Някои човешки същества са много ***,след като избират президента си не по висшегласие.
76
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои човешки общества са много т.ъпи, след като им е кеф да ги управлява някой сатрап половин век.
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "Черен петък по Кубински! ЕГАТИ КЕФА!" КВО се хилиш ве хретин, всичко което ИМАШ е на кредит - без значение твой или на държавата.Реално сме по-бедни и от кубинците.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 97 Хитлер е убиец както и учениците му от запад.
73
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Черен петък по Кубински! ЕГАТИ КЕФА!
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитлер също беше герой за мнозина. Той също промени курса на своята страна и влиянието му излизаше далеч извън границите на Германия. Да се надяваме папата да се помоли и за него!
71
2
 
6
 
! Отговори
Кубинка преди 7 години
На кого ни оставяш бащице?
70
7
 
5
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Поредното заглавие на статия в стил "Близ -бг" . Къде по дяволите Папата е казал. че сатрапа Кастро е "герой и символ"??????? НИКЪДЕ!!! Ама от заглавието на статията се разбира точно обратното!! Близ-КОЙ-Рубли-Номер 2!!!
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Човешкото блато излизане . Тоз такъв , оня онакъв . Нито един праведен няма . Представям си как извънземните ни гледат отстрани и си умират от кеф и смях .
68
2
 
9
 
! Отговори
До 63 преди 7 години
- "познавам един кубинец"- "избягалите са 7 милиона"Твоя кубинец да не се окаже от Столипиново...
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 71Прогонен насила е различно от повярвал на светлото бъдеще на капитализма. Преди Кастро пък никой освен богатите не може да се прехвърли в САЩ защото е било демокрация и няма пари.
66
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отиде си един легендарен диктатор ! Ако Бог му прости греховете добре ,но ако не му ги прости ще гори в ада където му е мястото !
65
1
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Кастро, който бе атеистКАТО Е АТЕИСТ НЕКА ДА ВИДИМ ДАЛИ Е КАЗАЛ НА БРАТ СИ И НА БЛИЗКИТЕ СИ ДА ГО ПОГРЕБАТ БЕЗ ПОП ! АЗ ЛИЧНО СЪМ ПРЕДУПРЕДИЛ МОЕТО СЕМЕЙСТВО И МОИТЕ БЛИЗКИ И СЪМ ИМ КАЗАЛ ,ЧЕ АКО МЕ УВАЖАВАТ ЩЕ МЕ ПОГРЕБАТ БЕЗ ХОДЖА ! НЕ ИСКАМ НА СМЪРТТА МИ НИТО ХОДЖА ,НИТО ПОП !
64
1
 
8
 
! Отговори
Сам срещу , преди 7 години
мафията наречена политици ,бедни,мачкани,обругавани , Кубинците,но с национално достойнство,а къде сме ние,бедни и смачкани ,едни навлеци дошли като на хотел в БЪЛГАРИЯ диктуват условията ,но това е друга тема.МИР НА праха ти човече,дано се преродиш 20000 пъти Земята има нужда от такива като теб ,БУНТАРИ
63
5
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 7 години
Над 7 млн са извън Куба. Много банкери бря....
62
1
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Кастро, който бе атеистЕЕЕ ,ЗНАЧИ И В КАСТРО Е ИМАЛО НЕЩО ХУБАВО ! ЕВАЛЛА ! УВАЖАВАМ МИСЛЕЩИТЕ ХОРА КОИТО НЕ ВЯРВАТ ВЪВ ФАНТАЗИИ !
61
11
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
СВЕТЪТ ДЕГРАДИРА ! МЕДИИТЕ ОБРЪЩАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ НА ДИКТАТОРИ И ПИШАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ НОВИНИ ЗА ТЯХ ,КОЛКО БИЛИ "ДОБРИ" ,"КОЛКО БИЛИ ДОВОЛНИ НАРОДИТЕ ИМ" , "КОЛКО МНОГО СА ДОПРИНЕСЛИ ЗА СВЕТОВНИЯТ МИР" И РАЗНИ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ !
60
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано сега някои кубинци да се върнат в родината си от която са били прогонени от режима.