В Москва вече пресмятат: Вземем ли Алепо, обрат в Сирия

Русия продължава с огъня въпреки заканите от Западния свят
8 дек 2016 20:16,
183
В Москва вече пресмятат: Вземем ли Алепо, обрат в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Подпомагана от руски военни, сирийската армия продължава да освобождава райони от Алепо. Според експерти превземането на града ще предизвика обрат във войната и ще засили позициите на Русия в преговорите, пише "РБК".

Връщането на Алепо под контрола на Дамаск ще стане "важен жалон в сирийската война", посочва политологът Максим Сучков. "Москва заяви, че е готова да съдейства на Асад в постигането на тази цел до края на годината. Перспективата е реална, което май са усетили всички заинтересовани играчи", добавя той.

Шест западни страни - Франция, Италия, Германия, Великобритания, САЩ и Канада, отправиха вчера общ призив незабавно да бъде спрян огънят в Алепо, за да се достави хуманитарна помощ в районите, контролирани от бунтовниците, припомня руският печат. Всички страни от Г-7 без Япония заплашиха със санкции "срещу лицата и структурите, действащи в интерес или от името на сирийския режим", посочва "РБК".

В изявлението им се отбелязва, че Русия - въпреки обещанията й, не желае да участва в политическото уреждане на ситуацията в Сирия. Министерството на отбраната в Москва твърди, че руските Въздушнокосмически сили не участват в операцията в Алепо. Там обаче присъстват руски военни специалисти - съветници, сапьори и медицински персонал, добавя вестникът.

Русия кара в Сирия хуманитарни товари, а нейните "партньори" в сирийското уреждане изпращат оръжия на терористите, заявява "Росийская газета".

Според московския официоз руската дипломация констатира, че преговорите за Сирия са в задънена улица, след като във вторник САЩ са оттеглили предишните си предложения за извеждане на бунтовниците от Алепо.

На фона на военните неуспехи на сирийската опозиция Вашингтон изглежда прибягва до традиционните технологии за дипломатически натиск. Както информира представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин, отхвърлената от Русия и Китай в Съвета за сигурност резолюция, призоваваща за седемдневно спиране на огъня в Алепо, "в близките дни ще се премести в Общото събрание, продължавайки да трови атмосферата на международното сътрудничество. Вашингтон продължава по инерция да преговаря с Москва за Сирия, избягвайки обаче да поема каквито и да било задължения", констатира изданието.

"Росийская газета" изтъква обаче значението на руско-американския диалог за Сирия сам по себе си, защото той "създава предпоставки и необходимата приемственост, за да продължат дискусиите по темата между руския (външен) министър (Сергей Лавров) и новия държавен секретар, когато естествено такъв бъде назначен от избрания за президент на САЩ" Доналд Тръмп.

Русия продължава да преговаря не само със САЩ, но и със сирийските опозиционери, пише "Независимая газета".

Москва и някои бунтовнически фракции наистина водят дискусия, и то на турски терен, потвърди пред Интерфакс турският премиер Бинали Йълдъръм, който направи официално посещение в руската столица. Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви на брифинг, че руски дипломати отдавна разговарят с опоненти на сирийския президент Башар Асад, се казва в статията.

Според ориенталиста Владимир Сотников "Русия се мъчи докрай да се разбере с досегашното правителство" на САЩ, "за да бъде рестартиран процесът на мирно уреждане". Той "няма усещането Русия да е уморена или да изчаква идването на ново правителство".

Москва няма желание да се договаря с днешния екип в Белия дом, смята обаче анализаторът Григорий Меламедов. "Всъщност според мен Русия малко греши, мислейки, че с идването на Тръмп позицията на САЩ ще се смекчи, защото за Америка всички събития и в Сирия, и в много съседни страни са борба за ограничаване на иранското влияние. Сега, подпомагайки Асад, ние същевременно подпомагаме Иран", казва той.

Според източник, близък до ръководството на Чечения, в Сирия са изпратени военни, служили досега в тази руска република, съобщи телевизия "Дожд", цитирана от Би Би Си. Това потвърдил и роднина на професионален военен от местно поделение.

Телевизията успяла да потвърди, че е автентичен видеозапис от социална мрежа, на който във военна база край чеченската столица Грозни духовници благославят войници, заминаващи да участват в сирийската операция на Русия. Показан е и мюфтията на Чечения Салах Межиев, който също отишъл да подкрепил чеченците, заминаващи на война. Той заявява: "(Лидерът на Чечения Рамзан) Кадиров помоли (президента на Русия Владимир) Путин да го прати там, каза, че мечтае да замине там, за да брани мюсюлманите. Кълна се в Аллах, твърде много хора мечтаят да заминат там, на първо място нашият ръководител. Хората завиждат на онези, които тръгват натам - като вас. Сега всички ще се помолим и ще молим за милост по пътя на войната".

По данни на "Новая газета", чеченци отдавна воюват в Сирия, включително в състава на джихадистки отряди, допълва Би Би Си.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шест западни страни - Франция, Италия, Германия, Великобритания, САЩ и Канада, отправиха вчера общ призив незабавно да бъде спрян огънят в Алепо. БАЯ ПОДАННИЦИ НА ТЕЗИ СТРАНИ ЩЕ ИЗГОРЯТ В ОГЬНЯ хихихи така им се пада да горят в АДА
34
1
 
32
 
! Отговори
Xexe преди 7 години
Нека да направим равносметка от управлението на черният ман.ал ислямист в Белият дом!Благодарение на неадекватната му политика Русия разшири територията си с Кримският полуостров запази военната си база в региона която е стратегическа!Разцепи Нато привлече най-силната армия в Нато след американската а именно Турция завзе Донбас запази влиянието си в Сирия модернизира армията обезсмисли западните санкции и удържа ниските цени на петрола които започват да се покачват!*** са генетично ***!!!!
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Янки гоу хоум АУФИДЕРЗЕН
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До само бизнес при толкова шахида камикадзета трябва да си много глупав за да го вярваш бият се за алах и вярата както я разбират
31
2
 
29
 
! Отговори
Наемниците бягат преди 7 години
Лавров заяви за спиране на огъня в Алепо във връзка с масовото бягство на терористите от града. Краварският спецназ и бойците от "умерената опозиция" се бият за места в зелените автобуси, осигурени им от Асад и извозващи ги в Идлиб. Янките молят след това да бъдат прехвърлени в Турция.
30
1
 
29
 
! Отговори
Тежък преди 7 години
В СИРИЯ НЯМА ЗДРАВА КЪЩА НО ДО 10 ГОДИНИ ЩЕ Е ВЪЗТАНОВЕНА ПЪК БЪЛГАРИЯ С НАЩЕ ПОЛИТИЦИ ЩЕ Е ЗАМИНАЛА
29
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шест западни страни - Франция, Италия, Германия, Великобритания, САЩ и Канада, отправиха вчера общ призив незабавно да бъде спрян огънят в Алепо, КВИИИИИИК-КВИИИИИИК ГРУХ-ГРУХ
28
0
 
20
 
! Отговори
Xexe преди 7 години
Тая Мария Несторова обаче дали не е баси пиче.о!
27
6
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
На снимката се вижда ясно, как Русия бори терористите...
26
0
 
26
 
! Отговори
куку преди 7 години
До РУСОФИЛЬИнджев,пак си се надрусал рано рано.....
25
7
 
17
 
! Отговори
Глупави бели преди 7 години
Белите си мислят, че основното противопоставяне в света е тяхното си - руснаци, западняци... Мислят си, че разните Асад-овци, опозиции, са техни маши в тяхното си съперничество.Наивници!Основното противопоставяне в света е между сунити и шиити, а разните американци, руснаци, европейци са техни маши в това противопоставяне!
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До лицемерие за мусул исил пускат доста неща снимки и видеа - много жертви сред пашмерга кюрдите и иракската армия в сирия са обкражили палмира ударена е руската база има и загуби на турците край Ал баб
23
1
 
20
 
! Отговори
само бизнес преди 7 години
До Spiritus RectorНа тебе случвало ли ти се е да си тръгваш от работа ей така. Работа има за вършене, платени са. Ти да не си мислиш, че тия се гърмят за някаква кауза различна от зелените гущери (2хил на месец), обаче в Афганистан с 2 хилки си като с 2 мил..
22
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
докато си правят сметките за алепо може да загубят палмира исил са я атакували и е под обсада има пожари в руската база там
21
3
 
31
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Войната в Сирия може да бъде прекратена много бързо. Барак Хюсеин Обама се обажда на Джон Маккейн. Джон Маккейн се обажда на приятелчето си Абу Бакр Ал-Багдади, шефа на Ислямската държава. (Има снимки на двамцата от 27.05.2013). Абу Бакр Ал-Багдади се обажда на главорезите си и от ИДИЛ и им заповядва да се предадат. Руснаците вече няма кого да бомбардират. В Сирия настъпва мир!
20
21
 
21
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
АБЕ ТАЯ ТОЛКОВА "СИЛНА РУСИЯ" ОТ КОЛКО ВРЕМЕ СЕ МЪЧИ ДА ПРЕВЗЕМЕ АЛЕПО И ВСЕ НЕ МОЖЕ ! ЗА КАКЪВ Х... ГО ПРАТИХА ТАМ ТОЗИ АДМИРАЛЬ КУЗНЕЦОВ ?! ДА ВЗЕМАТ ДА ГО ВЪРНАТ ОБРАТНО В РУСИЯ ДОКАТО НЯКОЙ ОТ ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ КОИТО НОСИ НЕ СЕ РАЗБИЕ В АДМИРАЛА ! САМО ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ВЕЧЕ ДВА РУСКИ ИЗТРЕБИТЕЛЯ СЕ САМОРАЗБИХА !
19
2
 
36
 
! Отговори
321 преди 7 години
До началото на краяСирия да не ти е торта бе,това е суверенна страна нападната от терористи подкрепяни от запада която поиска помощ от Русия.
18
21
 
18
 
! Отговори
обрати преди 7 години
Той и Хитлер е викал...,,Падне ли Ленинград войната се обръща"......
17
4
 
41
 
! Отговори
лицемерие преди 7 години
Какво става с Мосул?пълно медийно затъмнение за провала на войната там настъплението е спряно коалицията търпи големи загуби,жертвите и клатената там са по големи от Алепо но се мълчи,защо?
16
11
 
30
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Слабакът Обама загуби Сирия и я подари на Асад и на Русия!