А ако Ердоган се оттегли от сделката с ЕС, а ако пусне бежанците...

Германски политици: Европа не трябва да прави никакви отстъпки
29 ное 2016 20:00, Елка Василева
199
А ако Ердоган се оттегли от сделката с ЕС, а ако пусне бежанците...
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Какво ще стане, ако Ердоган прекрати сделката с ЕС за бежанците? Дали ще се надигне нова голяма бежанска вълна към Европа? Не, поне не в такива измерения както през 2014, смятат германски политици и обясняват защо, пише Дойче веле.

Какво би станало, ако Турция се оттегли от сделката с ЕС за бежанците? Ако престане да контролира границите си със Сирия и Гърция? И ако спре да приема обратно мигранти, влезли нелегално от Турция в Гърция?

Най-вероятно това би отприщило нова бежанска вълна към Европа. Десетки хиляди нови и нови мигранти биха се отправили към гръцките острови, но най-вероятно те биха останали заклещени там. Защото механизмът за разпределение на бежанците из страните на ЕС просто не функционира. 

Днес всичко е различно

Според германския социалдемократ и депутат в Европейския парламент Арне Лиц, който през последните няколко месеца посети многократно Турция, е напълно възможно турският президент да прекрати сделката с европейците за бежанците. И въпреки това той смята, че Европа не трябва да прави никакви отстъпки на Ердоган. Според него ние не бива да си затваряме очите за положението с човешките права в Турция от страх, че Ердоган ще ни постави под натиск с бежанците.

Но дори и турският президент да отвори граничните пунктове за мигрантите, това не означава автоматично, че събитията от 2014 ще се повторят. Защото ситуацията днес е много по-различна: пътят през Западните Балкани - през т.нар. Балкански маршрут - е затворен, България контролира границата си с Турция много по-надеждно; в Егейско море НАТО гони каналджиите, прехвърлящи нелегално мигранти по море, а служителите на европейската гранична агенция "Фронтекс" междувременно получиха повече пари, персонал и оборудване.

Германската евродепутатка от Зелените Барбара Лохбилер казва: "Днес не би настъпил толкова голям хаос както преди една година. Вече имаме повече възможности за прием и интегрирането на бежанци", казва тя.

Лохбилер съжалява само, че през изминалата година много европейски страни се капсулираха, някои от които дори построиха нови стени - като Унгария, която издигна ограда по границата си със Сърбия. Което обаче от своя страна означава, че към Западна Европа просто няма как да има неконтролиран бежански поток, признава Лохбилер.

Какво би загубил Ердоган?

Тоест, ако турският президент прекрати едностранно споразумението с ЕС за бежанците, това със сигурност няма да засегне ЕС толкова силно - заради политиката на капсулиране. Изключение би представлявала единствено Гърция. Всичко това обаче все пак означава, че Ердоган не би имал средство за оказване на натиск. Така че стратегически това би било много неизгоден за него ход. Дори и само заради тъй жадуваното от турците отпадане на визите за ЕС. Но и заради шансовете на Турция за членство в ЕС, колкото и минимални да изглеждат те днес.

Към това трябва да добавим и икономическите зависимости: сега Турция изнася огромна част от продукцията си в ЕС, основно в Германия, Англия, Италия и Франция. От 20 години насам между ЕС и Турция действа митнически съюз. Освен това европейски концерни инвестират милиарди евро в Турция, някои от които  произвеждат продукцията си край Босфора - "MAN" и "Daimler-Chrysler" произвеждат в Турция автобуси, а "Bosch" и "Siemens" - хладилници и други кухненски уреди.

Вярно, ние трябва да вземаме насериозно предупрежденията на Ердоган. Но все пак "трябва да си даваме сметка и на кого говори той", казва Барбара Лохбилер.

Защото речите на турския президент за силна Турция, която била напълно независима от ЕС, са предназначени не за Европа, а за неговите привърженици в родната Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако пусне бежанците, "случайно" ще получи инфаркт като Тургут Йозал.
101
0
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Един българинако беше прочел една книга вместо вестник "работническо дело" щеше да знаеш отговорите. сега е късно да ти се помогне.
100
0
 
3
 
! Отговори
православен преди 7 години
от едната страна се дзвери ислямист, трепе наред, от другата се блещи сталинист, трепе останалото. ИДИЛия. и всички продължават да мигрират към лошия Запад за по-добър живот.
99
1
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
въпросите трезво погледнати са : "какво ще стане ако ЕС анулира заявката за членство на турция и всички договорености , обвързващи съюза с султаната" (предполага се резък спад в колоните гастарбайтери по нашите пътища, а напротив, на обратно в една посока). и "какво чака турция, ако реши да си позволи да "отвори границите". чака я това , на което е обречена. на фона на претенциите на отоманларите, да се превърне в държава от третия свят, с последващ сценарий сирия или ирак.
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В МОМЕНТА ТУРСКАТА АРМИЯ НАВЛИЗА В СИРИЯ, НЕ ВИЖДАМ ТАЗИ НОВИНА ДА Е ОТРАЗЕНА НЯКЪДЕ
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако ердоган пусне бежанците ще се наложи русия да спасява българия за треи път а другаря путин и руската армия да влязат за трети път в берлин след това няма да има еврогейска европа и ще настъпи мир
96
0
 
9
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Може да не е хуманно, но действията на Европа трябва да са такива, че при отворени граници от Ердоган, мигрантите да се запътят в обратна посока, разбирайки какво ги чака ако влязат нелегално в Европа. Достатъчно е да се прилагат законите на страните спрямо нарушителите на границите. Нищо повече!
95
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е война ! Този изнудвач реално плаши с война !
94
1
 
14
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Ако, ако. Ако заредим калашника? Ако ивзадим 5-те танка, които имаме ?
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а ако спрете да се държите като малки момиченца
92
0
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Решението беше (Е!) Мнооого просто! Синилната с*виня Меркел в Берлин - вместо "да извива" ръцете", и да изнудва със санкции главите на европейските държави ( Орбан...и премиера на Словения например) трябваше още в началото на...хм....тази измислена криза - да им даде картбланш да затворят, и защитават границите си! За по-малко от 3 месеца, и най-бавноразвити*те амуджи, и тарамбуки щяха да разберат, че няма файда да р*ъгнат от на ****йка си п****а към Европа!!! А дебелата с увисналите бузи - Welco
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айдеее, и ти пред тях, бегооом марш!
90
5
 
2
 
! Отговори
?! преди 7 години
До ГОВОРИТ МОСКВА!!!като ви чета глупостите, момче, и като ви гледам нервозните изпълнения и сричането на кабеларни тезиси, особено след полунощ, шороши, мороши, гейове, грантове, фащове, народен съд, Белене, промотъри, реновиране, фейшъни, и като сравнявам със Западна Европа - та тая евразийска работа с най-новата Нова власт няма да стане без Червената армия да варди кръвнишки пак отзаде.
89
8
 
3
 
! Отговори
?! преди 7 години
До ГОВОРИТ МОСКВА!!!ся, мя, ти от кои патриотари си с тоя недоучен руски - скатаджиите или алфаджиите, и като ти е толкова зле в ЕС как си представяш лелеяната според опорните точки Евразия - Руската федерация, Монголия, Турция, Индия, Северна Корея и Китай, без останалите азиатски и мюсюлмански държави
88
2
 
1
 
! Отговори
?! преди 7 години
До ГОВОРИТ МОСКВА!!!аз ти рекламирам цитрусите на Ориента за две седмици почивка най-много като ти е мъчно за мюезина, ти ми обясняваш, че Русия туркиа станала и да ходя в Англия да гледам пакистанци, щото в Афразия по-малко били. верно че джамия се извисява в Масква, ама чак пък толкоз зле да е положението, не вярвам, или нещо финландска водка китайски самагон?
87
3
 
14
 
! Отговори
Жул Верн преди 7 години
Аз казвам...Ердоган ще свърши като Саддам! Скоро при това...не ви се вярва, да почакаме. Не знае какво му готвят , мустакатия! Бесилооо!
86
1
 
6
 
! Отговори
Как се прави преди 7 години
хитов турски сериаа. Наемаш 10 читака и 10 кадъни артисти, кръстосваш ги на братя, сестри, братовчеди и шуранайки. След това по сценарий прекарваш всеки по два пъти през полицията и болницата и ей ти ги 100 и кусур серии матриал за матриала.
85
3
 
2
 
! Отговори
гАвАрит, тавариш ли преди 7 години
До ГОВОРИТ МОСКВА!!!да бе, да се набутаме в Афразия с още повече афганци, бангладешци и пакистанци. като ти се ходи в Ориента - качвай се на самальота и кацай в Туркието, ама предупреди първо да не стане пак "Гюлен виновен", тъкмо се кротнаха агитките в прегръдка с цалуфки на моста.
84
0
 
3
 
! Отговори
Shano преди 7 години
Току що пуснаха статия за лубриканти ,както се казва : всяко съвпадение с лица и събития е случайно
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ко стане ве, пусна ли Махдито башибозука да обере малко студ и туррршии, щото то друго нема, или още ги екипира, че се загледах в едно филмче