Все по-скъпо, все по-трудно - оцеляване по руски

Дойче веле: Руснаците са свикнали да са бедни и не се бунтуват
30 ное 2016 20:16, Елка Василева
435
Все по-скъпо, все по-трудно - оцеляване по руски
Снимка: архив, Reuters

Руснаците са свикнали да бъдат бедни. Затова и не се бунтуват. Те дори не разбраха как отново бяха ограбени от управляващите. Но докато в хладилника има храна, всичко е наред. Дойче веле публикува коментар на политолога Иван Преображенский.

В Русия засега не се очертава подобрение на икономическата ситуация. Дори и "щатният оптимист" - вицепремиерът Игор Шувалов, който сега трябва да "опипва дъното" вместо арестувания министър на икономиката Алексей Улюкаев и да доказва, че то вече е достигнато, излъчва неувереност, когато твърди, че "намаляването на доходите на населението е приключило". Краят на годината наближава и вече е ясно, че потребителската инфлация ще се окаже значително по-висока от предварителните прогнози. Доходите на домакинствата намаляват. Намалява и броят на доларовите милионери в страната.

Все по-скъпо, все по-трудно

Основният източник на допълнителни приходи в руския държавен бюджет през 2016 година беше т.нар. обикновен руснак. Държавата така умело му бръкна в джоба, че той първоначално изобщо не се усети, че го обират.

В Русия все още се водят разговори за въвеждането на прогресивен данък на доходите на физическите лица, който ще засегне силно т.нар. средна класа. Същевременно цените за градския транспорт растат навсякъде. Пък и не само те. И ако може да се каже, че хората в Санкт Петербург протестират - макар и вяло, то в повечето останали градове, включително и в Москва, руснаците си мълчат.

Апропо столицата. Засега нищо не може да я извади от социалната летаргия, в която е изпаднала: нито неочакваната забрана на дейността на фирмите, които се занимават с т.нар. маршрутки, нито повишаването на цените за паркиране в центъра на града до 200 рубли.

Растат и акцизите за алкохол, бензин и тютюневи изделия, но руснаците все така продължават да не забелязват как всеки ден им бъркат в портмонето. Те са готови да излязат на протест (при това не всички), само когато не им изплащат заплатите - както направиха преди няколко месеца учителите от Забайкалския край

Последното мащабно нововъведение в Русия бе намаляването на температурата на топлата вода в жилищните кооперации с цели 10 градуса. И няма как хората в ЕС да разберат, че това ще засегне мнозинството от руското население. Това може да го проумее само постсъветският човек. Та нали Русия получи като наследство от СССР централно водоснабдяване и парно!

Сега властите твърдят, че с понижаването на температурата на топлата вода ще паднат и цените на общинските услуги. Само че ние отлично знаем, че в Русия понижаването на цените на суровините много рядко води до снижаване на стойността на крайния продукт. А това означава, че най-вероятно руснаците ще получават услуги с по-ниско качество за същите пари. Тоест смело можем да кажем, че става дума за покачване, а не за понижаване на цените.

Както изглежда, в Русия има достатъчно поводи за протести, само че руснаците мълчат. Дори социолозите свидетелстват, че поддръжката за властта постоянно расте. Но на какво се дължи това?

За този феномен има няколко причини. Първо: руснаците имат съвсем различно отношение към бедността и към социалните явления. Много често за средния руснак е по-важно неговият телевизор, диван или автомобил да "не е по-лош от този на другите хора". И въпросът не е в това да се прекачи от "Мерцедес" на "Волга", а в това всичките му съседи и колеги да карат "Жигули". Поради това за мнозина понижаването на жизнения стандарт в страната не представлява проблем - стига то да засяга всички.

Второ: през последните две години руснаците просто пак приключиха на модус "обедняване" - както през 1990-те години, когато след разпадането на СССР жизненият стандарт стремително се понижи. И днес хората мълчат и просто се приспособяват към случващото се. Не му се опълчват.

Важното е да има какво да ядеш

Допреди година изглеждаше така, сякаш руснаците са готови да пестят например от храна, за да могат спонтанно да отидат на кино, на ресторант или да заминат на почивка. Сега обаче те постепенно се превръщат в ревностни стопани, за които редовното и разнообразно хранене е по-важно от кино и театър. Но и как да е иначе! С привикването към бедността на преден план излизат съвсем други приоритети. Важна е евтинията, а не качеството. И тънката сметка вместо спонтанното решение.

Можем да наречем това "модел за оцеляване". В рамките на този модел на поведение руското общество може да преживее още минимум 3 до 5 години. Едно е ясно: той ще е ефикасен дотогава, докато преразпределението на домакинските разходи ще позволява на руснаците да си плащат сметките за вода, парно, ток и да си купуват минималното количество продукти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
7
 
4
 
! Отговори
Със сълзи на очи преди 7 години
Горките руснаци, много са видели и още много има да видят...не ги обичам, но това не ми пречи да ги съжалявам.
234
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета тук писанията на много от форума, че колкото и да е лошо сега положението на руснаците е по добро от нашето.Тогава защо нито един българин не заминава за Русия а тълпи руснаци напират да дойдат да живеят у нас?Това поне го виждам всеки ден, защото живея до районното МВР във Варна и виждам опашките от руснаци пред мигрантската служба.
233
1
 
4
 
! Отговори
Цеко преди 7 години
До Боби: Сравнението, което правиш не е много реално понеже да сравняваш София с Москва е нелепо, доходите на населението в Москва са с пъти по големи от тези в София. Редно е София да се сравнява с градове от руската провинция като Брянск, Владивосток, Перм и т.н.
232
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 306Ами прошляци са немците?! Такива са ми наблюденията, като съм ги наблюдавал по наши и чужди курорти, пък не знам и не ме интересува какви пари получават! Това не ги прави "по-малки" прошляци! Мааат от ол инклузива некачествени напитки и се правят на ... индийски магьосници и се излагат пред собствените си деца! Чудна картинка са!
231
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам познат руснак от Перм. Той 8г. живя в България, после отиде в Новосибирск и зимите караше в Индия и Бирма, където било много евтино. Тука си беше купил апартамент и гараж и ги продаде. Сега работата в Новосибирск се ***, освен това се напълни с китайци, които гушнаха бизнеса и той се включи в една програма "Бесплатный гектар". Сега чака и е уредил 3 хектара почти да китайската граница много близо до Хабаровск, където ще живеят с жена си и ще отглеждат български домати.
230
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинКой е този български пенсионер със 100-200 евро месечна пенсия, който е ходил да почива в Испания, разчитайки на "европейската" си пенЦийка?!
229
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не познавам нито един германец да си е купил ваканционен имат в България, а "само" няколко стотин хиляди руснаци, .....ама всичките ли ги познаваш?
228
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не познавам нито един германец да си е купил ваканционен имат в България, а "само" няколко стотин хиляди руснаци, които по мои наблюдения нямат вид на олигарси, а на колхозници или млади семейства! ......Още малко ще изкараш германците по-прошляци от руснаците защото не си купуват имоти у нас....хахаха, добър хибриден опит!!!
227
2
 
4
 
! Отговори
До 307 преди 7 години
да защото заблудените германиците си купуват имоти на Майорка, като не разбират къде е рая ходят в мръсната гадна Испания :D
226
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който може се спасява от коччинката. Те децата, (които са бъдещето) на тези които са намерили начин да се измъкнат от там и имат база за сравнение са си казали ясно и лаконично: рашка- г...ка!
225
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДВ са по-големи пропагандатори от Гьобелс и комунистите?! На тях ли да вЕрваме или на очите си? Не познавам нито един германец да си е купил ваканционен имат в България, а "само" няколко стотин хиляди руснаци, които по мои наблюдения нямат вид на олигарси, а на колхозници или млади семейства! Отделно по-заможните руснаци купуват на Халкидики, в Испания, Франция, Лондон, Малта, на Карибите и навсякъде по света за разлика от "задоволените" поданици на Меркел!
224
8
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Хубава статия.Хареса ми и е много вярна.
223
10
 
9
 
! Отговори
345 преди 7 години
Направо ме умилява как в България , която е по-бедна от Русия по покупателна способност излизат такива сърцераздирателни статии.
222
8
 
7
 
! Отговори
Неграмотен политик преди 7 години
За руснаците всичко ви е ясно, но те дори и със санкциите от европа и сащ, пак са по-добре от бг. Тук хора не останаха, всички са навън да изкарват насъщния...иконокика нет, бизнес нет, с всеки ден все по-бедни...това ли ви е евро стандарта. Или статията е също начин да изкараш хляба. Дори и така да е- чували ли сте за нещо по-възвишено (като например нац. гордост, каквито и да е идеали или за вас храната е достатъчно убедителен аргумент). Те дори знаят защо се лишават, а вие...който плати.
221
7
 
7
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 7 години
До СмержНезнам какво ви е казал вашият приятел руснак--ама от 3-4 години все чакаме да умрът от глад руснаците-а лятото им прислугваме на морето.Когато нашите пенсионери почнат да ходят зад граница на море като руските-тогава ще повярвам на такива статии.......
220
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се надявайте.На никого още не се е удавало да огъне този народ.Даже повече,колкото им е по-трудно,по-силни стават.
219
3
 
6
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
До ббббббббббббббббббббСтия 80 евро добавка за нова година ,руските пенсионери в Москва могат да излязат на скромна вечеря във квартална пицария....
218
1
 
10
 
! Отговори
Смерж преди 7 години
Един приятел руснак ми каза може да е станало по зле ,но Крим е наш!
217
1
 
10
 
! Отговори
Гигов преди 7 години
В Руския печат всяко второ заглавие е"Руските интереси". .. В България имали интереси,в Европейския съюз имали интереси, в Сирия имали интереси ............. в близкия изток....... в латинска Америка и т.н. А са вечно гладни.
216
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаблюдаващДааа живот в ***.Така е и с прасетата ако има в копанята не ***.А колкото до сравнението с обсадата на Ленинград, те тогава са имали надежда и цел чакали са пробиване на блокадата и освобождаване. Сега какво чакат може би пак освобождаване но от кого?