Затвор за всеки в Азербайджан, клеветил президента онлайн

Досега критика можеше да има само в социалните мрежи. Вече не може
Обновена: 1 дек 2016 08:33 | 1 дек 2016 08:28,
14
Затвор за всеки в Азербайджан, клеветил президента онлайн
Снимка: Reuters, архив

Азербайджанският парламент криминализира оклеветяването онлайн на президента. Това деяние ще се наказва със затвор, съобщи Ройтерс.

Тъй като почти всички традиционни медии в Азербайджан са строго контролирани от правителството, социалните мрежи се превърнаха в място, където може да се изрази критично мнение. Икономиката на страната пострада от спада на цените на петрола на световните пазари и от обезценяването на местната валута.

Клеветата онлайн по принцип е криминализирана в Азербайджан още преди три години, но в действащия закон не се споменава изрично клеветата срещу президента. Вчера парламентът прие законодателни промени, с които се налагат глоби в размер до 1500 маната (860 долара) и лишаване от свобода до три години за оклеветяване на президента онлайн, включително чрез коментари , написани под фалшиви имена и акаунти.

Европейски институции и правозащитни организации обвиняват Илхам Алиев, лидера на богатата на петрол бивша съветска република, че затяга контрола над медиите и ограничава свободата на словото и призоваха президента да отхвърли закона.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой се страхува от мнението на хората? Слабите характери, онези с големите комплекси, с голямото его, с фалшивата самоличност, онези, които ги е страх от по-различната гледна точка, от различното мнение. Мн *** хора и лидери има, добре че запада е еволюирал над тази простотия, дано в следващите 100 години и изтока да го направи, децата ни ще заживеят в по-добър свят ориентиран към радостта от живота, а не към властта и притежанието, към егоистичните илюзии, които водят само до негативност.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все още света е пълен с прости хора, чудя се защо все в тази част на света нивата на съзнание продължават да варират м/у 15 и 20 век? Все има някоя политическа класа, добре организирана мафия, която е силно комплексирана и уплашена хората да не вземе да се събудят и да прозрат истината, след което да искат да променят статуквото, затова чакай да се подсигурим с крайни закони, затова че може да не си доволен и искаш да си кажеш истината публично, защото гледаш ли, ти не си *** като властта.
7
1
 
5
 
! Отговори
иван преди 7 години
А комунистическите символи ??!!
6
3
 
7
 
! Отговори
XxX преди 7 години
Тука ако имаше такъв закон, сега щехме да сме си съкилийници...
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руско баба ти трънкина. Където минат мюcлите, остава само разруха.
4
2
 
9
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Точно така, не може да се пише срещу демократично подкрепяния от САЩ президент, който по тяхна заповед разпали конфликт с Армения наскоро. Може да е диктатор, ама наш ;)
3
2
 
6
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Откъде накъде?Ей веднъж някой да се докапа до власт и веднага започва да прави чистка на неудобните за него.
2
9
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Руско влияние...
1
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва и в България да се направи така.