Признание от Москва: Русия няма цивилизационен проект!

Страната е силов център благодарение на мощната си армия и флот
6 дек 2016 21:30, Елка Василева
346
Признание от Москва: Русия няма цивилизационен проект!
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин заяви в интервю за телевизия НТВ, че "опитите за създаване на еднополюсен свят не успяха", а световният баланс "полека-лека се възстановява". Преди това бе публикувана одобрена от руския лидер Концепция за външната политика на Руската федерация. Сред целите на държавната външна политика в документа се посочва "укрепване на позициите на Руската федерация като един от влиятелните центрове в днешния свят", пише "Независимая газета" в редакционна статия.

"В резултат от процеса на глобализация се оформят нови центрове на икономическо и политическо влияние", се казва в концепцията. "Намаляват възможностите на историческия Запад да доминира в световната икономика и политика. Ясно проличава многообразието на културите и цивилизациите в света, множествеността на моделите за развитие на държавите", четем в текста.

Според авторите в опит да задържи позициите си Западът възпира алтернативните силови центрове, което предизвиква нестабилност в международните отношения и засилва турбулентността в света.

Еднополюсен свят май наистина не бе изграден. Обаче много термини, използвани от руските политици, сами по себе си представляват спекулативни конструкции.

Единството на западния свят например е донякъде опростена формула. Както съществуват САЩ, така съществува и ЕС; интересите им невинаги съвпадат, а и не във всяко отношение. Руският дискурс слага знак за равенство между подкрепата за външната политика на САЩ от страна на дадена европейска столица и фактическия статут на вашингтонска марионетка, макар че всъщност европейските държави оценяват риска и изгодите от различни външнополитически съюзи, след което правят своя избор.

Съществува и Китай, чиято експанзия вече обхваща не само Азия, но също така Африка и Южна Америка. Русия - ако съдим по Концепцията за външна политика и редовните изявления на политиците й, също се смята за притегателен център в условията на многополюсния модел. Зад всеки център в един многополюсен свят обаче трябва да стоят не голи амбиции, а разбираем цивилизационен проект. Няма признаци днешна Русия да разполага с такъв.

Цивилизационни проекти са имали естествено и Руската империя, и Съветският съюз. Проектът за Европейски съюз се градеше не само върху историята и културата, общи за съответните национални държави, но и върху изгодата от икономическата и търговска интеграция, фактическото премахване на границите. Американците разполагат с цялостен, годен за износ цивилизационен модел, който включва политически и правозащитни норми, тип на обществото, философия на потреблението и т. н. Китай иска да сподели с развиващите се и зле развитите страни своя модел за икономически успех.

Русия не може да предложи нищо подобно на когото и да било, дори на страните от ОНД. Най-добра илюстрация е примерът със Сърбия. Тя декларира приятелство и братство с Русия, но е съвсем очевидно, че нейният стратегически интерес предполага членство в Евросъюза.

Русия е силов център благодарение на мощната си армия и мощния флот, също и на старите икономически връзки с провинциите на съветската империя. Националните елити обаче гледат да отслабят и тези връзки, или дори да ги скъсат съвсем. Москва може да бъде (и наистина е!) притегателен център за страните, чиито елити са настроени антиамерикански. Но и този антиамерикански интернационал е временно, променливо явление, незаредено със стратегически потенциал. Това е обединение, което се гради на негативен дневен ред, а Русия явно не притежава привлекателни позитивни проекти. Обединяването на т. нар. руски свят пък е архаична, да не кажем атавистична идея.

Концепцията за външната политика на Руската федерация нарежда сред значимите задачи разпространяването на руския език и на руската гледна точка в света. Това обаче са ръководни начала, подходящи за лобистка група, а далеч не за световен силов център, в чиято орбита е изгодно да бъдеш. Колкото до позитивен дневен ред, Русия не разполага с такъв не само за другите, но и за самата себе си.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и Китай са приятели, които са насочили един към друг ядрените си ракети. Това е истинско приятелство.
150
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно, някой съвсем изперкаха. Чехите приятели на Русия? Чехите могат да влязат в класацията на народите мразещи най-много Русия и то неслучайно. Може би само поляците със сигурност повече мразят руснаците. някой *** май написа, че и турците им били приятели :), вече май говорим за 4-ти километър.
149
4
 
8
 
! Отговори
Анонимния преди 7 години
Малкия, не чети само *** вестници! В момента Русия и Китай са приятели, ама какво ли разбира главата ти!
148
0
 
7
 
! Отговори
42 преди 7 години
До 218И какво му е великото на рогатия ви Аллах?На какво добро учи или на човеколюбие?Спомням си например едно от правилата в Корана- по колко пъти мъжът трябва да се подмива, а ако няма вода може и с пясък. Изключително възвишено...
147
2
 
12
 
! Отговори
За чехите преди 7 години
Ами точно това е интересното, че забравиха за 68 година, като гледат прословутата "демокрация ",приятелче!!!Явно не си слушал изказванията на президента им!!!
146
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До отново ще помоляОт това което си писал, единствено половичато е вярно за Сърбия. Половичато, защото сърбите харесват Русия, но не искат в Евразийския, а в ЕС. Всички останали изброени са плод на ограничената ти фантазия. Не се ли усещаш, че Китай-приятел на Русия звучи, като виц? Та те дори имат неуредени териториални спорове смешнико.
145
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До отново ще помоляЧехия приятел на Русия???? Ти в ред ли си? Или нас ни имаш за ***. Чехите никога няма да забравят 1968 г. когато руснаците/за наш срам и ние/ ги удавихме в кръв. Вижте в тубата как посрещат руските рокври и ще ви стане ясно колко много "обичат" русия.
144
11
 
4
 
! Отговори
sev преди 7 години
За приятелите на Русия..... харесвам Русия и затова няма да споменавам приятелите й, за да не я излагам. Сърбия е единствения й по-читав приятел, ама и те драпат горките с все сили към ЕС и обичат Русия само на думи, а искат да живеяя, работят и да са част от ЕС И САЩ ( нищо че последните ги бомбандираха). Не искам да споменавам Северна Корея, Казакстан, Хондурас, Зимбабве, Узбекистан, айде няма нужда
143
5
 
16
 
! Отговори
До отново ще помоля преди 7 години
Искаш да знаеш приятелите на Русия!?Ами да почнем със Сърбия, Чехия, Народите на Европа / не европедалите в Брюксел/.Азия - Китай, Виетнам, Всички държави от постсъветското пространство, Турция, Сирия, за Латинска АмерикаДа ти пиша ли?Ще ми намериш ли един приятел на САЩ??? Подчертавам ти -приятел, не вярно куче като Англия?
142
3
 
9
 
! Отговори
42 преди 7 години
До фактПрав си.Западът от 20г. живее само на стари лаври, а личностната деградация, дори и у нас е неудържима.
141
13
 
4
 
! Отговори
sev do факт преди 7 години
"Факт" ти ме уби. Приятели на САЩ са всички цивилизовани държави и в които е много добре да се живее. Да започвам ли - Австралия ( е там ако не е супер), Канада, Великобритания, Ирландия, Норвегия, Швеция, Холандия,Германия или всички бели европейски държави, целия ЕС. Е гурците май не обичат САЩ, но за *** като тях е нормално, те гърците и ЕС не обичат но обичат германските евра, които им караха сс самолети да не фалират.
140
7
 
14
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Анонимен"Жалка руска ***...6 пъти по-нисък БВП от този на САЩ и тази *** се сравнява със световния хегемон.."Май и математиката ти куца!Превъзходството на САЩ е над 10 пъти по БВП,същото е и при военния бюджет!Обаче "изметта" прави САЩ смешни и се очертава да прати световната им хегемония в историята!Приятно е да си спомняш старата слава,ама не е продуктивно.....
139
7
 
3
 
! Отговори
До Фак преди 7 години
Ето истиските приятели на джуджето: ...
138
8
 
15
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Отново ще помоляА ако решиш да изброиш приятелите на САЩ,ама истинските,какво ще се получи-интересен списък:С.Арабия,Пакистан,Косово и още доста държави от тоя вид.Страните от ЕС заявяват,че са приятели,но си знаят че са слуги,а общественото мнение е общо взето такова.Голямото изключение е Израел,естествено-тая страна не е нито слуга,нито приятел,а ГОСПОДАР на САЩ.
137
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Отново ще помоляВенеСуелаНикарагуаЗимбабвеАрменияСеверна Корея
136
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалка, жалка руска коочина.....6 пъти по-нисък брутен вътрешен продукт от този на САЩ и тази имзеет се сравняват със световния хегемон???? Колко мъка има по този свят....
135
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До българинИ какво с неандерталстото си мислене предполагаш, че в Русия няма гейове и лезбийки? Или като се мразят от обществото това е решение?Та те вече си имат мотоклуб за гейове - "Хомото". Дори в България няма такъв. Това, че в путинската преса не се пише за гейовете не означава, че ги няма. Сигурно са колкото населението на България.
134
19
 
8
 
! Отговори
Отново ще помоля преди 7 години
Избройте приятелите на Русия! Защо се притеснявате от това? Досега никой путинофил не се е престрашил дори да направи опит за това. Писането на минуси не е решение. Както бе казал един: заравянето на главата в пясъка води до лъсване на голият ***.
133
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До българинНе съди за другите по себе си!
132
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е вярно, Русия има цивилизационен проект. Основан е на евроазиатстко наследие на Златната орда, силно агресивен и по същество представлява пирамидална подреденост от времето на крепостничество. Движеща енергетика е омразата към недостижимия Запад, който непрекъснато провокира този модел на същесвуване, в противовес на руската духовност, състояща се в примирение и подчинение на Вожда. Нарича се Русский мир и вече влиза във все-по остро противоречие с китайската експанзия.