Горбачов: САЩ проявиха късогледство при разпада на СССР

Светът има нужда Русия и САЩ да си сътрудничат
Обновена: 13 дек 2016 07:44 | 13 дек 2016 07:42, Елка Василева
73
Горбачов: САЩ проявиха късогледство при разпада на СССР
Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов заяви в интервю за Асошиейтед прес, че когато Съветският съюз се разпадна преди 25 години, той очаквал жизненоважна помощ от САЩ и западните им съюзници, но те се отнесли с късогледо злорадство към рухването на съперника им от Студената война.

"Те потриваха ръце и казваха: "Колко хубаво! Ние се опитвахме да направим нещо за Съветския съюз от десетилетия, но той се самоизяде!", възмущава се бившият съветски президент.

В едночасовото интервю 85-годишният Горбачов изразява надежда, че при управлението на Доналд Тръмп Русия и Съединените щати ще постигнат разбирателство и ще преодолеят сегашните напрежения.

"Отношенията между нас са толкова важни и засягат всички останали, затова ние трябва да вземем под внимание интересите на другите", казва бившият съветски президент, дал принос за края на Студената война.

Той очаквал Хилари Клинтън да спечели президентските избори в САЩ и се изненадал от победата на Тръмп. Горбачов се въздържа да направи оценка за Тръмп и каза, че предстои да се види каква ще е политиката на новото американско правителство. "Той има малък политически опит, но може би това е добре", продължи Горбачов, който се движи бавно и се подпира с бастун, но усмивката му е чаровна както винаги, а мисълта и реакциите му са бързи, отбелязва АП.

Горбачов каза, че лидерите на Русия и САЩ трябва да седнат около масата за преговори и да останат, докато постигнат споразумение. "Светът има нужда Русия и САЩ да сътрудничат. Заедно те могат да поведат света по нов път".

Той защити анексията на Крим от Русия и подчерта, че бившият съветски лидер Никита Хрушчов произволно е прехвърлил Крим под украински административен контрол през 1954 г.

Горбачов напомни за плодотворните отношения, които е изградил през 80-те години с американския президент Роналд Рейгън и за договорите за разоръжаване, сключени от тях въпреки острите идеологически разногласия. "Постигнахме много. Можехме да говорим открито, като истински партньори. Този подход трябва да бъде възприет отново", добави той.

За президента Владимир Путин Горбачов заяви: "Той е достоен президент, доказал го е. Той е силна личност. В началото го подкрепях почти изцяло, но след това започнах да изразявам критики. Не мога да се откажа от възгледите си, а той иска нещо различно".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
7
 
1
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 7 години
Горбачов бил казал: "Светът има нужда Русия и САЩ да сътрудничат. Заедно те могат да поведат света по нов път".Дрън-дрън. Светът има нужда Русия да бъде поставена редом с Пакистан, Индонезия, Бангладеш и Бразилия. Светът има нужда САЩ, Китай и Индия да си сътрудничат в една нова епоха.
54
5
 
3
 
! Отговори
Прав е преди 7 години
Тогава САЩ не трябваше да позволява формирането на Руска федерация.
53
3
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Скарлет-Не Горбачов е виновен за рухването на комунизма. Комунизмът се самоунищожи защото бе идеология на насилието и лъжата...На теб ако ти липсва толкова -имаш избор.Кеф ти Венецуела-кеф ти Сев.Корея.Ама вие кремълските фенове кой знае защо все в гнилия капитализъм гледате да се наместите...
52
2
 
5
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Сега се връщам от лекар имам перде на окото.За да продължа да виждам този свят трябва да плащам и то сериозно. Доктора не се интересува от направления и здравни осигуровки.Иска пари. Това което малко ме успокои е че САЩ също страдат от късогледство
51
4
 
8
 
! Отговори
Късоглед преди 7 години
До Рускиня.Не благодарна нация сте вие. След втората световна война вместо да ви размаже, САЩ ви помагаха, като получената техника по плана ленд лиз, беше десетократно повече от произведената от СССР.А след 1991г ,трябваше да ви пратят по вече презервативи, че сега да не сте в челото по носители на СПИН заразата
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горби, защо щатите да са ти виновни. Америка и Русия бяха така наречените победители във Втората световна война. Германия беше победената.(уш)Стъпихте в Берлин, забихте знамето... взехте каквото можахте от победената страна, и сега САЩ пак потривали злорадо ръчички, пак били виновни че не помагали.
49
11
 
1
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До бай Иван поБай Иване, по време на престъпния комунисто-социализъм деца не са умирали от глад пред болници, умиращи болни хора не са връщани от болницата защото нямат 3 куфара с пари, по контейнерите не са ровили висшисти и по улиците не са се самозапалвали хора.Колкото до "червената" мафия тя толкова и е била "червена" и преди 10.11. Във време на див колониален капитализъм червена мафия няма как да съществува извън шuзoфреничните фантазии на нечии болни мозъци.
48
8
 
6
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Колосалното предателство на Горбачов - доведе до раэпадането и унищожението на социалиэма, и целия Иэточен блок(---)
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Той е достоен президент, доказал го е. Той е силна личност. В началото го подкрепях почти изцяло. " ТОЗИ ПЪТ Е УБИЙСТВЕНО ПРАВ !!!ЖАЛКО Е ЧЕ МИЛИОНИ СТРАДАТ ЗА ГРЕШКИТЕ КОИТО НАПРАВИ В МИНАЛОТО.РУСИЯ Е И ЩЕ СИ ОСТАНЕ ФАКТОР В СВЕТА ВЪПРЕКИ ВСИЧКО !
46
9
 
9
 
! Отговори
рускиня преди 7 години
До Късоглед. Ти си не само късоглед , но и не много умен . "Помоща" на САЩ в 90 години се изразявала съмо в това,че са разграбвали всички ценни предприятия, нефтена промишленост, газова. Същите "помощи" имате и вие - например Марици. Защо ли сега недоволствате от цена.
45
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че беше Горбачов да ни освободи от Русия.
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия има огромна нужда да си сътрудничи със САЩ, но САЩ няма нужда от Русия - това е разликата !
43
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предател
42
3
 
14
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
85 годишния Горбачов явно го хапят щъркелите..САЩ му били виновни. Ами дали тия които напуснаха СССР го направиха насила??? Колко им е било" хубаво" там си личи по" огромното" им желание да го възстановят днес...
41
13
 
14
 
! Отговори
Шнорхел преди 7 години
Най-големият предател в историята на човечеството!
40
3
 
9
 
! Отговори
Чекаме инфо с МОсква преди 7 години
От 1989 година чекаме Советски учени да докладват какви спец наркотици с а приложени срещу Горбачев,рейгън и Татчер ..ПО данни на миризмата на урината им от оня период акцията се еоди от тн"извънземни негодници" провеждащи в момента масови убиiства в сирия,УКрайна , ЛИбия..свързани са полицейска мафия за плутон и са зaмесeни в zaрази AIDS и разпространение н а диабет,пси активни нарко псц добавки маскирани като лекарства и подсладители..
39
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горби, а Вие как сте придобили Крим някога, с референдум ли?А стига оправдания, все пак браво на теб!
38
25
 
16
 
! Отговори
Късоглед преди 7 години
Да САЩ проявиха късогледство. Абсолютно вярно!!! САЩ решиха, че демокрацията в Русия е дошла и ще може да се работи с нея. Поканиха ги в Г 20, Г 7 стана Г 8, наляха инвестиции, НООО, не така мислеха червените буклуци от Москва. Те си повярваха и заграбиха: Преднестовието / сега там гинат хора, не е признато от никого/ , заграбиха части от Грузия, и там гинат хора, заграбиха части от Украйна и там същото, не ми се връща да говоря за Чечня. САЩ ако не бяха късогледи, трябваше да унищожат ви унищ
37
4
 
13
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
ТОЧНО и синтетично изказване на 31:" Горби чакал запада да му покрие загубите на измислената политческа система!"
36
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗИ ДА МУ МИСЛИ - НА ОНЯ СВЯТ ГО ЧАКА СТАЛИН