Франция включва кибероръжието в арсенала си

Създава командване за кибероперациите на армията
13 дек 2016 08:22, Елка Василева
9
Франция включва кибероръжието в арсенала си
Снимка: архив, Reuters

Франция ще може да прибегне до употреба на кибероръжие срещу хакерските заплахи, насочени срещу нейните интереси, но също и срещу конвенционални атаки, обяви френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

Министърът представи доктрината на френската армия в киберсигурността при визита в специализиран център по киберсигурността в град Брюз, в Западна Франция.

Появата на нова среда, на ново кибербойно поле трябва да ни накара да преосмислим дълбоко нашето отношение към изкуството на воденето на война, каза Льо Дриан.

Във все по-взаимосвързания свят кибератаките, идващи от държави, хакери, терористични групи или престъпници, се умножават. Русия е заподозряна, че стои зад неотдавнашни хакерски атаки в Европа и САЩ, отбелязва Франс прес.

Кибератаките може да парализират жизненоважни инфраструктури като телефонни връзки, електрически централи и транспортни средства, както и да са насочени и срещу военни цели. Кошмарът на военните е с кибератака да бъде спряна ракета насред полета й към целта или пък дронове да бъдат хакнати насред военна интервенция, допълва Франс прес.

Кибероръжието може да има напълно съпоставим ефект с този на най-конвенционалните оръжия, каза Льо Дриан.

Във време на война кибероръжието може да бъде отговор или част от отговора на въоръжена агресия, било от киберестество или не, добави той.
Франция следователно ще може да прибегне до киберборбата като към класическо оръжие, за да отговори на атака, дори и тя да е конвенционална, отбелязва Франс прес.

През януари 2017 г. ще бъде създадено командване за кибероперациите на армията. То ще бъде под пряката отговорност на началника на генералния щаб, ще е под негов контрол и ще има 2600 "кибербойци".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Франциякибероръжие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
minetite coga che vcluchi
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какви оръжия, сложете санкции на пияната нация и те сами ще умрат без европа.
7
0
 
6
 
! Отговори
наше решение: преди 7 години
На нас ни трябва манголиерски ударен кибер - отряд въоръжен с последно поколение китайски клещи-секачки!никоя мрежа няма да издържи такова нападение!
6
0
 
1
 
! Отговори
СУПЕР! преди 7 години
Сега войните ще се водят кротко и без жертъви стил "Half-Life", "HALO", "Call of duty", "Quake III" etc.:):):)
5
0
 
2
 
! Отговори
От бъдещето ЖАЛНО преди 7 години
Жестоките черни масови убиици чрез video teror прокарват все по нагло вредни съоръжения за монтаж срещу всички ..вижте терористите какви нови лични документи се опитаха д а прокарат ударно през парламента в София..страшно сме ликвидiрали тия негоdници от парламента с обемно оръжие навреме ни подават ЖАЛНО от бъдещето
4
3
 
1
 
! Отговори
ИМа външна инвазия преди 7 години
Както на време съобщихме по свободни Български медии ,Нагло диверсионни спец служби обсебени от инозeмни нашественици осwен с холограмни отпадъци поразиха стотици милиони от NATO с микро ,нано и под *** скенери и чипове..Поразени са всички униформени н а Белгия,Франция,Турция,и други готвени страни..зз сравнение дълги червеидни импланти з а поразяване н а милиони в русия на територията i на Украйна засякохме още 2011 година
3
3
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 7 години
Actually Както всички видяхме срещу Париж и НИца бяхa използwaни ноwи тeжко терористични среdстwа за viдeo teror .обявих за мозъци н атаките нарочно наркотизирани,като операциите по показното широко рекламирано преследване и убииства бяха командвани от подменяни в телата началнички и подобни. С нарочно монтирaни чrез яка корупция и пси препрогрaмиране нaгло преsтъпни тeжко терористични чипоwе,хологрaми кaмери лични и бaнкоwи карти телефони,tv нa прaктикa нямa нe поwреdeни живi и мърtvi
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Киберармия трябва да има всяка уважаваща себе си държава много отдавна. Министрите на отбраната на България са в голямата си част хора с остарели виждания, а в още по-голямата си - заплатаджии, на които понятието електронна армия и отбрана нищо не им говори. Също така е крайно време да се изучават в училище основни компютърни игри, отначало като свободен, а впоследствие - като задължителен предмет.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За целта е обявена поръчка за 1000бр. клавиатури с арабски символи и 500бр. на урду.