Пред войната всички сме равни, заяви Станишев

Той посети бежански лагер и база на кюрдските бойци в Ирак
14 дек 2016 20:23, Елка Василева
24
Пред войната всички сме равни, заяви Станишев
Снимка: Пресофис на Сергей Станишев

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев  и водена от него делегация посетиха бежански лагер близо до Арбат и позициите на кюрдските бойци пешмерга близо до Киркук, Ирак - на 30 км от фронтовата линия с "Ислямска държава".

 "Да говориш за войната срещу ИД от комфорта на офиса е едно, но да видиш обстановката на място е съвсем друго. Ние сме единственото политическо семейство, което държи да е близо до мястото на действието", каза лидерът на ПЕС.

Животът на хората е под заплаха всеки ден, заяви още Станишев, като оцени, че те имат нужда от помощта на Европа именно там, близо до дома, за да могат един ден да се върнат и да възстановят къщите, живота и страната си отново.

Посещението е част от програмата на мащабната конференция, организирана от ПЕС в Сюлеймания, Иракски Кюрдистан. В него се включиха леви евродепутати и депутати от няколко европейски страни, както и представители на прогресивни партии от региона на Близкия Изток и Северна Африка, представители на неправителствени организации и агенциите на ООН, съобщиха от пресофиса на Станишев.

"Тук, в лагера до Арбат, живеят около 14 000 вътрешно разселени иракчани. Въпреки лишенията успешно съжителстват язиди, сунити, шиити и шабак с надеждата един ден да се върнат у дома", каза Станишев. Той оцени, че дискриминация между етническите и религиозните групи няма – "войната е доказала, че пред нея всички сме равни и трябва да бъдем на първо място хора".

Делегацията посети и база на кюрдските бойци пешмерга близо до Киркук, на около 30 км от фронтовата линия с "Ислямска държава". Тя, по ирония на съдбата, се помещава в бившата резиденция на Али Хасан ал Маджидиз, известен като "Али-химика", братовчед на Саддам Хюсеин, избил повече от 100 000 кюрди с газ в Халабджа през 1988 г.

Там Станишев разговаря с войниците и техните лидери за хода на бойните действия и трудните условия на живот. Смелостта и саможертвата на пешмерга заслужават уважение, заяви лидерът на ПЕС.

"Впечатлен съм от мобилизацията – 40 000 души само в района на Сюлеймания, които защитават дома с цената на живота си. Техният патриотизъм е причината ИД да не намира подкрепа в района. Когато терористите атакуваха Киркук през януари 2015 г. и стигнаха почти до центъра на града, те се надяваха на подкрепа отвътре, но не срещнаха такава и бяха отблъснати от пешмерга. За мнозина обаче армията е и източник на препитание за семействата им, защото войната срина икономиката навсякъде. Ето защо европейските инвестиции тук са толкова важни", каза още Станишев.

"Феноменът ИД е заплаха не само за кюрдите, а за цялата човешка цивилизация. С терористичните атаки и потокът бежанци и мигранти тази война се пренесе и в Европа. Именно затова е важно да помним, че битката с ИД тук, на място, с първоизточника на злото, е и битка за свободата на Европа", коментира президентът на ПЕС.

"Ако все още някой се чуди защо хората рискуват всичко, за да стигнат до Европа, трябва да види кадрите от тези места – Киркук, Тикрит и Мосул в Ирак, Алепо, Хомс и Палмира в Сирия", заключи Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Така е, другарю Станишев.Само дето някои са по-равни.
9
0
 
1
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
GOSPODIN predsedate na PES nali vie i va6ite kolegi ot EU dokarahte ne6tata do tam,da smr v polojenie na voina.Ava6ta biv6a partia kotkudiaka ot strani ,a vsa6tnost rabotata e lednata;kradeza vika drajte kradeza;;POglednete na kakav fon posirate;sagradeni ste s .novite BG .Taka4e vie podpalihte tasi voinakoiato skoro moje da vi isede glavite.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Станишев,сега ли видя как изглежда калашник?Баща ти дето гепи едни 20 милиона долара от държавата ни,затова ли те прати да учиш в Русия,и какво висше завърши,`За руското военно копче`Още малко и ще ти повярвам,какъв смел`МЪЖ`си.ПЕС това име на партия много ви отива,особено на българските комунисти.Върнете си откраднатото от народа и идете,където искате,ако щете се качете на Марс,не само в Сюлеймания!
7
0
 
2
 
! Отговори
А, бе - няма равни преди 7 години
Цялата "Витошка", която сега е реституирана, е строена от хора които не са ходили на война! А тези , които са ходили са избити през войните 1912-1918г., Владайското и Септемврийското въстание. Комунистите не успяха да избият наследниците им и сега те са милионери, а наследниците на комунистите пак са аргати...
6
0
 
10
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Станишев, ще повярвам че сме равни,когато по време на война погледна встрани, и те видя с пушка в ръка!
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Незнам колко пари плащаш ама знам,че като отиде бременна българка в болница на татенцето му казват еди колко си бинки иначе усложнения тва онова може родилката,може бебето.А като някои от *** сичко им е без пари усложнения няма и имат по 10 деца всичките на социални помощи.Ето това е безумен социализъм.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво пред война бе? Другарю не работил нищо и не служил? Кой си ти бе докторе по везелите не помирисвал Барут? Я се раказкарй търтеей-експлатор....и да не птодължавам.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз също харесвам социалистическите идеи,ама направени с мисъл а не безумно.Например хайде да направим хубаво на себе си,после на близките си след тва на свестните българи ,после на европейците и чак накрая ако остане много време на разни афро-араби.Е тва е социализъм.А не едните бачкат ,плащат данъци сметки едвам си гледат децата за да могат Мустафа и Айше да имат по10-20 деца и да карат мерцедеси и кю седмици ама безработни в нужда видите ли.Неравенство-да.А,справедливост кога?Животът е суров.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пред войната всички сме равни, заяви Станишев"Ееее, некои сте по-равни от другите другарю Станишев, недейте да скромничите излишно. Не ви отива.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еййй, алооооу от ИД, глейте ква цел, къв огромен откуп сам ви е дошъл на крак бе, смотаниии. Я си размърдайте малко мързеливите ориенталски *** и гепете СерГЕЙ Станишев да види войната съвсем отблизо тоя артист.